News Snacks 20-07-11

Διαθέσιμο το νέο OS-X της Apple, τέλος εποχής για τη Media Molecule

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Όλοι μιλούν για κρίσιμη καμπή στην πορεία του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, στο τραπέζι έχει τεθεί το απίθανο εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ, η Apple όμως κατά τα φαινόμενα... δραστηριοποιείται σε άλλο πλανήτη! Aκόμη ένα οικονομικό τρίμηνο, ακόμη ένα ρεκόρ τζίρου και εσόδων για τον Steve Jobs και την παρέα του: ο πρώτος πλησίασε τα 30 δις δολάρια, τα δεύτερα τα 7.5 δις, ενώ αύξηση στις πωλήσεις της η αμερικανική εταιρεία δεν είδε μόνο στους iPod. Τα iPhone ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια τεμάχια σε πωλήσεις, εκπληκτική και η εμπορική πορεία των iPad, που άγγιξαν τα 9.5 εκατομμύρια πωλήσεων μόνο το περασμένο τρίμηνο. Τα 400 δολάρια ανά μετοχή, τιμή με την οποία "έκλεισε" το χρηματιστήριο χθες, αποδεικνύει περίτρανα πως είτε η Apple κάνει κάτι πάρα, μα πάρα πολύ σωστά, είτε οι άλλοι κατασκευαστές υπολογιστών, κινητών και άλλων προϊόντων hardware κάνουν κάτι πάρα, μα πάρα πολύ λάθος. Είτε... και τα δύο, φυσικά!

Όχι τυχαία, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple ήλθε ακριβώς μία ημέρα πριν την εμπορική διάθεση μιας σειράς νέων προϊόντων της. Σημαντικότερο εξ αυτών το OS-X Lion, η νέα έκδοση του λειτουργικού της για Mac όλων των ειδών, την οποία μπορούν οι κάτοχοι υπαρχόντων μοντέλων να λάβουν απευθείας από το Internet αντί 30 δολαρίων. Είχαμε, ωστόσο, ανανέωση και desktop και laptop υπολογιστές της αμερικανικής εταιρείας. Αναφερόμενοι στους πρώτους αναφερόμαστε ουσιαστικά στο Mac Mini, που αναβαθμίζεται με επεξεργαστές Core i5 και i7, καλύτερα υποσυστήματα γραφικών της AMD, θύρα Thunderbolt και βέβαια το νέο OS-X Lion. Σημαντικό: τα νέα Mac Mini δεν έχουν... κανενός είδους οπτικό δίσκο (αντίο Super Drive), παρέχουν επιλογή για χρήση δίσκου τεχνολογίας SSD και διατηρούν το ίδιο απλό, όμορφο design. Με αυτήν της την επιλογή, προφανώς, η Apple... ξεκαθαρίζει το ρόλο των Mac Mini: δεν είναι για σαλόνι (κοινώς για αποστολές Media Center PC). Για το ρόλο αυτό, το νέο Apple TV, προφανώς!

Ανανέωση και αλλαγές και στα laptop της Apple, όμως. Όπως περιμέναμε, τα MacBook Air διατηρούν το εξαιρετικό τους design, στο λεπτό τους περίβλημα ωστόσο φιλοξενούν πια ισχυρότερους επεξεργαστές i5 και i7, περισσότερη μνήμη, καθώς και μεγαλύτερης χωρητικότητας σκληρούς δίσκους τεχνολογίας SSD. Και εδώ παρούσα η θύρα Thunderbolt και το OS-X Lion, επιστρέφει δε (μετά από λαϊκή απαίτηση!) και το υποφωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Το ενδιαφέρον; Με την άφιξή τους, τα νέα MacBook Air... υπέγραψαν τη θανατική καταδίκη των "κλασικών" MacBook (όπως του λευκού που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής στο αδύναμο φύλο). Οι σειρές των laptop της Apple είναι πλέον δύο: οι MacBook Air και οι MacBook Pro. Τελειώνει, έτσι, και μία εποχή ολόκληρη για την αμερικανική εταιρεία: ας μην ξεχνάμε ότι οι MacBook θα πρέπει να είναι οι... εμπορικότεροι φορητοί υπολογιστές της υφηλίου, αν κρίνουμε από την εικόνα που περνά το Hollywood με τις ταινίες του!

Τέλος εποχής, πάντως, φαίνεται να έχει έλθει - εκούσια, συνειδητά και ομαλά όμως - για τη Media Molecule. Η ομάδα ανάπτυξης που το 2008 κατέπληξε τον κόσμο του video gaming με το πανέξυπνο, δημιουργικό και αληθινά πρωτοποριακό LittleBigPlanet για το PlayStation3 - σε βαθμό που σχεδόν... υποχρέωσε τη Sony να την εξαγοράσει για το ταλέντο των μελών της - ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαφορετικά πράγματα στο μέλλον. Μετά από το PlayStation Move Pack για το LittleBigPlanet 2 που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, η Media Molecule αναλαμβάνει νέα πεδία δραστηριοτήτων (οι φήμες θέλουν να επικεντρώνεται στο επερχόμενο PlayStation Vita) και τη συνέχιση των LittleBigPlanet αναλαμβάνει η Double Eleven, την οποία επίσης εξαγόρασε η Sony γι' αυτό το σκοπό (και όχι μόνο). Η Double Eleven έχει δημιουργήσει την εκπληκτική έκδοση του LittleBigPlanet για PlayStation Vita που είδαμε στην Ε3 τον Ιούνιο, οπότε η σειρά είναι σαφώς σε... "καλά χέρια". Ανυπομονούμε, δε, για την επόμενη δημιουργία της Media Molecule. Αν είναι τόσο ριζοσπαστική όσο το LBP, πως να το θέσουμε... we want!

Κάτι άλλο, πάντως, που σαφώς δεν θα ήθελαν να χάσουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που παίζουν racing games σε PC, είναι μία απίστευτη προσφορά που κάνει η CodeMasters σε συνεργασία με την online υπηρεσία πώλησης games της Valve, την Steam. Για τις επόμενες 24 ώρες το Race Driver GRID, ένας από τους καλύτερους τίτλους εξομοίωσης οδήγησης αυτοκινήτων που έχει κυκλοφορήσει ποτέ για προσωπικούς υπολογιστές, θα διατίθεται στην Steam προς πώληση αντί... €4.5 (!!!). Αντί €39.99, δε, που κοστίζει συνήθως μία νέα παραγωγή για Η/Υ λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία της, οι PC gamers που αγαπούν τα racing games μπορούν μαζί με το GRID να αποκτήσουν και τα FUEL, Colin McRae DiRT 1 και DiRT 2. Τα έσοδα από την προσφορά αυτή θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς σχετικούς με τη βιομηχανία της ηλεκτρονικής διασκέδασης. Και "κάνεις την καλή", και... "κάνεις τη συμφέρουσα" (κίνηση). Έτσι γι' αλλαγή, μαζί!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ