Windows 10: τα νέα χαρακτηριστικά

Ποιές καινούργιες δυνατότητες προσφέρονται στους χρήστες των "παραδοσιακών" PC;

Άλλα νέα στοιχεία που αξίζουν αναφοράς: το κέντρο ειδοποιήσεων (notification center) για το περιβάλλον desktop των Windows 10, το οποίο είχε διαρρεύσει σε στιγμιότυπα πριν από λίγο καιρό, επιδείχθηκε live και δείχνει τόσο χρήσιμο όσο είναι το αντίστοιχο στα smartphones με Windows Phone 8.1. H λειτουργία Continuum, η οποία "καταλαβαίνει" πότε ο χρήστης μίας συσκευής με οθόνη αφής (tablet ή υβριδική κυρίως) συνδέει σε αυτήν πληκτρολόγιο και mouse και μεταβαίνει στο αντίστοιχο περιβάλλον χρήσης του desktop χωρίς να διακόψει τη χρήση της εκάστοτε εφαρμογής (και το αντίθετο). To OneDrive, επίσης, η υπηρεσία Δικτυακής αποθήκευσης δεδομένων της Microsoft, ενσωματώνεται πλέον στο λειτουργικό σύστημα σε τέτοιο βαθμό, ώστε όλες οι εφαρμογές (παραθυρικές ή apps που χρησιμοποιούνται σε πλήρη οθόνη) να έχουν πλέον πρόσβαση στα περιεχόμενά της.

Μιλώντας για εφαρμογές, η Microsoft επέδειξε για πρώτη φορά το πώς ακριβώς επιδιώκει να διαμορφώσει τα universal apps, έτσι ώστε να φαίνονται και να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε υπολογιστές desktop, tablets και smartphones - και βέβαια οι χρήστες να τα προμηθεύονται από ένα, ενοποιημένο πια, app store ανεξαρτήτως συσκευής. Τα apps αυτά όχι μόνο προσαρμόζονται στην εκάστοτε οθόνη, αλλά μοιράζονται και μεγάλο ποσοστό προγραμματιστικού κώδικα μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι π.χ. σε άλλη οικογένεια επεξεργαστών μπορεί να στηρίζεται ένα smartphone, σε άλλη ένα tablet, σε άλλη ένα laptop. Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω και το γεγονός ότι τα apps αυτά "ακολουθούν" τον χρήστη από συσκευή σε συσκευή μέσω Internet (μπορεί κανείς π.χ. να ξεκινήσει την επεξεργασία ενός εγγράφου σε tablet και να τη συνεχίσει σε laptop χωρίς να χρειάζεται "ενημέρωση" του εγγράφου αυτού), καταλαβαίνει γρήγορα για ποιούς λόγους η Microsoft είναι περισσότερο αισιόδοξη από ποτέ όσον αφορά στην επιτυχία του Windows Store.

Ένα τελευταίο στοιχείο - που η Microsoft διευκρίνισε με τρόπο που θα συζητηθεί στην συνέντευξη που ακολούθησε - αφορά στην δωρεάν αναβάθμιση των Windows 7 SP1 και των Windows 8.1 (και μόνο αυτών των εκδόσεων). Η αναβάθμιση αυτή προσφέρεται χωρίς κόστος, με την προϋπόθεση πως οι χρήστες συμφωνούν με τους όρους της Microsoft (α) να κρατήσουν τα Windows 10 στην όποια συσκευή τα εγκαταστήσουν, για όλο το χρονικό διάστημα που αυτός θα την αξιοποιούν και (β) να τής επιτρέψουν να εγκαθιστά τις ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις των Windows 10 αυτόματα. Oι δύο όροι υπάγονται στο πλαίσιο επιθυμίας της Microsoft να "μεταμορφώσει τα Windows σε υπηρεσία", όμως δεν παύουν να "κλειδώνουν" τα Windows 10 στην εκάστοτε συσκευή και να προσφέρουν στην αμερικανική εταιρεία ένα πρώτης τάξεως όπλο ενάντια στη διακίνηση κλεψιτύπων αντιτύπων Windows 10 (αφού αυτά θα αναζητούν τακτικά ή και πάντοτε σύνδεση με το Internet για τις αναβαθμίσεις και ενημερώσεις). Γνώμη μας; Για δωρεάν σύγχρονο λειτουργικό, μικρό το τίμημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ