Apple iMac: Καλοκαιρινή ανανέωση

Και ξαφνικά... Magic Trackpad!

Το γεγονός ότι η Apple δεν σπεύδει να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες και επεξεργαστές που φέρνει στην αγορά η Intel, έχει ως άμεση συνέπεια οι υπολογιστές Mac να ακολουθούν με μία χρονική διαφορά (ενίοτε σημαντική) τα PC στον τομέα αυτό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φυσικά, όχι μόνο στις διαφορές που παρατηρούμε στις δυνατότητες και τις επιδόσεις, αλλά και στον δείκτη αξίας/κόστους των Mac. H αμερικανική εταιρεία πάντως όταν αποφασίζει να ανανεώσει τις σειρές , το κάνει... "με τη μία", όπως ακριβώς έπραξε και πριν από μερικές μέρες αναβαθμίζοντας τους υπολογιστές iMac και τους MacPro.

Οι πρώτοι παραμένουν το καλύτερο ίσως δείγμα στην κατηγορία των all-in-one υπολογιστών γραφείου, ενσωματώνοντας όλα τους τα υποσυστήματα πίσω από μία οθόνη 21.5 ή 27 ιντσών. Η Apple με αυτήν την ανανέωση αφήνει πίσω τους Core2Duo της Intel και προχωρά στην καλύτερη αρχιτεκτονική των Core i3 και Core i5 για τα εισαγωγικής και μέσης δυναμικής συστήματα (στα κορυφαία μοντέλα παραμένει ο Core i7). Πιο πολλή μνήμη και καλύτερες κάρτες γραφικών παραμένουν επιλέξιμα, ενώ για πρώτη φορά προσφέρονται και δίσκοι SSD στις πιθανές συνθέσεις που μπορεί να παραγγείλει κανείς. Οι τιμές πώλησης των νέων iMac στις ΗΠΑ δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από αυτές των προηγούμενων - απομένει να δούμε, ωστόσο, αν θα ισχύσει το ίδιο και στην Ελλάδα.

Οι MacPro, πάντως, αποκτούν αντίστοιχα τη δυνατότητα αναβάθμισης με επεξεργαστές 8 και 12 πυρήνων (διπλοί επεξεργαστές Xeon), αλλά και της χρήσης σκληρών δίσκων SSD. Το design του περιβλήματός τους δεν άλλαξε, επιλογή κατανοητή για συστήματα που προορίζονται αμιγώς για επαγγελματική χρήση. Η Apple, δε, κυκλοφόρησε και σε αυτόνομη έκδοση την οθόνη των κορυφαίων iMac - διαγωνίου 27 ιντσών και ανάλυσης 2560x1440 pixels - ως νέα Cinema Display, που σταδιακά λέγεται πως θα αντικαταστήσει αυτήν των 30 ιντσών, η οποία θεωρείται πια ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Περισσότερο ενδιαφέρον, πάντως, συγκέντρωσε ένα άλλο προϊόν που φημολογούνταν για καιρό και η Apple αποφάσισε να κυκλοφορήσει στην αγορά απευθείας, χωρίς πρότερες ανακοινώσεις. Αναφερόμαστε στο Magic Trackpad (ο Jobs μάλλον έχει ένα θέμα με τη λέξη... "μαγικός"), το οποίο είναι στην ουσία ένα trackpad όπως αυτό των laptop, αυτόνομο όμως, μεγαλύτερο σε μέγεθος και για χρήση με desktop Η/Υ. Το Magic Trackpad στηρίζεται στο software που αξιοποιούν οι Macbook - αναβαθμισμένο μάλιστα, αν και συνεχίζει να μην λειτουργεί σωστά σε περιβάλλον Windows - ώστε να προσφέρει χειρισμό με πολλαπλά σημεία αφής.

Ο όμορφος σχεδιασμός του Magic Trackpad - που ταιριάζει στο ασύρματο πληκτρολόγιο της Apple - είναι δεδομένος, η πρακτική του όμως αξία έχει να κάνει πάρα πολύ με τις συνήθειες του κάθε χρήστη όχι μόνο ως προς το πώς, αλλά και το τί κάνει με τον Η/Υ του. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ένα προϊόν που θα ανατρέψει συνήθειες δεκαετιών και θα... στείλει το πληκτρολόγιο και το mouse στη σύνταξη, έχει όμως νόημα για συγκεκριμένους κατόχους Mac και σίγουρα αναδεικνύει μια σημαντική τάση του 2010 - αυτή της αργής, σταδιακής, αλλά φανερής μετάβασης σε άλλα συστήματα χειρισμού από αυτά των προηγούμενων δεκαετιών. Θα την διακρίνουμε και σε άλλα πράγματα μέχρι το τέλος του έτους; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ