Xbox One: ξεκίνημα εξίσου "δυνατό"

Πάνω από 1 εκ. συστήματα σε 13 χώρες σε 24 ώρες, έπεται συνέχεια

Αποδεικνύοντας πως τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει στο όνομα του Xbox από το 2001, "έπιασαν τόπο", η Microsoft διέθεσε την Παρασκευή 22/11 στο κοινό 13 χωρών το Xbox One με θεαματικά αποτελέσματα. Όπως κατάφερε το PlayStation 4 την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και το καινούργιο Xbox αγοράστηκε από 1 εκατομμύριο και πλέον καταναλωτές μέσα στις πρώτες 24 ώρες της παρουσίας του στα ράφια: το καλύτερο ξεκίνημα που έχει κάνει ποτέ σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας της Microsoft. Βέβαια το PS4 σημείωσε τις ίδιες πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ, ενώ το Xbox One στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αγγλία και δέκα ακόμη μεγάλες χώρες - αυτό δεν μειώνει, ωστόσο, σε καμία περίπτωση τη σημασία της θετικής έναρξης που πραγματοποίησε σε όλες αυτές τις αγορές, μόλις 7 ημέρες μετά από την εμφάνιση του μεγάλου του αντιπάλου.

Όπως και στην περίπτωση του PS4 - για το οποίο αναφέρθηκαν κάποια "κρούσματα" ελαττωματικών συστημάτων, ποσοστού μικρότερου του 1% των διατεθέντων - έτσι και στην περίπτωση του Xbox One υπήρξαν αναφορές για αντίστοιχα τεχνικά προβλήματα, τα περισσότερα σχετικά με το drive οπτικών δίσκων που ενσωματώνει. Η Microsoft αντικαθιστά αμέσως κάθε σύστημα που αναφέρεται ως προβληματικό, οπότε... μικρό το κακό. Ίσως κατά τι... μεγαλύτερο κακό ήταν αυτό των Δικτυακών προβλημάτων που και το Xbox Live αντιμετώπισε (παρά τη θεωρητικά ωριμότερη και μεγαλύτερη υποδομή του), όπως και το PSN, κατά τις πρώτες ώρες διάθεσης του Xbox One. Όπως και στην περίπτωση του PS4, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν γρήγορα - όμως το γεγονός δεν παύει ν' αποδεικνύει πως ούτε η αμερικανική ούτε η ιαπωνική εταιρεία ήταν πραγματικά 100% έτοιμες να "υποδεχθούν" άνω του 1 εκατομμυρίου καταναλωτές στις Δικτυακές τους υπηρεσίες. Δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό είναι ελαφρυντικό ή όχι, ελπίζουμε πάντως να μη χρειαστεί να το... υποστούμε και εμείς όταν το Xbox One κυκλοφορήσει στη χώρα μας.

Μιλώντας για το θέμα αυτό, δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη καμία νέα εξέλιξη σχετική. Η Microsoft Hellas είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το σχεδιασμό της μητρικής της εταιρείας στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα πλέον πως το νέο Xbox όχι μόνο δεν θα βρει το δρόμο του επίσημα στην ελληνική αγορά μέσα στη χρονιά αλλά ούτε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014. Πηγές από χώρες που ανήκουν επίσης στο αναμενόμενο "δεύτερο κύμα" διάθεσης του Xbox One τοποθετούν πλέον την ημερομηνία της εκεί κυκλοφορίας του στα μέσα ή τέλη Μαρτίου, ίσως έτσι ώστε το σύστημα της Microsoft να εκμεταλλευτεί εμπορικά και την κυκλοφορία του αποκλειστικού και πολυσυζητημένου Titanfall των Respawn/ΕΑ. Το ενδεχόμενο έχει λογική βάση και, εκτός θεαματικού απροόπτου, δεν περιμένουμε πλέον να ανατραπεί.

Όλα αυτά ισχύουν φυσικά για την επίσημη διάθεση του Xbox One στις χώρες αυτές (ελπίζουμε η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται σε... "τρίτο κύμα"), με την έννοια της ύπαρξης τεχνικής υποστήριξης, μετάφρασης του περιβάλλοντος χειρισμού στις αντίστοιχες γλώσσες κλπ. Σε μία παγκόσμια αγορά είναι εφικτό να αποκτήσει κανείς το Xbox One με δική του πρωτοβουλία αγοράς από άλλη χώρα, ενώ παραμένει πιθανότατο κάποιοι Έλληνες έμποροι να προμηθευτούν μικρό αριθμό προϊόντων με δική τους εισαγωγή. Όπως πάντα, το κόστος απόκτησης έτσι θα είναι υπολογίσιμα μεγαλύτερο - και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιθανό ελλείψεις στο στοκ του Xbox One να μην καταστήσουν την οδό αυτή ακριβώς εύκολη - όμως υπάρχει πάντα και αυτή η επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, με τη διάθεση του Xbox One στις 13 πρώτες χώρες ξεκινά και... επίσημα ο νέος "πόλεμος" της οικιακής ηλεκτρονικής διασκέδασης ανάμεσα στις Microsoft και Sony. Ας "νικήσει" ο καλύτερος... και κερδισμένοι να βγούμε περισσότερο απ' όλους εμείς, οι gamers!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ