Αποχωρεί από τη θέση του ο Steve Jobs

Παραμένει ως πρόεδρος της Apple - τί αλλάζει στο μέλλον;

Η εξέλιξη που όλοι μας γνωρίζαμε εδώ και καιρό πως ήταν καθ' οδόν αλλά, για μία σειρά από λόγους, δεν... θέλαμε να σκεφτόμαστε και πολύ, έλαβε χώρα πριν από μερικές ώρες: ο Steve Jobs αποχωρεί και επίσημα πλέον από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple και αντικαθίσταται από το γενικό της διευθυντή, τον Tim Cook, άμεσα. Η αλλαγή αυτή επί του πρακτέου ισχύει από τον Ιανουάριο, καθώς ο Jobs έχει τυπική αναρρωτική άδεια επ' αόριστον και ο Cook είχε ούτως ή άλλως αναλάβει τα περισσότερα από τα καθημερινά καθήκοντά του. Ο Jobs θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, θα συνεχίσει να έχει ενεργή ανάμιξη και καθοριστικής σημασίας γνώμη για τις αποφάσεις της αμερικανικής εταιρείας, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον ξαναδούμε π.χ. σε παρουσιάσεις νέων προϊόντων ή σε συνεντεύξεις συχνά. Υπό αυτήν την έννοια, είναι όντως ένα "τέλος εποχής" για την Apple και τον μεγάλο της συνιδρυτή.

Η επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης είναι πολύ καλή και σίγουρα καθόλου τυχαία: η Apple τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει το iPhone 5 και ενδεχομένως κάποιο άλλο, άγνωστο για την ώρα προϊόν, οπότε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να υπάρξει "σύνδεση" ανάμεσα σε αυτές τις αποκαλύψεις και την απόφαση του Jobs (η οποία είχε ούτως ή άλλως παρθεί το λιγότερο ένα χρόνο πριν). Ίσως η ανακοίνωση να έχει να κάνει - παρ' ότι ολόψυχα το απευχόμαστε - και με την κατάσταση της υγείας του Jobs, ο οποίος μάχεται τον καρκίνο τα τελευταία 8 χρόνια σχεδόν. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή: η Apple σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις σχεδόν σε όλες της τις προϊοντικές κατηγορίες, η αξία της στο χρηματιστήριο - ναι, ξέρουμε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πολλά, αλλά και πάλι... - είναι η υψηλότερη οποιασδήποτε εταιρείας στον κόσμο και τα μεγάλα της στοιχήματα, όπως το iPad, φαίνεται να έχουν ήδη κερδηθεί. Η Apple είναι ισχυρότερη και καλύτερα τοποθετημένη από ποτέ, οπότε... perfect timing.

Το θέμα της διαδοχής του Jobs στην Apple είναι γνωστό και πολυσυζητημένο εδώ και χρόνια. Η επιλογή του Tim Cook θεωρείται από τις καλύτερες που θα μπορούσαν να έχουν γίνει στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της Apple σαφώς και δεν είναι προσωπικότητα του "διαμετρήματος" του Jobs. Από την άλλη, ποιός είναι; Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση άλλου υποψηφίου για την ίδια θέση ήταν αυτή του Jonathan Ive, του επικεφαλής του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού της Apple και υπεύθυνου για τα πανέμορφα προϊόντα που τόσο βοήθησαν την αμερικανική εταιρεία στην εμπορική της επιτυχία. Ο Ive δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το "τιμόνι" της Apple, δεν ήταν βέβαιο πως διέθετε την απαραίτητη επιχειρηματική ικανότητα να κατευθύνει την αμερικανική εταιρεία και εμπορικά, ενώ υπήρξαν στις αρχές της χρονιάς δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επιθυμεί να επιστρέψει στην Αγγλία κάποια στιγμή. Ο Cook, λοιπόν, ήταν η φυσιολογική, προφανής επιλογή - και του ίδιου του Jobs, άλλωστε.

Οι πρακτικές συνέπειες της αποχώρησης του Steve Jobs από την Apple δεν πρόκειται να φανούν για δύο, ίσως και τρία χρόνια από σήμερα. Ο θρυλικός πια διευθύνοντας της Apple είχε έτσι ρυθμίσει τη λειτουργία της εταιρείας του, ώστε τα σχέδιά της για την εξέλιξη υπαρχόντων προϊοντικών σειρών ή την εισαγωγή νέων να είναι διαμορφωμένα ήδη για τους επόμενους 18 ή και 24 μήνες το λιγότερο. Ο χρόνος θα δείξει, ωστόσο, αν οι διάδοχοι του Jobs θα είναι το ίδιο διορατικοί, το ίδιο αποφασιστικοί, το ίδιο διατεθειμένοι να "πάρουν ρίσκα" στο όνομα της καινοτομίας. Αμφιβολίες γι' αυτό υπάρχουν, και δεν είναι λίγες. Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή του Steve Jobs στη διαμόρφωση της αγοράς της τεχνολογίας - και κατ' επέκταση της κοινωνίας των τελευταίων δύο δεκαετιών - είναι τόσο μεγάλη, όσο και αδιαμφισβήτητη. Respect, Steve. Για όλα, σ' ευχαριστούμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ