Tελικά... tablet, netbook ή smartphone;

Ποιό είδος συσκευής προτιμάμε για χρήση... "εκεί έξω";

Όσον αφορά στην επικοινωνία, τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή. Αναφερόμαστε τόσο στην γραπτή όσο και στην οπτικοακουστική - κι εκεί υπάρχουν άλλες ισορροπίες. Σε σχέση με τα smartphones, τα tablet έχουν περισσότερο εύχρηστο πληκτρολόγιο, αλλά όχι τόσο εύχρηστο όσο το υλικό πληκτρολόγιο ενός netbook (κι ας είναι "στριμωγμένο). Ταχύτερη εισαγωγή κειμένου, λοιπόν. Από την άλλη, με τις ενσωματωμένες κάμερες των tablet, netbooks και smartphones η... σύγκρουση για την περισσότερο άνετη βιντεοκλήση μεταφέρεται στο υλικό: το πόσο καλή είναι η κάμερα αυτή καθ' αυτή, πόσο ευαίσθητο το μικρόφωνο... και πώς αυτά θα αποδώσουν κρατώντας τις συσκευές λογικά, βεβαίως. Εκεί τα λιγότερο άνετα είναι το netbooks (πρέπει είτε να τα... κρατάς σε συγκεκριμένη γωνία είτε να τούς βρεις στήριγμα) και τα περισσότερο άνετα τα smartphones, τα tablet όμως προσφέρουν συνήθως καλύτερη κάμερα και στο κράτημα έναν καλό "συμβιβασμό" σε σχέση με τα δεύτερα.

Όσον αφορά στη διασκέδαση, τα netbooks εκ των πραγμάτων... δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι, καθώς μόνο απολύτως εισαγωγικού επιπέδου PC games μπορούν να προσφέρουν και τίποτε άλλο (και γι' αυτά χρειάζονται mouse και επιφάνεια στήριξης οπότε...). Ανάμεσα στα tablet και τα smartphones: θα πρέπει να προσδιορίσουμε για ποιά μιλάμε, αφενός (ένα iPad είναι καλύτερο από ένα Android smartphone λόγω γκάμας τίτλων), και για τί είδους games αρέσουν στον καθένα αφετέρου (άλλα games παίζονται το ίδιο εύκολα σε μικρή και μεγάλη οθόνη ενώ άλλα καλύτερα στη δεύτερη). Έχοντας λάβει στα υπ' όψιν όλους τους παράγοντες, πάντως - και παρατηρώντας φίλους και γνωστούς, είτε έμπειρους gamers είτε όχι - θεωρούμε ότι τα tablet προσφέρουν περισσότερη διασκέδαση με τα games τους από τα κινητά.

Όσον αφορά στη δουλειά, τέλος, η γνώμη μας είναι - μετά και από τη διάρκεια της Tablet Week - ότι δεν μπορεί ουσιαστικά και σοβαρά να γίνει "εν κινήσει" σε καμία από τις τρεις κατηγορίες συσκευών. Ναι, στα netbooks με το υλικό πληκτρολόγιο κάποια βασικά πράγματα είναι εφικτά, όπως η συγγραφή κειμένων και η τήρηση σημειώσεων ή γενικότερη διαχείριση πληροφορίας - αλλά όχι πολλά περισσότερα, τόσο λόγω μικρής οθόνης, όσο και περιορισμένων δυνατοτήτων. Στα tablet υπάρχει αρκετός ωφέλιμος χώρος στην οθόνη αλλά μόνο συμπληρωματικές εργασίες γίνεται να διεκπεραιώσει κανείς, ενώ τα smartphones μόνο ως λύσεις... απελπιστικής ανάγκης μπορούν να χαρακτηριστούν για δουλειά (και ως τέτοιες αποφεύγονται ακόμη κι όταν μιλάμε για το iPhone 4 ή ένα ισχυρό κινητό με Android). Στον τομέα της δουλειάς, λοιπόν, δεν πάει... πόντος σε καμία συσκευή, κάτι που - καταμετρώντας - αναδεικνύει τελικά τα tablet σε γενικές γραμμές προτιμότερα, σε πιο πολλές χρήσεις. Είναι να μην πιστεύουμε στο μέλλον τους, ειδικά όταν γίνουν και ελαφρύτερα, ισχυρότερα και περισσότερο προσιτά; Εννοείται πως όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ