Intel: Οι νέοι... κορυφαίοι

Επεξεργαστές της, φυσικά, για ολίγους κι εκλεκτούς

Οι πωλήσεις κεντρικών επεξεργαστών για προσωπικούς υπολογιστές δεν εξαρτώνται μόνο από τις τιμές που κατασκευαστές όπως η Intel και η AMD επιλέγουν να προσδώσουν στα διάφορα μοντέλα τους. Εξαρτώνται και από την γενική εικόνα που έχουν οι χρήστες για τις εταιρείες αυτές καθ' αυτές και, από αυτήν την οπτική γωνία, είναι θέμα... πρεστίζ για τις ίδιες να μπορούν να υποστηρίξουν ότι ο ταχύτερος ή ισχυρότερος επεξεργαστής είναι δικός τους. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς τη διάθεση του Core i7 3960X, του νέου επεξεργαστή της Intel που κοστίζει - μόνο αυτός, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τίποτε άλλο - περίπου €900 για να αποκτηθεί. Ποσό που, με την παρούσα οικονομική κατάσταση παγκοσμίως, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό του κοινού μπορεί πλέον να καταβάλλει.

Ο 3960Χ "κατάγεται" από την επαγγελματικής και επιχειρησιακής χρήσης σειρά επεξεργαστών της Intel, τους Xeon, με κάποιες αλλαγές και προσαρμογές. Προσφέροντας έξι πυρήνες, ο νέος i7 μπορεί να προσομοιώσει δώδεκα "εικονικούς" στα Windows - ενώ η προσαρμόσιμη ταχύτητα λειτουργίας του αγγίζει τα 4 GHz για 2 από αυτούς ταυτόχρονα και τα 3.6 για όλους μαζί. Ο 3960Χ χρειάζεται νέα βάση (την LGA-2011) για να ενσωματωθεί σε μητρική, η οποία βέβαια στηρίζεται σε νέο chipset της Intel, το Χ79. Αυτό προσφέρει τόσο αυξημένο εύρος διαμεταφοράς των δεδομένων προς τις κάρτες γραφικών, όσο και υποστήριξη για μνήμη τεσσάρων καναλιών - στοιχεία που ίσως να μην "κάνουν διαφορά" σε καθημερινή χρήση, εξασφαλίζουν πάντως κορυφαίες επιδόσεις.

Ο νέος i7 είναι ο πρώτος επεξεργαστής της σειράς Sandy Bridge E της Intel. Πάρα πολύ σύντομα θα διατεθεί ο... "μικρότερος αδελφός" του, ο 3930Κ, ο οποίος θα φέρει μικρότερο ποσό ενσωματωμένης μνήμης L3 (12 αντί για 15 ΜΒ), αλλά θα παραμένει εξαπύρηνος και κατά €400 φθηνότερος. Θα ακολουθήσουν το 2012 και άλλα μοντέλα της ίδιας σειράς. Για την ώρα, πάντως, και οι δύο επεξεργαστές απευθύνονται μόνο σε όσους όχι μόνο μπορούν να αξιοποιήσουν την extra υπολογιστική ισχύ, αλλά έχουν και την οικονομική άνεση να μεταβούν πρακτικά σε νέο PC (αφού επιβάλλεται η αγορά νέου motherboard και νέων μνημών τεσσάρων καναλιών). Και με την υπολογιστική αυτή ισχύ του 3960Χ ήδη μετρημένη οπουδήποτε ανάμεσα στο 5% και το 30% σε σχέση με έναν παρόντα i7 2600Κ (ανάλογα με την εφαρμογή), η διαφορά αυτή είναι... πανάκριβη το λιγότερο. Πότε, όμως, υπήρχε λογική στην τιμή του πρεστίζ; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ