Σκληροί δίσκοι: ελλείψεις εν όψει

Πλημμύρες στην Ταϊβάν, το ακριβώς αντίθετο στην αγορά των PC

Η τεχνολογική αγορά δεν λειτουργεί προφανώς... αποκομμένα από την καθημερινή πραγματικότητα του πλανήτη, φυσιολογικά λοιπόν επηρεάζεται από σημαντικά γεγονότα όπως οι μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ο μεγάλος σεισμός και το tsunami που έπληξε την Ιαπωνία στα τέλη Μαρτίου είχε σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας σειράς τεχνολογικών εταιρειών και - απ' ότι φαίνεται - το ίδιο θα συμβεί με τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Ταϋλάνδη, σε τελείως διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες όμως. Συγκεκριμένα: ως θύματα λογίζονται πλέον οι Η/Υ παντός είδους, καθώς οι πλημμύρες επηρέασαν άκρως αρνητικά τα εργοστάσια κατασκευής (μαγνητικών) σκληρών δίσκων.

Πράγματι: ανάμεσα στις 14.000 αλυσίδες κατασκευής προϊόντων που φιλοξενούνται στην Ταϋλάνδη και λόγω σοβαρών ζημιών είναι πλέον εκτός λειτουργίας, ανήκαν και οι μεγαλύτερες εταιρειών όπως η Western Digital. Η συγκεκριμένη συνεισφέρει από μόνη της περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μηχανικών σκληρών δίσκων, τόσο για την καταναλωτική, όσο και για την εταιρική αγορά. Μία άλλη πολύ μεγάλη εταιρεία του χώρου, η Seagate, στάθηκε μεν τυχερή όσον αφορά στη λειτουργία των δικών της εργοστασίων παραγωγής, οι συνεργάτιδές της εταιρείες που συνεισφέρουν με συνοδευτικά αλλά απαραίτητα εξαρτήματα, όχι στον ίδιο βαθμό. Με άλλα λόγια, και η Seagate θα επηρεαστεί, λιγότερο ωστόσο από τη Western Digital.

Λόγω άφθονου στοκ σκληρών δίσκων στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους, για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο δεν προβλέπεται να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα διαθεσιμότητας. Όλοι οι αναλυτές, όμως, θεωρούν ότι το διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις σε μία σειρά από αγορές που σχετίζονται με τους Η/Υ και την αποθήκευση δεδομένων, τόσο εταιρικού όσο και καταναλωτικού χαρακτήρα. Το ευρύ κοινό θα αντιληφθεί την έλλειψη στους desktop και laptop υπολογιστές, τα media player με σκληρό δίσκο, τα περιφερειακά αποθηκευτικά μέσα και άλλα προϊόντα, ενώ στους υπάρχοντες σκληρούς δίσκους έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται οι τιμές πώλησης (σε ευρείας κατανάλωσης μάλιστα μοντέλα). Θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και, φυσικά, θα σχολιάσουμε διεξοδικά όλες τις συνέπειες που έχει για τους κατασκευαστές και την αγορά γενικότερα η κατάσταση που έχει προκύψει. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ