Έτοιμο το Ubuntu 11.10

Όπως πάντοτε δωρεάν, με ευρεία γκάμα βελτιώσεων

Αν ήταν... ελληνικής προέλευσης προσπάθεια, θα είχε δει ποτέ έκδοση πέραν της 3.0 - επειδή όμως δεν είναι, η δημοφιλέστερη διανομή Linux αυτή τη στιγμή, η Ubuntu, αισίως φτάνει την 11.10. Πιστή, δε, στο ραντεβού της του Οκτωβρίου (έχουν καθιερωθεί πια οι δύο ανανεώσεις το χρόνο) είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες δωρεάν από τη σχετική σελίδα στο επίσημο site της Ubuntu. Όπως πάντοτε, διατίθεται σε μορφή προς πλήρη εγκατάσταση, σε μορφή δοκιμαστική όπου λειτουργεί κανονικά αλλά χωρίς εγκατάσταση (από Live CD ή USB drive), καθώς και σε μορφή στην οποία συνυπάρχει με τα Windows.

Η αλήθεια είναι πως η έκδοση 11.10 - επιφανειακά τουλάχιστον - δεν χαρακτηρίζεται από τις τολμηρές αλλαγές που έφερε στο προσκήνιο η προηγούμενη έκδοση, η 11.04 της άνοιξης. Οι θιασώτες της πιθανώς πιο φιλικής διανομής Linux αυτή τη στιγμή έχουν να προσβλέπουν σε σειρά αισθητικών και λειτουργικών βελτιώσεων στο γραφικό περιβάλλον του Ubuntu, στον ριζικό ανασχεδιασμό του Software Center, τις ανανεωμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές και κάποια δευτερεύοντα άλλα στοιχεία. Στην καρδιά του 11.10, ωστόσο, δεν παύει να "χτυπά" ο ολοκαίνουργιος πυρήνας έκδοσης 3.0 του Linux, ενώ σημαντικές "αθέατες" αλλαγές έχουν γίνει και στους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές "δημοσιεύουν" τις εφαρμογές τους στο Software Center.

Η επόμενη μεγάλη ανανέωση του Ubuntu θα είναι η 12.04 - ή Precise Pengolin σύμφωνα με τις... ονοματολογικές συνήθειες της εταιρείας! - η οποία αναμένεται να διατεθεί στο κοινό στα τέλη Απριλίου. Γι' αυτήν δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά, πέρα από το ότι θα επικεντρωθεί στους τομείς των όσο το δυνατόν υψηλότερων επιδόσεων, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Για νέα χαρακτηριστικά δεν έχει γίνει ακόμη λόγος εκτενώς, οπότε... εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ