Media Center PC για 4Κ

Τί χρειάζεται, πόσο κοστίζει, ποιές οι εντυπώσεις μας;

Πρακτικά, λοιπόν, διαπίστωση πρώτη: μπορεί για οποιοδήποτε σύνηθες media player αυτή τη στιγμή το υλικό εικόνας 4Κ να αποδεικνύεται "βαρύ", ένα Media Center PC ωστόσο δεν έχει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Αρχικά πειραματιστήκαμε με clip που προμηθευτήκαμε από το YouTube και το Vimeo: αυτά ήταν κωδικοποίησης H.264 και 24fps, πάντοτε ανάλυσης 3840x2160 pixel, διαφόρων ειδών και σε διάφορους βαθμούς συμπίεσης (bitrate). Τα VLC Media Player και Media Player Classic Home Theatre δεν έδειξαν ποτέ να... καταπιέζονται ψυχολογικά, αναπαράγοντας τα clip αυτά με μηδενική απώλεια σε καρέ (zero lost frames) και απολύτως κινηματογραφικά. Εννοείται πως και στα δύο προγράμματα αξιοποιείται η αποκωδικοποίηση από τις κάρτες γραφικών, ενεργοποιώντας το μηχανισμό DXVA.

Ολοφάνερα χρειαζόμασταν απαιτητικότερο υλικό 4Κ από αυτό που βρίσκει κανείς ελεύθερα στο Internet - και υλικό που να πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που θα εισπράξουμε όταν κάποια στιγμή έχουμε ταινίες 4Κ σε μορφή δίσκου Blu-ray. Αυτό δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη με ακρίβεια πόσο απαιτητικό θα είναι, γιατί οι ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κωδικοποιημένες με τον αλγόριθμο Η.265 και όχι με τον σημερινό Η.264. Καταφύγαμε στο "βαρύτερο" τέτοιο υλικό που μπορεί να βρεθεί σήμερα, ωστόσο, το περίφημο TimeScapes: ένα ντοκυμαντέρ-επίδειξη στην τέχνη του timelapsing, το οποίο έχει γυριστεί σε 5Κ εξ αρχής και το μόνο εικόνας 4Κ που διατίθεται αυτή τη στιγμή εμπορικά στο ευρύ κοινό. Αγοράσαμε την έκδοση MPEG-4 που προσφέρει ανάλυση 3840x2160 pixel και επίπεδο συμπίεσης στα 65 Mbps, επαρκέστατο για τα "καταναλωτικά" μέτρα και σταθμά (τα σημερινά Blu-ray δεν ξεπερνούν τα 40 συνήθως). Τα 370 (!!!) Mbps της επαγγελματικής έκδοσης άλλωστε - σε αυτήν η ταινία παραδίδεται σε... δικό της σκληρό δίσκο - δεν πρόκειται να τα δούμε σε οικιακό περιβάλλον ούτε το 2030!



Πίσω στις δοκιμές μας, ωστόσο: το TimeScapes επίσης αποδείχθηκε άνετα διαχειρίσιμο από το Media Center PC που συνθέσαμε. Τα VLC Media Player και Media Player Classic Home Theatre σε Windows 8.1 "έπαιξαν" το σχετικό αρχείo video μεγέθους 22GB χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, το πρώτο "χάνοντας"... 1 (ολογράφως: ένα) καρέ στην αναπαραγωγή του TimeScapes, διάρκειας 48 λεπτών. Περιττό να περιγράψουμε πόσο εντυπωσιακό ήταν το οπτικό αποτέλεσμα στην οθόνη της Sony Bravia 65X9005 - η οποία όμως απέδειξε για πολλοστή φορά και το πόσο ικανό σύστημα επεξεργασίας εικόνας έχει, αφού το TimeScapes σε 1080p (μεγέθους αρχείου 3.4 GB) αναβαθμισμένο από την ίδια σε 4Κ δεν απείχε και τόσο πολύ από το TimeScapes σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια. Προσέχοντας ενδεικτικές λεπτομέρειες μόνο και ίσως μετά από αρκετή ώρα παρατήρησης της συνολικής εντύπωσης και των δύο μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά. Αναζητούμε ήδη υλικό σε 4Κ απαιτητικότερο από το TimeScapes, αλλά... για την ώρα, Media Center PC - Eικόνα 4Κ = 1-0!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ