PC 2013 > PS4, Xbox One. Ή μήπως όχι;

Εξομοιώνουμε τα συστήματα των Sony και Microsoft με υποσυστήματα PC. Συμπεράσματα;

Δεν θα παραθέσουμε, φυσικά, τα σκορ που μπορεί να αποδώσει ένα κορυφαίο σύγχρονο gaming PC π.χ. με Intel Core i7 Haswell και nVidia Titan ή GTX 780 στα ίδια games και μετροπρογράμματα: δεν έχει κανένα νόημα, καθώς τα κόστη $400/$500 για τα PS4 και Xbox One δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των $2500 ή $3000 που ένα τέτοιο PC θα ζητούσε. Είπαμε, ωστόσο, να δοκιμάσουμε το... αντίστροφο: τί gaming PC θα μπορούσαμε να "χτίσουμε" με αυτά τα €500, για παράδειγμα, και πώς θα απέδιδε αυτή η σύνθεση στα ίδια games με τις ίδιες ρυθμίσεις;

Εδώ φαίνεται το πόσο δύσκολα μπορεί, τελικά, να συγκριθεί ένα καταναλωτικό προϊόν - όπως τα επόμενα οικιακά PlayStation και Xbox - με ένα gaming PC που "χτίζεται", ακόμη και πολύ προσεκτικά, από επιμέρους τμήματα. Περάσαμε αρκετή ώρα στις σελίδες του e-shop.gr προσπαθώντας να συνθέσουμε το PC με το οποίο κάναμε τις μετρήσεις, για λιγότερα από €500: στάθηκε αδύνατο. Ακόμη και με πάρα πολλές υποχωρήσεις στην ποιότητα του case και του τροφοδοτικού, με απολύτως τυπικό σκληρό δίσκο και DVD-ROM, τα €650 τα ξεπεράσαμε (χωρίς το κόστος των Windows 7/8). Και αυτό για ένα σύστημα που δεν θεωρούμε πραγματικά "σωστό gaming PC". Ένα το κρατούμενο.

Έχοντας... πεισμώσει, αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε με άλλες συνθέσεις, κατώτερες, ώστε να δούμε τί είδους σύστημα για PC gaming μπορεί να "στήσει" κανείς, αν αποφασίσει να θέσει ως αυστηρό όριο τα €500. Ξανά παταγώδης αποτυχία: για να μείνουμε σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να πάμε τόσο χαμηλά σε κάρτα γραφικών, επεξεργαστή και motherboard, που μόνο "gaming PC" δεν το λες αυτό που προκύπτει. Με... απίθανη διάθεση για εκπτώσεις, κάποιος κατασκευαστής PC θα μπορούσε ίσως να πετύχει μία σύνθεση μέσα σε αυτό το όριο, η αλήθεια όμως είναι πως αμφιβάλλουμε.



Πειραματιστήκαμε, τέλος, με τη σύνθεση ενός Η/Υ για τον οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ικανό να αποδώσει - σε ανάλυση 1080p και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο το λιγότερο - τα PC games που θα κυκλοφορήσουν το χειμώνα. Τρίτη και... φαρμακερή αποτυχία: ακόμη και με συμβιβασμούς, αυτός ο Η/Υ τελικά δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερα από €950-€1150. Με άλλα λόγια 2 ή και 3 φορές όσο θα κοστίζει η απόκτηση ενός PS4/Xbox One. Ε, όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, κάπου εκεί σταματήσαμε να προσπαθούμε: είναι πρακτικά αδύνατο να "γεφυρώσεις" ένα gaming PC, ένα PS4 κι ένα Xbox One χωρίς να υπάρχουν ανισορροπίες στο θέμα των επιδόσεων και του κόστους. Απλά... δεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ