Δικτυακή πρόσβαση στο σπίτι: αξιόπιστα παντού

Με την βοήθεια της COSMOTE "μοιράζουμε Internet", καταγράφουμε εντυπώσεις

O δεύτερος όροφος γνωρίζαμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό πως θα χρειαζόταν το "κάτι παραπάνω" λόγω αυξημένων απαιτήσεων: έπρεπε να "δώσουμε Internet" στο home cinema του σαλονιού ενσύρματα - Smart TV, PS4, Xbox One, UHD Blu-ray player - αλλά φυσικά η οικογένεια να έχει και ασύρματη πρόσβαση σε όλον τον όροφο με laptop, κινητό ή tablet. H λύση, ωστόσο, ήλθε... ανέλπιστα εύκολα επειδή είχαμε αξιοποιήσει ήδη το TP-Link AV600 που είχε προσφέρει η COSMOTE δίπλα στο SpeedPort Plus στον τέταρτο όροφο: προμηθευτήκαμε χωρίς μεγάλο κόστος μία συσκευή "επέκτασης" (extender) της TP-Link από την ίδια προϊοντική σειρά, το δεύτερο τμήμα του αρχικού πακέτου ουσιαστικά, την συνδέσαμε σε πρίζα πίσω από το home cinema και... voila!

Με ένα μικρό, φθηνό Ethernet switch πέντε θέσεων "δώσαμε Internet" ενσύρματα και στις τέσσερις παραπάνω συσκευές, διατηρώντας την ασύρματη σύνδεση που χρειάζονται τα μέλη τις οικογένειας ή οι επισκέπτες του σπιτιού για τις φορητές συσκευές τους. Η απώλεια στην ταχύτητα που είχαμε ήταν μικρή και αποδεκτή: από τα ασύρματα 46 Mbps του τέταρτου ορόφου πήγαμε στα 40 Mbps περίπου, τα οποία ωστόσο παραμένουν φυσικά υπεραρκετά για κάθε πιθανή χρήση. Οι συσκευές του home cinema για τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και games, δε, που χρειάζονται την ενσύρματη σύνδεση σταθερή και αξιόπιστη, εξαιρώντας αυτήν την μικρή απώλεια ταχύτητας λειτουργούν σαν να... ήταν συνδεδεμένες απευθείας στο Speedport.


Το ευκολότερο τμήμα προς επίλυση στην "εξίσωση" της πρακτικής δοκιμής μας αποδείχθηκε αυτό του πρώτου ορόφου και του μικρού κήπου, ίσως γιατί ήταν το λιγότερο απαιτητικό. Απλώς τοποθετήθηκε ένα TP-Link AC750 Wi-Fi Range Extender, που μάς προσέφερε η COSMOTE, σε διαθέσιμη πρίζα κοντά στην είσοδο της οικίας: αυτό δεν "παίρνει Internet" από το ηλεκτροδοτικό δίκτυο του σπιτιού αλλά ασύρματα από την "επέκταση" που χρησιμοποιήσαμε στο δεύτερο όροφο. Φυσιολογικά, λοιπόν, εκεί είχαμε την μεγαλύτερη απώλεια σε ταχύτητα απ' ότι σε όλα τ' άλλα σημεία του οικιακού δικτύου, παραμένοντας από τα 40 Mbps στα 30 το πολύ. Αυτά συνεχίζουν να είναι "εντός στόχου" σε σχέση με τον αρχικό μας, ωστόσο, κι επαρκή με ο,τιδήποτε θα ήθελε να κάνει κάποιος με το Internet στην είσοδο του σπιτιού και στον κήπο.

Και για το τέλος... η ώρα της αλήθειας: πώς αποδίδουν όλα αυτά πρακτικά; Απάντηση: με καλή οικιακή Δικτυακή σύνδεση, όπως... το διαφημίζει η τηλεόραση - και με λιγότερα έξοδα απ' όσα ενίοτε υπονοούν τα διαγράμματα των κατασκευαστών σχετικού εξοπλισμού. Ακόμη και όταν όλοι μαζί οι κάτοικοι του κτιρίου κάνουν χρήση του Internet, κανείς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα: ο πατέρας μπορεί π.χ. να διαβάζει άρθρα στο tablet του στον τέταρτο όροφο, ο μεγάλος γιος να παρακολουθεί μια σειρά στο laptop του στον τρίτο όροφο, η μικρότερη κόρη να ασχολείται με το YouTube και τα κοινωνικά δίκτυα στον Η/Υ του δικού της δωματίου, η μητέρα στον δεύτερο όροφο να παρακολουθεί κάποια ταινία της Netflix (και σε ανάλυση 4Κ) ενώ η γιαγιά στον πρώτο όροφο να χρησιμοποιεί Skype με μακρινούς συγγενείς... όλοι ταυτόχρονα, χωρίς κανένα θέμα.


Σε άλλες φάσεις πάλι ο μεγάλος γιος παίζει μόνος ή με φίλους online games με το PS4 στο σαλόνι, η μικρή κόρη στο δωμάτιό της με το κινητό της, η μητέρα στο tablet της ψάχνει νέες συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα και ο πατέρας στον κήπο παρακολουθεί κάποιον αγώνα μπάσκετ, επίσης δίχως προβλήματα. Μοιράζοντας μια καλή Δικτυακή σύνδεση σε ένα σπίτι σωστά, στην ουσία κανείς δεν ασχολείται πια μαζί της: γίνεται για όλους... "αόρατη". Όπως ακριβώς πρέπει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ