Στους... τέσσερις πέμπτος, χωρεί;

Aν είναι για καλό σκοπό, γιατί όχι;

Το γεγονός ότι οι φορητές συσκευές που ανήκουν στις κατηγορίες τωνβ smartphones και των tablet θα γίνονται όλο και ισχυρότερες όσο περνά ο καιρός, είναι... βεβαιότερο από τον θάνατο και την εφορία. Πάντοτε όμως έχουμε μια μικρή ανησυχία σχετικά με την αυτονομία που θα έχει η επόμενη γενιά αυτών των συσκευών, καθώς δεν είναι πρακτικά εύκολο να "τρέχουν" σε υψηλότερες ταχύτητες, να επεξεργάζονται εντυπωσιακότερα γραφικά, να αναλαμβάνουν την εκτέλεση πολλών apps ταυτόχρονα... αλλά παράλληλα και να διαρκεί η μπαταρία τους (το λιγότερο) όσο σήμερα. Η nVidia το γνωρίζει, άφησε λοιπόν να διαρρεύσει μία ενδιαφέρουσα πληροφορία σχετικά με το επόμενο βήμα της στα προϊόντα αυτά.

Η nVidia προωθεί τον επόμενο της συνδυασμό επεξεργαστή/συστήματος γραφικών, αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε με το κωδικό όνομα Kal-El και πιθανότατα θα ονομαστεί επίσημα Tegra 3, για τα επόμενα smartphones και tablet με Android κυρίως. Το Tegra 3 γνωρίζαμε πως είναι τεσσάρων πυρήνων, η nVidia όμως στην τεχνική της βιβλιογραφία επιβεβαιώνει έναν... πέμπτο πυρήνα: αυτός θα λειτουργεί συμπληρωματικά και θα αναλαμβάνει τις "εύκολες δουλειές", όσες δηλαδή δεν χρειάζονται πολλή επεξεργαστική ισχύ για να γίνουν (π.χ. λήψη mail ή δεδομένα από Facebook και Twitter). Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος πυρήνας θα έχει και όριο στη συχνότητα λειτουργίας του (500 ΜΗz).

Πρακτικά ο πέμπτος αυτός πυρήνας θα σημαίνει δύο πράγματα για τους χρήστες. Πρώτον: όταν το κινητό ή το tablet είναι σε αδράνεια και μόνο απλά δεδομένα από το Internet θα αντλεί, η συσκευή θα κάνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας - άνω του 50% κατά την nVidia - ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία. Δεύτερον: με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα υποστηρίζεται και από το Android, ο παίκτης θα μπορεί να παίζει ακόμη και απαιτητικότατα games "στο προσκήνιο" με τους τέσσερις πυρήνες του Tegra 2, ενώ "στο παρασκήνιο" ο πέμπτος θα μπορεί να λαμβάνει τα δεδομένα τύπου mail και updates από social networks που αναφέραμε. Ανυπομονούμε να τα διαπιστώσουμε όλα αυτά και πρακτικά, ίσως και την ερχόμενη άνοιξη. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ