Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Άκρως εντυπωσιακό, αυστηρά επαγγελματικό

Όλα τα προαναφερθέντα, ειδικά η εκτέλεση τεσσάρων apps ταυτόχρονα σε οθόνη υψηλής ανάλυσης, έχουμε την... αμυδρή υποψία πάντως ότι δεν θα λειτουργούσαν με τον ομαλό τρόπο που το κάνουν αν το Note Pro 12.2 δεν ήταν τόσο ισχυρό. Γιατί είναι. Τα 3 GB μνήμης λειτουργίας σε σχέση με τα 2 των πιο πολλών άλλων tablet με Android αυτού του επιπέδου δεν ξέρουμε αν "κάνουν τη διαφορά", για τον επεξεργαστή των 8 πυρήνων ωστόσο (τέσσερις ενεργοί ταυτόχρονα ανάλογα με τις ανάγκες) κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύει σε κάποιον τουλάχιστον βαθμό. Οι γνωστοί στιγμιαίοι... "δισταγμοί" του ενός δευτερολέπτου στο Android (ακόμη και το 4.4.2) ενίοτε παρατηρούνται, αλλά σε αυτό που έχει σημασία - την ταχύτητα λειτουργίας των εφαρμογών όταν χρησιμοποιούνται - δεν υπάρχει περιθώριο για παράπονο.

Περιθώριο για παράπονο, παραδόξως, δεν υπάρχει ούτε στον τομέα της αυτονομίας - παρά το γεγονός ότι με τόσο μεγάλη οθόνη, τόσο υψηλής ανάλυσης και οκταπύρηνο επεξεργαστή θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Η πολύ μεγάλη μπαταρία (9500 mAh!) και κάποιες σχετικές ρυθμίσεις στο software απέδωσαν σχεδόν 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας με "φυσιολογικό" τρόπο χρήσης, αλλά και 8.5 με... υπερβολικό, όπως games, θέαση ταινιών ανάλυσης 1080p και - φυσικά - δουλειά με 4 apps ενεργά ταυτόχρονα. Καλύτερα απ' ότι περιμέναμε αποδείχθηκαν και τα ηχεία που αποδίδουν τον ήχο, αλλά και ταχύτατη η σύνδεση Wi-Fi που προσφέρει (αξιοποιήσαμε την απομακρυσμένη σύνδεση σε Η/Υ μέσω της εφαρμογής Remote PC με χαρακτηριστική άνεση). Η κύρια κάμερα και αυτή της πρόσοψης είναι τυπικές, μεν, αλλά - όπως πάντα - ποιός αληθινά φωτογραφίζει με tablet, ειδικά αν τυγχάνει επαγγελματίας; Ε, ναι.

Πόσα θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος για να αποκτήσει αυτό το... μικρό workstation που βασίζεται σε Android, λοιπόν; Εδώ υπάρχει ένα μικρό ζήτημα, η αλήθεια είναι: με αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αυτόν τον προσανατολισμό, ναι μεν δεν είναι παράλογα τα €849 που ζητά, αλλά δεν είναι και λίγα "σε απόλυτα νούμερα". Αυτή είναι η τιμή του μοντέλου Wi-Fi με 32 GB αποθηκευτικού χώρου (αξιοποιήσιμα τα 26 αλλά υπάρχει πάντοτε και η θύρα καρτών μνήμης microSD). Αν συνυπολογίσει κανείς και την πρακτικά απαραίτητη αγορά ενός καλού στηρικτικού και ενός πληκτρολογίου Bluetooth, αρχίσει να πλησιάζει... επικίνδυνα το "ψυχολογικό όριο" των €999, όπου φυσικά βρίσκονται πολλά αξιοπρεπέστατα πια laptops με Windows 8, κάποια και Ultrabooks. Όμως το Galaxy Note Pro 12.2 δεν παύει να είναι ευκολότερο στη μεταφορά από αυτά, με μεγαλύτερη αυτονομία, σίγουρα καλύτερη οθόνη και το συνοδευτικό software της Samsung που αξιοποιεί σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος τη γραφίδα. Γεγονός που "μεταφράζεται" στο εξής ερώτημα: αφού είναι κατά 99% βέβαιο πως ο επίδοξος κάτοχος του συγκεκριμένου tablet έχει ήδη το λιγότερο ένα PC, είναι προτιμότερο να πάρει... άλλο ένα PC ή το καινούργιο Note Pro; Την απάντηση ο καθένας για τον εαυτό του, φανταζόμαστε... την ξέρει!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ