Σε δύο χρόνια, Ubuntu... παντού!

Πολύ πέρα από το desktop "βλέπει" ως το 2014 η Canonical

Η αγορά των κινητών τηλεφώνων και των tablet που στηρίζονται σε "κανονικό" λειτουργικό σύστημα και αξιοποιούν πρόσθετες εφαρμογές θα μεγαλώσει θεαματικά τα επόμενα χρόνια και... όλοι θέλουν "ένα κομμάτι της πίτας". Το αν και κατά πόσο υπάρχει χώρος για περισσότερους από τρεις το πολύ "παίκτες" παραμένει θέμα συζήτησης, όμως αυτό ολοφάνερα δεν εμποδίζει την Canonical - εταιρεία που αναπτύσσει και προωθεί τη δημοφιλέστερη διανομή Linux, την Ubuntu - να έχει δικά της σχέδια για το χώρο αυτό.

Ο πειραματισμός χρήσης του Linux πέρα από τους Η/Υ και σε άλλα είδη συσκευών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, βέβαια. Όμως ο ιδρυτής της Canonical, o Mark Shuttleworth, έκανε χθες στην εκδήλωση Ubuntu Developer Summti για πρώτη φορά σαφείς τις προθέσεις της εταιρείας να διαμορφώσει εκδόσεις του διάσημου λειτουργικού και για smartphones, για tablets, για τηλεοράσεις της κατηγορίας Smart TV, ακόμη και συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας για το αυτοκίνητο (in-dash). Από μερικές απόψεις προϊόντα από τις κατηγορίες αυτές στηρίζονται ήδη στο Linux - το Android και τμήματα του iOS ενσωματώνουν κώδικά του - όμως η Canonical θέλει να δημιουργήσει προσαρμοσμένες διανομές που αξιοποιούν τις εφαρμογές της desktop έκδοσης χωρίς μετατροπή.

Εννοείται πως, για την ώρα, τα σχέδια της Canonical παραμένουν μεσοπρόθεσμα: ο Shuttleworth θεωρεί πως το Ubuntu δεν θα είναι έτοιμο σε αυτές τις προσαρμοσμένες εκδόσεις πριν από το 2014, οπότε... έχουμε καιρό. Εξάλλου τα smartphones και τα tablets δεν έχουν ακόμη την επεξεργαστική δύναμη να "αντέξουν" τις πλήρεις εφαρμογές του Ubuntu, ενώ και οι προγραμματιστές των τότε εφαρμογών θα πρέπει να έχουν προβλέψει εκτενή χρήση των δεύτερων με οθόνες αφής. Αν το Ubuntu έχει δύο χρόνια καιρό σε μία αγορά που κινείται τόσο γρήγορα, απομένει ν' αποδειχθεί. Ubuntu στο iPad 4, όμως, ε...; Καθόλου, μα καθόλου άσχημα δεν θα ήταν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ