CES 2011: PC και tablets

Στασιμότητα; Ποτέ!

Πάντως το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο... σύσσωμο το κοινό να μεταβεί απότομα από τα laptop στα tablet, έγινε σαφές από την πρόθεση των κατασκευαστών όχι μόνο να "γεφυρώσουν", αλλά και να συνδυάσουν τις δύο αυτές μορφές συσκευών. Και τι... υβριδικό δεν είδαμε σε αυτήν την CES. Κανονικά laptops που χρησιμοποιούν το tablet ως οθόνη, ενώ το πρώτο μπορεί στη συνέχεια να "αποσπαστεί" από το πληκτρολόγιο και να μεταφερθεί. Δύο οθόνες αφής συνδεδεμένες σε μορφή βιβλίου, με τη μία να παίζει το ρόλο πληκτρολογίου για την άλλη. Tablet με ανασυρόμενο πληκτρολόγιο. Ο καιρός θα δείξει ποιές από αυτές τις προσεγγίσεις θα επιβιώσουν στην αγορά, είναι όμως θετικό το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη ματαιότητα της,. απλής copy/paste κατασκευής ενός ακόμη κλώνου iPad.

Σε άλλους τους τομείς που αφορούν αμιγώς στα... τυπικά PC, είχαμε επίσης πρόοδο, έστω και προβλέψιμη. Οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD γίνονται όλο και ταχύτεροι και μεγαλύτεροι σε χωρητικότητα - ίσως το 2011 αποδειχθεί όντως η χρονιά που θα γίνουν προσιτοί και στο ευρύ κοινό. Η έκδοση 3.0 της θύρας διασύνδεσης USB συνεχίζει να μην υποστηρίζεται από την Intel, όμως όλοι οι κατασκευαστές συμφωνούν για την χρησιμότητά της και την έχουν ολοκληρωτικά πια υιοθετήσει σε όλων των ειδών τις συσκευές. Οι οθόνες, δε, έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο όσον αφορά στο σχεδιασμό τους, αλλά και την ποιότητα απεικόνισης που προσφέρουν. Αρκετές, βεβαίως, είναι πλέον 3D, με τη συνεργασία μάλιστα γυαλιών είτε ενεργητικής είτε παθητικής λειτουργίας.

Κρίνοντας κανείς την παρουσία των προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους στη CES 2011, μπορεί να υποστηρίξει τα εξής: ναι μεν δεν έκανε την εμφάνισή του εκείνο το επαναστατικό προϊόν που θ' άλλαζε τα πάντα, αλλά η πρόοδος ήταν συνολικά πιο μεγάλη απ' ότι π.χ. αυτή που παρατηρήσαμε αντίστοιχα στις τηλεοράσεις. Επίσης, από τις επιλογές των κατασκευαστών διαφαίνεται αυτό που υποπτευόμασταν: δεν "σκοτώνει" καμία κατηγορία hardware καμία άλλη. Τα πλήρη laptops, τα PC all-in-one, τα netbooks, τα tablets και όλα τα... ενδιάμεσα μεταξύ αυτών προϊόντα έχουν το κοινό τους και καλύπτουν διαφοροποιημένες ανάγκες. Τέλος, η αναζήτηση για νέες μορφές προσωπικών υπολογιστών - που τις καθιστούν εφικτές τα όλο και μικρότερα και λιγότερο ενεργοβόρα κυκλώματα των Intel, AMD και nVidia - δεν έχει σταματήσει, παρά την οικονομική δυστοκία. Προσβλέπουμε λοιπόν σε ακόμη περισσότερα... remix γνωστών τύπων PC, και πιο πολλές επιλογές, στο μέλλον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ