News Snacks 28-06-11

Άρωμα... νέων Macbook Air, καλπάζει προς την κυριαρχία το Android

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια είναι (κακά τα ψέματα) το Web αυτό που... προδίδει ακατάπαυστα τις ιδέες και τα σχέδια των μεγάλων πολυεθνικών της τεχνολογίας. Συχνά-πυκνά, ωστόσο, είναι η ίδια η αγορά που... εχμ... θελημένα ή άθελά της κάνει το ίδιο: εμπορικοί συνεργάτες, καταστήματα, εταιρείες διαφήμισης και PR κ.ο.κ. Να, αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, είναι το εμπορικό κανάλι της Apple που έχει πρακτικά αποκαλύψει την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να κυκλοφορήσει νέα MacBook Air. Όλοι γνωρίζουμε πως ήθελαν ανανέωση, όλοι γνωρίζουμε πως δεν εντυπωσιάζουν πια όσο παλιά και πως έχουν έντονο ανταγωνισμό από ουκ ολίγους κατασκευαστές laptop με Windows, αλλά υπάρχει ένα... ακόμη πιο σίγουρο "ενοχοποιητικό" στοιχείο: η Apple δεν έχει προμηθεύσει ομαλά τα καταστήματα με νέα MacBook Air από το Μάη, σε αρκετές περιπτώσεις και από τον Απρίλη (!), αφήνοντας προφανώς να εξαντληθεί το στοκ των υπαρχόντων Air ώστε να πάρουν τη θέση τους τα νέα. Πότε; Άμεσα, κατά τα φαινόμενα, αφού τα αποθέματα είναι ήδη ισχνά και - ας μην ξεχνάμε - βρίσκόμαστε πολύ κοντά στην διάθεση του νέου Mac OS-X Lion. Δεν θα ήταν ευτυχέστατη συγκυρία η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους τον Ιούλιο; Ω, ναι!

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο και με την ίδια συλλογιστική, δε, είναι αρκετοί αυτοί που περιμένουν κάποιου είδους ανανέωση ή εξέλιξη όσον αφορά στο PlayStation3. Μεγάλες αλυσίδες και καταστήματα στην Βρετανία και άλλες χώρες έχουν ήδη σχεδόν εξαντλήσει το στοκ του εισαγωγικού PS3, δηλαδή αυτού με το σκληρό δίσκο των 160 GB. Προοδευτικά συμβαίνει το ίδιο και με το μοντέλο των 250 GB, που μπορεί εύκολα πλέον να βρεθεί μόνο σε "πακέτα" με games ή περιφερειακά. Με δεδομένο το γεγονός ότι... όλο και κάτι ανακοινώνει η Sony στην έκθεση GamesCom της Γερμανίας τον Αύγουστο, ίσως έχουμε να ακούσουμε κάτι σχετικό εκεί σύντομα. Οι πωλήσεις του PS3 αυτές καθ' αυτές πηγαίνουν πολύ καλά και μία μείωση τιμής δεν την θεωρούμε ιδιαιτέρως πιθανή - το σύστημα της Sony προσφέρει πολύ υψηλό δείκτη αξίας/κόστους ως έχει - όμως δεν αποκλείεται καθόλου για τα ίδια χρήματα η ιαπωνική εταιρεία να προσφέρει από Σεπτέμβρη το μοντέλο με σκληρό δίσκο των 320 GB, ώστε να προχωρήσει στα 500 GB για τα premium, τρόπον τινά, μοντέλα. Για να δούμε!

Αυτό που δεν περιμένουμε να δούμε αν θα συμβεί ή όχι, αλλά... το θεωρούμε λίγο έως πολύ δεδομένο πλέον, είναι να σημειώσει το λειτουργικό Android τόσο θεαματικά αλματώδη πορεία τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποσπάσει το 50% της αγοράς για τον εαυτό του. Το λιγότερο! Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που σχολίασε χθες ο Andy Rubin της Google: κάθε μέρα - επαναλαμβάνουμε, κάθε μέρα - ενεργοποιούνται παγκοσμίως περισσότερες από 500.000 συσκευές με Android και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο αριθμός αυτός αγγίζει το 4.5% κάθε εβδομάδα. Μόλις το Μάιο ο αριθμός αυτός έφτανε τις 400.000 καθημερινά, ενώ πριν ένα χρόνο δεν ξεπερνούσε τις 100.000 καθημερινά. Στην αμερικανική αγορά το Android είναι ήδη πρώτο, με μερίδιο 36.5% σε σχέση με το 26% του iOS της Apple - και η διαφορά αυτή αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη πιο πολύ, παγκοσμίως, ως το τέλος του 2011. Τίθενται βέβαια πάντοτε τα θέματα της κερδοφορίας από το hardware και το software, όμως αν το οικοσύστημα του Android ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό αυτό του iOS... οι ανατροπές δεν είναι μακριά, είναι;

Καθόλου μακριά, ακόμη και από την ελληνική αγορά, δεν είναι οι πρώτες συσκευές και περιφερειακά που θα αξιοποιούν τη σύνδεση Thunderbolt με την οποία η Apple "προίκισε" τους νέους MacBook Pro και iMac νωρίτερα στη χρονιά. Η αμερικανική εταιρεία διέθεσε σήμερα και για τις δύο σειρές των υπολογιστών αυτών αναβαθμίσεις λογισμικού που ενεργοποιούν τη σχετική θύρα, πωλεί από το ηλεκτρονικό της κατάστημα το σχετικό καλώδιο και το πρώτο περιφερειακό - ένα σύστημα αποθήκευσης χωρητικότητας 6 ΤΒ - είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η αγορά είναι... ψυχολογικά έτοιμη να ενστερνιστεί ένα ακόμη πρότυπο σύνδεσης περιφερειακών, ακόμη κι αν αυτό είναι υλοποίηση βασισμένη στην τεχνολογία Lightpeak της Intel, ακόμη κι αν άλλοι κατασκευαστές πέραν της Apple - όπως σήμερα η Sony - το αξιοποιήσουν επίσης. Όχι τίποτε άλλο, αλλά το USB 3.0 προσφέρει ήδη ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, με το πλεονέκτημα της γνωστής συμβατότητας...

Μιλώντας για συμβατότητα, δε, μπορεί να μιλήσει κανείς και για... προβλεψιμότητα - και αυτή σίγουρα χαρακτήρισε την σημερινή ανακοίνωση της nVidia για δύο νέα chip γραφικών που θα διαθέσει για φορητούς υπολογιστές. Πρόκειται για τα GeForce GTX 570M και GTX 580Μ, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον ως τα κορυφαία της αντικαθιστώντας τo... τύμπανα στο παρασκήνιο... GTX 560M. Οι διαφορές στις επιδόσεις, ως είθισται, είναι μετρήσιμες (γύρω στο 15%-20% ανάλογα το software που αξιοποιείται) αλλά όχι τόσο εντυπωσιακές ώστε να πείσουν οποιονδήποτε έχει ήδη gaming laptop να πάρει καινούργιο, είναι δε η Alienware η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία που θα στηρίξει νέους φορητούς υπολογιστές σε αυτά τα δύο chip. Ακολουθεί η MSI με δικό της μοντέλο και έπονται άλλοι - κάποια μοντέλα μάλιστα θα φέρουν δύο τέτοιες κάρτες, σε διάταξη SLI. Με αυτά και με κείνα, πάντως, η μέρα που ένα τέτοιο laptop θα μπορεί να αποδώσει σε ανάλυση 1920x1080 σχεδόν όλα τα μοντέρνα PC games, με ομαλούς ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης και όλα τα εφέ των γραφικών ενεργοποιημένα, δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά πια. Αρκεί να μην μιλάμε για το Crysis 2 με την αναβάθμιση σε DX11 και τα textures υπερυψηλής ανάλυσης, βέβαια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ