News Snacks 12-07-11

Στα 400 εκ. η εγκατεστημένη βάση των Windows 7, προ των πυλών το Xbox Music

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Μπορεί οι συνεντεύξεις Τύπου της Microsoft να μην χαρακτηρίζονται από τον... οπαδισμό που χαρακτηρίζει τις αντίστοιχες της Apple, ειδήσεις όμως προκύπτουν ουκ ολίγες και από εκεί. Η πρώτη που προέκυψε από τη χθεσινή έχει να κάνει με τα Windows 7, τα οποία - αυταπόδεικτα μεν, αλλά χωρίς να αξίζουν λιγότερα εύσημα - αναδείχθηκαν στο ταχύτερα διαδεδομένο λειτουργικό στην ιστορία των υπολογιστών. Όχι λιγότερες από 400.000.000 εκατομμύρια άδειες χρήσης τους πωλήθηκαν, σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών (και μάλιστα ετών οικονομικής δυστοκίας θα προσθέταμε). Ο πρόεδρος της Microsoft, ο Steve Balmer, ήταν... αναμενόμενα προκλητικός, αντιπαραβάλλοντας τις πωλήσεις 350 εκ. νέων PC με Windows 7 με τις αντίστοιχες "του ανταγωνισμού" (λέγε με Apple), που στο ίδιο διάστημα σημείωσε 20 εκ. πωλήσεις Η/Υ. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι που μπορούμε να δηλώσουμε πως, έτσι γι' αλλαγή, ένα τεχνολογικό προϊόν αληθινά άξιζε την τόσο μεγάλη του επιτυχία. Απλώς... να μην ξεχνάμε τώρα και που βρίσκεται ο πήχυς για το διάδοχο των Windows 7, ε;

Η δεύτερη είδηση που προέκυψε: είμαστε πιο κοντά στα Windows 8 απ' ότι νομίζαμε. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η προετοιμασία για τα Windows 7 κρίθηκε, και σωστά, ως επιτυχημένος, οπότε θα ακολουθηθεί παρόμοια και το πιθανότερο... οσονούπω: πηγές μέσα από τα κεντρικά της Microsoft υποστηρίζουν ότι, για να κυκλοφορήσει το επόμενο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας το καλοκαίρι του 2012, θα πρέπει να είναι πρακτικά έτοιμο από τα μέσα της άνοιξης. Αυτό αφήνει χρονικό περιθώριο για μία έκδοση RC (Release Candidate ή την σχεδόν τελική) και μία ή δύο "σωστές", σοβαρές δοκιμαστικές εκδόσεις (beta), μία εκ των οποίων μπορεί να είναι και δημόσια όπως με τα Windows 7. Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται η φήμη πως οι δημιουργοί ανεξάρτητων εφαρμογών θα λάβουν την πρώτη beta έκδοση των Windows 8 και το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο! Δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι το να δημιουργείς κλίμα "αναμονής για το επόμενο και καλύτερο" για έναν ολόκληρο χρόνο είναι καλή ιδέα πια, όμως ας είναι τα Windows 8 τόσο προσεγμένα όσο τα Windows 7 - και απτά, αδιαμφισβήτητα καλύτερα από αυτά σε μια σειρά από σημαντικά πράγματα - και... χαλάλι το περίμενε!

Η τρίτη είδηση που προέκυψε είναι... παράπλευρη: έχει να κάνει με το Xbox 360 και τον όποιο διάδοχό του, όχι με τα Windows. Ο Steve Balmer στην ομιλία του αναφέρθηκε περισσότερες από μία φορές σε μία νέα υπηρεσία ονόματι Xbox Music. Αυτή θα ενσωματωθεί στην ήδη ευρύτατη γκάμα λειτουργιών διανομής ψηφιακού περιεχομένου του Xbox Live και θα επιτρέπει την αγορά και ακρόαση μουσικής μέσα από την δημοφιλέστατη online υπηρεσία της Microsoft. Το Xbox Music θα αντικαταστήσει ως δραστηριότητα, άλλωστε, πιθανότατα και το Zune Marketplace όταν η αμερικανική εταιρεία παύσει και επίσημα τη διάθεση των φορητών της player. O Balmer διαβεβαίωσε πως διαθέσιμα μέσα από το Xbox Music θα είναι πάνω από 11 εκατομμύρια τραγούδια στην έναρξη της υπηρεσίας (όχι πάρα πολλά αλλά όχι και λίγα) και ότι οι χρήστες του Xbox 360 θα είναι σε θέση να αναζητήσουν μουσική φωνητικά, μέσω Kinect, όπως είχε ανακοινωθεί στην έκθεση της Ε3. Καλά όλα αυτά, λέμε εμείς, αλλά - μετά το Games for Windows Marketplace πρόσφατα - είναι ανάγκη να ενσωματώσει η Microsoft στο Xbox Live όλες της τις υπηρεσίες; Παρ' εκτός κι αν σχεδιάζει κάτι... χμ, χμ, χμ...

Για πολλά... χμ, πάντως, είναι κι ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι οι "πόλεμοι" στην αγορά του home entertainment δεν περιορίζονται στο προφανές πεδίο της μάχης, όπως το marketing και τη διαφήμιση, αλλά και στα... "χαρακώματα"! Για την αντιπαλότητα ανάμεσα στις Activision και Electronic Arts σχετικά με την Infinity Ward, την εταιρεία που έγινε διάσημη για τα άκρως δημοφιλή Call of Duty της, έχουμε γράψει πολλές φορές - όπως και για τις δικαστικές διαμάχες, τα πολλά εκατομμύρια που "παίζονται" εκεί και την αναπόφευκτη εμπορική "σύγκρουση" ανάμεσα στα Call of Duty Modern Warfare 3 και Battlefield 3 το Νοέμβρη. Ε, λοιπόν, κάποιος φρόντισε (α) να κατοχυρώσει την ονoμασία www.modernwarfare3.com, (β) να ανακατευθύνει τους επισκέπτες της διεύθυνσης αυτής στο... επίσημο Web site του Battlefield 3 και (γ) να... παραμείνει άγνωστος, κατοχυρώνοντας έτσι το εν λόγω domain name, ώστε να μην μπορεί να βρεθεί. Η κίνηση έχει φυσικά δημιουργήσει σαματά και, ενώ οι θεωρίες είναι πολλές, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ήταν η EΑ αυτή που έδωσε... νέο νόημα στην έννοια του "guerilla marketing" ή αν ήταν απλώς κάποιος οργισμένος φίλος παλαιότερων Call of Duty, που ήθελε να στείλει στην Activision ένα μήνυμα. Respect, πάντως!

Respect από τη μία, μικρό... χασμουρητό, από την άλλη, και για την AMD, η οποία έχει εμπλακεί για τα καλά με την nVidia στη μάχη των εντυπώσεων. Αν και συνήθως είναι οι κάρτες γραφικών για desktop PC αυτές που συγκεντρώνουν περισσότερο το ενδιαφέρον, τα υποσυστήματα γραφικών των κορυφαίων laptop έχουν αναδειχθεί επίσης σε τομέα με μεγάλη κινητικότητα - και σε αυτόν η AMD σήμερα ανακοίνωσε πως έχει και πάλι "το πάνω χέρι" στις επιδόσεις με το chip Radeon HD 6990M. Αυτό είναι το δικό της ολοκαίνουργιο και κορυφαίο, ταχύτερο - υποστηρίζει - έως και 25% σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο στην αγορά. Με άλλα λόγια, σε σχέση με το GTX 580M της nVidia, το αντίστοιχο ταχύτερο του "πράσινου" στρατοπέδου. Ως είθισται, βέβαια, το 6990M θα ενσωματωθεί σε απολύτως κορυφαία gaming laptop τα οποία (α) δεν μπορεί να σηκώσει κανείς για πάνω από 5 λεπτά, (β) δεν μπορούν να μείνουν μακριά από πρίζα για πάνω από 90 λεπτά και (γ) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη σιωπή, γιατί ο θόρυβος από τον ανεμιστήρας της κάρτας στέλνει άνετα κάποιον σε τρελοκομείο. Και όταν τα laptop αυτά κοστίζουν όσο τα ισχυρότερα desktop - ναι, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης - είναι να απορεί κανείς που δεν... κάνουμε και πάρτυ για την Radeon HD 6990Μ; Ε, μα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ