Τα tablet ξεπερνούν τα netbook; Ω, ναι.

Σε πωλήσεις, για πρώτη φορά - και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί

Είτε διανύουμε το πρώτο στάδιο της "μετά-PC" εποχής, όπως την είχε ονομάσει ο Steve Jobs παρουσιάζοντας το iPad, είτε τo πρώτο στάδιο της "PC και κάτι άλλο" εποχής, όπως την ονομάζει η Microsoft, ένα είναι το βέβαιο: τα tablet έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού και αλλάζουν τις προτιμήσεις του. Μέσα από αυτές, και τη μορφολογία της αγοράς. Πρώτο θύμα, δε, αυτών των αλλαγών δείχνουν να είναι οριστικά πλέον τα netbook, τα φτηνά - έως... φτηνιάρικα ενίοτε - "εισαγωγικά" laptop που διένυσαν μεν τα προηγούμενα χρόνια ένα διάστημα "μόδας", σύντομα ωστόσο φάνηκε πως ήταν περισσότερο ημίμετρο, παρά λύση. Αυτά έχουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσο κόστος που ανέρχεται στα €350-€400, όμως στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς κυριολεκτικά "ποδοπατήθηκαν" από τα tablet, που έχουν μέσο κόστος άνω των €550!

Πράγματι: σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ABI Research, οι πωλήσεις tablet που έγιναν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο που μας πέρασε αυξήθηκαν κατά 112% (!) σε σχέση με τις αντίστοιχες στο ίδιο χρονικό σημείο του 2010. Συνολικά πωλήθηκαν 13.6 εκ. tablets, ενώ στο ίδιο τρίμηνο πωλήθηκαν μόλις 7.3 εκ. netbooks, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με τα 8.4 εκ. του ίδιου περυσινού τριμήνου. Εννοείται πως το 68% των tablet που πωλήθηκαν είναι iPad (και λίγα είναι κατά τη γνώμη μας), ενώ η ABI Research θεωρεί πως, με αυτό το ρυθμό, θα βρουν το δρόμο τους στην αγορά περισσότερα από 60 εκατομμύρια tablet παγκοσμίως μέσα στο 2011. Είναι ολοφάνερο πως η συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία, αν και στα μάτια μας συνεχίζει να μην έχει σχέση "είτε/είτε" με αυτή των ικανών laptop, είναι προτιμότερη τόσο για τα "βασικά" - Web, mail, κοινωνικά δίκτυα, απλά games - όσο και ως επιλογή δεύτερης συσκευής (το "PC και κάτι άλλο" της Microsoft) απ' ότι ένα, εν τέλει αδύναμο, netbook.

Βεβαίως, την αρνητική πορεία των netbook ως κατηγορίας συνολικά μπορεί να την αποδώσει κανείς και σε άλλους παράγοντες. Το γεγονός ωστόσο ότι ακόμη και ο ορισμός του netbook δεν είναι πλέον ξεκάθαρος, ενώ το κόστος τους αν κρατηθεί χαμηλά έχει ως συνέπεια υπερβολικά πολλούς συμβιβασμούς, είναι αδιαμφισβήτητο. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα αντιδράσουν οι μεγάλοι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών το 2012, καθώς π.χ. μία σημαντική μείωση τιμών στην κατηγορία των νέων ultrabook, που και ελαφρά είναι αλλά και ικανά ως PC, ίσως άλλαζε και πάλι τις ισορροπίες. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ