PC 2013 > PS4, Xbox One. Ή μήπως όχι;

Εξομοιώνουμε τα συστήματα των Sony και Microsoft με υποσυστήματα PC. Συμπεράσματα;

Τί απέδειξε, λοιπόν, το διήμερο... πείραμα εξομείωσης που κάναμε με προσωπικούς υπολογιστές και "κατά προσέγγιση" συστήματα ανάλογα ενός PS4 ή Xbox One; Μία σειρά από πράγματα, κάποια εκ των οποίων φυσικά περιμέναμε. Έχουμε και λέμε:

1. Ακόμη και με όλες τις ειδικές ρυθμίσεις και προσαρμογές που έχει κάνει η AMD στα υποσυστήματα τους, τα PS4 και Xbox One παραμένουν δύο PC σχετικά χαμηλής δυναμικότητας. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα καταφέρουν οι δημιουργοί τίτλων γι' αυτά να αξιοποιήσουν τον περισσότερο "ισορροπημένο" σχεδιασμό λειτουργίας αυτών των δύο συστημάτων, ώστε να "αποσπάσουν" περισσότερα απ' όσα θα προσέφερε ένα αντίστοιχο PC, με ή χωρίς Windows 7/8.

2. Η σχέση ανάμεσα στα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης και τα PC όσον αφορά στην ποιότητα των αποτελεσμάτων και την απόδοση στο gaming δεν πρόκειται να αλλάξει με τα PS4 και Xbox One. Τα δεύτερα προσφέρουν υψηλότατο δείκτη κόστους/αξίας λόγω της πολύ μεγάλης οικονομίας κλίμακος που πολυεθνικές όπως η Sony και η Microsoft μπορούν να πετύχουν, ναι. Αλλά ακόμη και από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους παραμένουν κατώτερα και λιγότερο ευέλικτα από ένα "σωστό" gaming PC (ακόμη και "μέσου κόστους").

3. Aν οι προγραμματιστές των PS4/Xbox One θέλουν να προσφέρουν games ποιότητας PC με τα δύο νέα αυτά συστήματα, σε ανάλυση 1080p, θα πρέπει να αξιοποιούν και τους 8 πυρήνες του ειδικής σχεδίασης επεξεργαστή Jaguar που έχουν στη διάθεσή τους. Διαφορετικά, με απλώς 2 ή το πολύ 4 πυρήνες (όσους "βλέπουν" τα πιο πολλά PC games) και με υποσυστήματα γραφικών επιπέδου Radeon 7870/7790 ακόμη και τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο θα είναι "δύσκολος στόχος" σε πολλούς τίτλους.



Τί απομένει, λοιπόν; Μόνο αυτό: να έλθει με το καλό ο Νοέμβρης και να κυκλοφορήσουν games που θα διατεθούν τόσο για PC, όσο και για PS4 και για Xbox One, ώστε να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε... "μήλα με μήλα" πια. Τα Call of Duty Ghosts, Assassin's Creed IV, Battlefield 4 και Watch_Dogs είναι ακριβώς τέτοιοι τίτλοι, οπότε θα έχουμε αρκετά δεδομένα να συγκεντρώσουμε. Και... ποιός ξέρει; Ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε όντως σε θέση να συνθέσουμε και ένα gaming PC κόστους €500, ισοδύναμο ή καλύτερο των PS4 και Xbox One!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ