Και υπερφορητό, και δυνατό!

Νέο Vaio Z από τη Sony, με... δύο πρόσωπα!

To να τα... θέλει όλα από ένα laptop ο καθένας από μας μπορεί να είναι λογικό και θεμιτό, δεν είναι όμως και πρακτικά εφικτό με την παρούσα τεχνολογία: πώς μπορεί ένας φορητός υπολογιστής να είναι και μικρός, και ελαφρύς, αλλά και ισχυρός όταν χρειάζεται, και με μεγάλη αυτονομία, και να μη στερείται ευελιξίας κι επεκτασιμότητας; Η απάντηση είναι πως, αντικειμενικά, δεν μπορεί - γι' αυτό και έχουμε διακρίνει τόσες κατηγορίες laptop, άλλωστε. Φαίνεται, ωστόσο, πως η Sony δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό, κι ας έχει να προτείνει εξαιρετικούς φορητούς Η/Υ σε κάθε κατηγορία. Με το νέο Vaio Z η ιαπωνική εταιρεία... παρακάμπτει το πρόβλημα, προσφέροντας σχεδόν όλα τα καλά δύο ευδιάκριτων κατηγοριών - των μικρών κι ελαφρών, αλλά και των μεγάλων και δυνατών - με ένα μοντέλο!

Το καινούργιο Vaio Z ουσιαστικά διαχωρίζει το τί χρειάζεται κανείς όταν το laptop του χρησιμοποιείται σε γραφείο και τί χρειάζεται όταν αυτό χρησιμοποιείται "εν κινήσει" - και αφήνει τα πρώτα πάνω στο γραφείο, ώστε ο χρήστης να μεταφέρει μόνο τα δεύτερα! Στη βασική του μορφή, το Vaio Z είναι ένας εξαιρετικά λεπτός κι ελαφρύς φορητός υπολογιστής - λιγότερα από 17 χιλιοστά, κάτω από 1200 γραμμάρια - με οθόνη 13.1 ιντσών. Θυμίζει, από κάποιες απόψεις, περισσότερο το περίφημο... Vaio X, τη "λεπίδα" της Sony με το περίβλημα από ανθρακονήματα που είχε εντυπωσιάσει τους πάντες πριν από 18 μήνες, παρά σύγχρονο πάνοπλο laptop. Με τη διαφορά ότι το Ζ αξιοποιεί τον πιο πρόσφατο φορητό επεξεργαστή Core i7 της Intel και φέρει 8 GB μνήμης. Στηρίζεται φυσικά σε Windows 7 και με την ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρει αυτονομία 7 ωρών περίπου, καθώς αξιοποιεί ευρύχωρο σκληρό δίσκο τεχνολογίας SSD. Εννοείται πως προσφέρει κάθε είδους ασύρματη διασύνδεση.

Αξιοπρόσεκτο το νέο Vaio Z θα ήταν και μόνο βάσει των παραπάνω, άλλο είναι όμως το μεγάλο του ατού: το Power Media Dock. Πρόκειται για ένα ειδικό περιφερειακό, το οποίο εμπεριέχει μία ισχυρότατη - για τα δεδομένα των laptop - κάρτα γραφικών (!), την Radeon 6650M της AMD, με 1 GB μνήμης δικό της. Το Power Media Dock συνδέεται με το Vaio Z μέσω προσαρμοσμένης έκδοσης οπτικού καλωδίου τεχνολογίας Lightpeak της Intel - αντίστοιχου του Thunderbolt που συναντάμε και στα νέα MacBook Pro - οπότε η διαμεταφορά των δεδομένων είναι τόσο γρήγορη, ώστε το PC αξιοποιεί την Radeon σαν να ήταν κανονική, εσωτερική κάρτα γραφικών. Τα πλεονεκτήματα εδώ είναι προφανή: ο χρήστης έχει στη διάθεσή του την ισχύ μιας πάρα πολύ καλής κάρτας γραφικών όταν τη χρειάζεται, π.χ. για gaming ή επεξεργασία εικόνας και video, χωρίς αυτή να καταναλώνει πολύτιμη μπαταρία όταν δεν τη χρειάζεται πραγματικά, δηλαδή "εκεί έξω". Εξωτερικές κάρτες γραφικών είχαν - στα χαρτιά - εμφανιστεί και στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που μεγάλος κατασκευαστής εξοπλίζει laptop του με αυτήν την επιλογή από την πρώτη μέρα διάθεσης του προϊόντος στην αγορά.

Το ίδιο Power Media Dock ενσωματώνει επίσης έξοδο HDMI (συμβατή με εικόνα 3D), έξτρα θύρες USB, θύρα Ethernet αλλά και οδηγό ανάγνωσης οπτικών δίσκων (είτε DVD είτε Blu-ray). Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ευελιξία και ισχύ μαζί δεν θα προσφέρονταν σε χαμηλή τιμή, οπότε αναμένουμε το Vaio Z να ζητήσει ο,τιδήποτε άνω των €2500 στη βασική του μορφή (το Power Media Dock θα πωλείται σε όλες τις χώρες ξεχωριστά). Στην Ελλάδα αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ή την πρώτη του Αυγούστου. Τα εύσημα πάντως αξίζουν στη Sony που, έστω και με κόστος που αναγκαστικά δεν είναι προσιτό σε όλους, καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη φορητότητα και τη δύναμη - χάσμα που πάντοτε χώριζε τα laptop σε κατηγορίες και μάς υποχρέωνε σε συμβιβασμούς. Ε, οι έχοντες τουλάχιστον... μπορούν να τους αποφύγουν, πλέον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ