nVidia: η Titan X... πίσω στο θρόνο της

Νέα ενισχυμένη έκδοση της κάποτε κορυφαίας, ξανά η ισχυρότερη, ξανά για λίγους

Είναι προφανές πως μία πολυεθνική σαν την nVidia δεν έφτασε σε αυτό το σημείο επιτυχίας και δημοτικότητας... αφήνοντας εμπορικές ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες - ειδικά αν έχει την επιλογή να τις δημιουργήσει η ίδια εξ αρχής. Για τον λόγο αυτό μάς είχε εκπλήξει αρχικά η ανακοίνωση της GeForce GTX 1080 Ti, της νέας "καταναλωτικής" κάρτας γραφικών των Αμερικανών που ήδη κυκλοφορεί: αυτή προσφέρει ισχύ τόσο κοντά σε αυτήν της περυσινής "υπερκάρτας" τους, της Titan X, που με αρκετό (κι εύκολο) υπερχρονισμό αγγίζει ή και ενίοτε ξεπερνά τις επιδόσεις της δεύτερης... κοστίζοντας τα μισά ακριβώς χρήματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και καταναλωτές που μπορούν να έχουν το καλύτερο προϊόν σε μία κατηγορία χωρίς να τους απασχολεί το κόστος του, γι' αυτό και σχεδόν "αθόρυβα" η nVidia πριν από λίγες ώρες επανέφερε την πολύ ακριβότερη πρότασή της στον θρόνο. Ο λόγος για την "νέα" Titan Xp, στην θέση της προηγούμενης Titan X!

H Titan Xp είναι, ουσιαστικά, η κάρτα γραφικών που προκύπτει όταν η nVidia ενεργοποιεί και τους 3840 πυρήνες επεξεργασίας που έχει στην διάθεσή του κατασκευαστικά το chip αρχιτεκτονικής "Pascal" (GP102), αντί να έχει ενεργούς μόνο τους 3584 που προσφέρει η GeForce 1080 Ti και η περυσινή Titan X. Το νέο μοντέλο ενσωματώνει και αυτό 12 GB μνήμης τύπου DDR5X, αλλά αυτά λειτουργούν στα 11.4 GHz και όχι στα 10 όπως πριν: αυτό έχει ως συνέπεια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στα 548 GB ανά δευτερόλεπτο αντί για τα 480 της αρχικής Titan X. Λειτουργεί σε κατά τι υψηλότερη συχνότητα σε πυρήνες και μνήμη, σε όλα τα υπόλοιπα όμως - εύρος διαύλου μνήμης, μέθοδος κατασκευής, κατανάλωση - η Titan Xp είναι πανομοιότυπη με την προκάτοχό της. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο περιθώριο για υπερχρονισμό προσφέρει στον επίδοξο κάτοχό της, δεν θα εκπλησσόμασταν ωστόσο αν διαπιστώναμε πως αυτό δεν είναι πια ιδιαίτερα μεγάλο. Υπάρχει και ένα... όριο, κάπου!

Είναι προφανές πως τόσο μεγάλη επεξεργαστική δύναμη δεν προορίζεται μόνο για χρήση σε PC games, όμως από την άλλη πλευρά η Titan Xp δεν απευθύνεται κιόλας στους επαγγελματίες αμιγώς, αφού γι' αυτούς η nVidia έχει ήδη την σειρά Quadro P6000. Αυτή βέβαια κοστίζει και $5000, οπότε από αυτήν την πλευρά η Titan Xp ακόμη και ως... ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στα $1200. Ενδιαφέρον, άλλωστε, έχει η απόφαση της nVidia να διαθέσει για πρώτη φορά στο κοινό, με την ευκαιρία κυκλοφορίας της Titan Xp, και του απαραίτητου λογισμικού (drivers) για Mac OS ώστε να είναι εφικτή η χρήση της τελευταίας και από τους Η/Υ της Apple. Πώς αλλάζουν οι καιροί...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ