Sony Vaio X

Κομψό, ευέλικτο... μα πάνω απ' όλα ποθητό!

Στα υπόλοιπα, ωστόσο, δεν υπάρχει χώρος για κριτική. Η πολυσυζητημένη θεωρητική αυτονομία των 8 ωρών με την ενσωματωμένη μπαταρία του Χ πλησιάζει επαρκώς την πραγματική, στις 6-6.5 ώρες χρήσης μετρημένες (με την προϋπόθεση να μην λειτουργεί ασταμάτητα το Wi-Fi). Η Sony για τους απαιτητικούς διαθέτει extra μπαταρία επέκτασης που "κουμπώνει" κάτω από το Vaio, το ανασηκώνει σε εργονομικότερη θέση και του προσθέτει ακόμη 16 (!) ώρες θεωρητικής αυτονομίας, όντας διπλάσιας χωρητικότητας από την ενσωματωμένη. Σημαντικό και το γεγονός ότι το Vaio της σειράς X είναι απολύτως αθόρυβο - μόνο στην προσπάθεια αναπαραγωγής video 720p ακούσαμε το σύστημα ψύξης. Σε καμία άλλη φάση.

Η αίσθησή του στη χρήση, δε; Θα είμαστε ειλικρινείς: αρχικά μας είχε προβληματίσει. Η Sony, όπως και όλοι οι κατασκευαστές, περιλαμβάνει στην εξ ορισμού εγκατάσταση δοκιμαστικές εκδόσεις προγραμμάτων, βοηθητικά utilities και άλλα λιγότερο χρήσιμα πράγματα, τα οποία επιβαρύνουν το σύστημα συνολικά. Με αυτά, το X αρχικά δεν ήταν τόσο "σβέλτο" όσο θα θέλαμε. Όταν αφαιρέσαμε όλα τα περιττά... "λίπη", ωστόσο, ενεργοποιήσαμε το βασικό theme του Aero στα Windows 7 και βελτιστοποιήσαμε το σκληρό δίσκο SSD, το νέο Vaio "ανέπνευσε" και ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί με άνεση desktop υπολογιστή. Με ταυτόχρονα ενεργά μερικά tabs του Firefox, Outlook και Word, όπου γράφονται αυτές οι γραμμές, η ανταπόκρισή του είναι άκρως ικανοποιητική. Αυτό που χρειάζεται κάποιος από έναν ultraportable φορητό, με άλλα λόγια.

Η μόνη δυνατότητα που δυστυχώς δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε πρακτικά - λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου - είναι αυτή της ασύρματης διασύνδεσης στο Internet μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G. Ο χρήστης μπορεί να εισάγει μία κάρτα SIM (με ενεργοποιημένο σε αυτήν πρόγραμμα σύνδεσης data φυσικά) στην ειδική υποδοχή πίσω από τη μπαταρία και να έχει πρόσβαση στο Internet πραγματικά από παντού. Το συνοδευτικό software της Sony καθιστά την όλη διαδικασία της σύνδεσης πανεύκολη, ενώ οι ταχύτητες σύνδεσης δεν θα πρέπει να διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές που μπορεί να επιτύχει π.χ. ένα iPhone 3GS. Επιφυλασσόμαστε, πάντως, για σχετική αναφορά στο μέλλον.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά ακόμη γι' αυτό το μικρό κατασκευαστικό θαύμα, όμως η πεμπτουσία του Vaio X εμπερικλείεται εύκολα σε λίγες μόνο λέξεις: επαναστατικό, υπερφορητό και... sexy. Με κόστος που ξεκινά από τα 1500 ευρώ, η σειρά X των Vaio δεν είναι για όλους, σύμφωνοι. Αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτε την αξία της δουλειάς που έχουν κάνει οι μηχανικοί και οι designers της Sony γι' αυτό, ούτε τη χρησιμότητα και την ευχρηστία που προσφέρει στον επίδοξο κάτοχό του. Είναι το απόλυτο status symbol για τους high executives, το εντυπωσιακότερο lifestyle laptop που υπάρχει αυτή τη στιγμή και - από πολλές απόψεις - το πιο ποθητό προϊόν PC hardware της χρονιάς. Ως τέτοιο, σε όσους κι όσες μπορούν να το αποκτήσουν και να το αξιοποιήσουν, ένα Vaio της σειράς X προτείνεται ανεπιφύλακτα. We don't just like. We love!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ