Πιο πολύς χώρος; Νέο PC!

Σκληροί δίσκοι, σκληρή πραγματικότητα

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία "γενιές" PC, δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο να έχουμε... παιδικές ασθένειες κατά τη μετάβαση από τη μία στην άλλη "γενιά". Και ο αποθηκευτικός χώρος των σκληρών δίσκων δείχνει να είναι ακριβώς μία τέτοια παιδική ασθένεια, καθώς πλησιάζουμε γρήγορα στο σημείο που τα PC του 2011 θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να σπάσουν το παρόν... φράγμα. Τί εννοούμε ακριβώς;

Τα σύγχρονα PC που στηρίζονται σε Windows αυτή τη στιγμή μπορούν να χρησιμοποιήσουν σκληρούς δίσκους χωρητικότητας έως και 2 ΤΒ (1000 GB), καθώς η υπάρχουσα υποδομή σε hardware και software τα εμποδίζει να αξιοποιήσουν μεγαλύτερους - για τους τεχνικά καταρτισμένους, θα υπενθυμίσουμε ότι ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων, από το BIOS του motherboard και το εύρος διευθυνσιοδότησης του συστήματος LBA που καθένα εξ αυτών χρησιμοποιεί, έως την εκάστοτε έκδοση των Windows και το σύστημα αρχειοθέτησης (file system) που έχει προτιμηθεί για κάθε σκληρό δίσκο.

Έτσι, ενώ σκληροί δίσκοι των 3 TB κατασκευαστικά είναι εφικτό να κυκλοφορήσουν (η Seagate τους έχει ανακοινώσει μάλιστα για... κάποια στιγμή), τα PC με Windows δεν μπορούν να τούς αξιοποιήσουν, παρά μόνο κάτω από προϋποθέσεις. Ενδεικτικά: τα PC πρέπει να στηρίζονται σε Windows Vista ή 7, να στηρίζονται σε motherboard με firmware τύπου EFI ή UEFI και όχι απλό BIOS και ο σκληρός δίσκος των 3 TB να χρησιμοποιείται μόνο για αποθήκευση και όχι για εκκίνηση του συστήματος (πρέπει να υπάρχει μικρότερος δίσκος για boot στο λειτουργικό δηλαδή).

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον δεύτερο παράγοντα, καθώς είναι λίγα ακόμη τα motherboard με σύστημα EFI ή UEFI τα οποία μπορεί να αγοράσει ένας κατασκευαστής PC ή ένας οποιοσδήποτε χρήστης. Αυτός είναι, δε, και ο λόγος για τον οποίο οι Mac με λειτουργικό OS-X 10.4 και μετά δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα: οι Η/Υ της Apple στηρίζονται ήδη σε EFI/UEFI και με το OS-X να έχει δομηθεί σε ειδική έκδοση του Unix, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πολύ μεγαλύτεροι των 3 TB σκληροί δίσκοι (έστω κι αν δεν προβλέπεται ούτε το 2011 να κυκλοφορήσει κανένας Mac με τέτοιο δίσκο ενσωματωμένο).

Τί σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Μία σειρά από πράγματα, για την ώρα. Τα PC με Windows XP δεν μπορούν να "δουν" καν δίσκους μεγαλύτερους των 2 ΤΒ. Τα PC με Windows Vista/7 χρειάζονται motherboard με EFI/UEFI για να "δουν" τους νέους δίσκους των 3 TB, και πάλι μόνο για αποθήκευση και όχι για εκκίνηση. Τα PC με Windows Vista/7 μπορούν να αξιοποιήσουν τους δίσκους αυτούς αν συνδεθούν σε αυτά ως εξωτερικοί μέσω USB 2.0/3.0 ή eSATA (οι ανακοινωμένοι της Seagate είναι εξωτερικοί). Και, εν έδει συμπεράσματος; Θα συμβουλεύαμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital να... μην υπερενθουσιαστούν με την κυκλοφορία των πρώτων τέτοιων "μεγάλων" δίσκων και να περιμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση πριν προβούν σε σχετική αγορά. Κρίμα δεν είναι, μετά, να πρέπει να αγοράσουν... άλλο μισό PC για να "δουν" αυτό το 1 TB παραπάνω; Ε, μάλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ