News Snacks 27-07-11

Φωτογραφική... μοντελάκι από τη Sony, πυρήνες δέκα από την AMD

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κατασκευάστριες εταιρείες φανερώνουν τα σχέδιά τους πολύ πριν είναι... καν σε θέση να τα υλοποιήσουν, δεν μας πειράζει όμως καθόλου αυτό! Να, όπως η AMD, η οποία μπορεί μεν να προγραμματίζει για κυκλοφορία τους νέους της κορυφαίους επεξεργαστές οκτών πυρήνων (αυτούς με το κωδικό όνομα Bulldozer) για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά ταυτόχρονα αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες για τους αντικαταστάτες τους. Πόσο μακριά βρίσκονται αυτοί; Ως τα μέσα του 2012; Μόνο εννιά μήνες! Και πόσους πυρήνες θα έχουν αυτοί; Ε, οι... ονονούπω θα έχουν 8, οι επόμενοι (με το κωδικό όνομα Piledriver) να μην έχουν 10; Να έχουν. Θα είναι πιθανώς ακόμη ταχύτεροι από τους Bulldozer (που λειτουργούν στα 4.5 GHz σε Turbo Mode), θα χρειάζονται όμως και νέα βάση τοποθέτησης, άρα και καινούργιο motherboard. Ε, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, λοιπόν, έχουμε χρόνο να διαπιστώσουμε αν θα φανεί σε καμία εφαρμογή ή PC game κάποια διαφορά με 2 παραπάνω πυρήνες και κατάτι ταχύτερο Turbo Mode...

Εκεί που θα φανεί η διαφορά, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, είναι στην αναπόφευκτη συνένωση των κεντρικών επεξεργαστών (CPU) και των επεξεργαστών γραφικών (GPU) σε ένα τσιπ (APU). Στέλεχος της ΑΜD δήλωσε απερίφραστα σε συνέντευξη ότι αναμένει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αυτές που σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως "εισαγωγικές κάρτες γραφικών" (π.χ. κόστους ως €50-€75) να εξαφανιστούν από την αγορά. Η παρούσα τέτοια πρόταση της AMD, το chipset με το όνομα Fusion - στο οποίο στηρίζονται μέχρι στιγμής ολιγάριθμα laptop και Media Center PC - δεν έχει ακόμη την ισχύ να αντικαταστήσει π.χ. έναν εισαγωγικό επεξεργαστή Phenom X2 και μία ATI Radeon 6450 της ίδιας εταιρείας. Στις επόμενες εκδόσεις του όμως θα πλησιάσει πολύ. Τότε, και μιλώντας πάντα για τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού, δεν θα έχουν πια νόημα δύο ξεχωριστά chip, αλλά μία APU. Αναπόφευκτα χαμηλού κόστους. Ενοχλεί την AMD το ότι με τη στρατηγική αυτή παραχωρεί στην nVidia μία ολόκληρη κατηγορία καρτών γραφικών; Όχι, γιατί η εταιρεία θεωρεί πως με το αυξημένο περιθώριο κέρδους στις μέσων και υψηλών επιδόσεων κάρτες γραφικών όχι μόνο θα καλύψει την απώλεια, αλλά θα αυξήσει τα έσοδά της. Για να δούμε!

Κάτι άλλο που περιμέναμε να δούμε ως τάση να υποχωρεί αλλά... πρακτικά μάς διαψεύδει, είναι η κυκλοφορία των λεγόμενων universal player: των δισκοπαικτικών συσκευών, ουσιαστικά, που - πέρα από Blu-ray, DVD, μουσικά CD και ψηφιακά αρχεία multimedia - είναι σε θέση ν' αναπαράγουν και Super Audio CD και DVD-Audio, δύο φορμά εν πολλοίς περιθωριοποιημένα πια. Οι Sony και Pioneer δεν έχουν, για παράδειγμα, παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια τέτοιο universal player, όμως η Denon και η Oppo, έχουν - και η Yamaha συντάσσεται με τις δεύτερες, κυκλοφορώντας το Aventage BD-A1010. Το συγκεκριμένο player είναι εικαστικά ευθυγραμμισμένο με τους ενισχυτές Aventage που ανακοίνωσε πρόσφατα η Yamaha, αναπαράγει βεβαίως και 3D Blu-ray πέρα από τα προαναφερθέντα, φέρει θύρα USB για αναπαραγωγή αρχείων μουσικής και video από τα σχετικά αποθηκευτικά μέσα Flash, ενώ αξιοποιεί και κάποιες Δικτυακές υπηρεσίες τύπου YouTube. Τιμή για το Aventage BD-A1010 στην ελληνική αγορά δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά... ε, ακριβώς φθηνό δεν πρόκειται να είναι. Όπως όλες οι "ναυαρχίδες", άλλωστε!

Καθόλου ακριβή, πάντως, δεν θα είναι ευτυχώς η νέα ψηφιακή φωτογραφική... μοντελάκι της Sony, η οποία αποδεικνύει πως όταν η ιαπωνική εταιρεία θέλει επί τούτου να εντυπωσιάσει, το καταφέρνει με στυλ άψογο. Η Cyber-shot TX55 όχι μόνο είναι υπέρλεπτη (12 χιλιοστά στο λεπτότερο σημείο της) και ενσωματώνει μεγάλη, πεντακάθαρη οθόνη αφής (OLED των 3.3 ιντσών), αλλά χαρακτηρίζεται κι από ιδιότητες που μόνο από compact μηχανή δεν περιμένει κανείς. Όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να επεξεργάζεται "σε δεύτερο χρόνο" την εικόνα που προκύπτει από το ψηφιακό zoom 10x (η Sony την ονομάζει Pixel Super Resolution), ώστε η φωτογραφία των 16 Megapixel που θα προκύψει να μην είναι σε τίποτε ασαφής. Ή τη δυνατότητα να συλλαμβάνει στατικά καρέ των 12 Megapixel... την ίδια στιγμή που συλλαμβάνει video ανάλυσης 1080 γραμμών. Οι 3D φωτογραφίες και τα 3D πανοράματα είναι εκ των ουκ άνευ πλέον, όπως και η αναγνώριση προσώπων και η έξυπνη προσαρμογή στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος. Η TX55 θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο με κόστος περί τα €350 ευρώ. Μοντελάκι, λέμε!

Και κάτι τελευταίο για τους φίλους των fighting games, οι οποίοι στην Ελλάδα μπορεί μεν να μην είναι τόσοι όσοι αυτοί των τίτλων ποδοσφαίρου ή των τίτλων αγώνων ταχύτητας, είναι όμως αληθινά ενθουσιώδεις και... πιστοί στο άθλημα! Την Παρασκευή 29/7 ξεκινά το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα για την κατηγορία αυτή των τίτλων, το Evo ή Evolution Championship Series όπως είναι ο πλήρης τίτλος του. Στο πλαίσιό του θα διαγωνιστούν οι κορυφαίοι παίκτες του πλανήτη στα δημοφιλέστερα games του είδους, όπως τα Super Street Fighter IV AE, Marvel vs Capcom 3, Mortal Kombat και Tekken 6, για χρηματικά έπαθλα αλλά και - πολύ περισσότερο - τη δόξα. Πολύ θα θέλαμε να είμαστε εκεί και να ζήσουμε τις συναρπαστικές στιγμές που θα προσφέρουν στο κοινό διάσημοι "μαιτρ" του είδους, αλλά τουλάχιστον φέτος θα έχουμε την επιλογή να παρακολουθήσουμε τη διοργάνωση και μέσω του PlayStation Home της Sony! Πράγματι, όπως έκανε και στην πρόσφατη έκθεση της Ε3 τον Ιούνιο, η ιαπωνική εταιρεία θα προβάλλει στο εικονικό... multiplex του Home τις αναμετρήσεις σε όλους τους τίτλους, έως και τους πέντε τελικούς. Να δηλώσουμε πόσο ανυπομονούμε; Ε, δεν χρειάζεται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ