Xbox One: επιτέλους, αποτελέσματα

Το σύστημα της Microsoft ξεπερνά σε πωλήσεις το PS4 το Νοέμβρη - λεπτομέρειες

Χρειάστηκαν πολλές διορθωτικές κινήσεις, στρατηγικές θυσίες τιμολογιακές και σοβαρή προώθηση - στις αγορές που η Microsoft θεωρεί σημαντικές βέβαια - όμως το Xbox One δείχνει επιτέλους να ανακάπτει και να επανέρχεται με αξιώσεις στη μάχη εναντίον του PlayStation4. Το σύστημα της Sony σημείωνε σταθερά υψηλότερες πωλήσεις εις βάρος του Xbox One από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, όμως ο Νοέμβριος που μας πέρασε ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο το... "σερί" αυτό του νεότερου PlayStation "έσπασε": σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας ερευνών NPD, το Xbox One ξεπέρασε σε πωλήσεις το PS4 τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και η Microsoft με επίσημες δηλώσεις της, υπογραμμίζοντας πως το Xbox One σημείωσε το Νοέμβριο ρεκόρ πωλήσεων σε hardware, software και αξεσουάρ σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Νοέμβρη σε όλη την πορεία των Xbox μέχρι σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως το Xbox One χρειαζόταν απελπισμένα σχεδόν αυτήν την εξέλιξη, καθώς το PS4 είχε αρχίσει να "απομακρύνεται" ανησυχητικά πολύ όσον αφορά στην εγκατεστημένη πελατειακή βάση των δύο συστημάτων. Η NPD ή η Sony δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει στοιχεία πωλήσεων για το PS4, και αυτά ενδέχεται να μην απέχουν πολύ από του Xbox One, η... "ψυχολογική" σημασία ωστόσο αυτής της εξέλιξης είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη για τη Microsoft. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως το Xbox One άξιζε αυτό το τρίμηνο υψηλότερες πωλήσεις βάσει του ανώτερου συνολικά επιπέδου των αποκλειστικών games του σε σχέση με τα αντίστοιχα του PS4, αλλά ότι... τις πωλήσεις αυτές τις απέσπασε τελικά βάσει της μείωσης τιμής του στα $349 και των θεαματικών προσφορών που έκανε στις HΠΑ (πρόσθετα δωρεάν games σε αυτήν την χαμηλότερη τιμή). To PS4 κράτησε την τιμή του σταθερή στα $399 και οι προσφορές του είχαν να κάνουν μόνο με extra games - ακριβώς επειδή η Sony είχε τη σχετική "πολυτέλεια". Τα ερχόμενα Χριστούγεννα, βέβαια, η ιαπωνική εταιρεία μπορεί να μην κάνει την ίδια επιλογή.

Το "πεδίο μάχης" ανάμεσα στο PS4 και στο Xbox One διαμορφώνεται, έτσι, διαφορετικά στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Το πρώτο σαφώς θα διατηρήσει το προβάδισμά του σε παγκόσμιο επίπεδο - το Xbox One στην Ιαπωνία είναι ανύπαρκτο, στην Κίνα δεν κυκλοφορεί και στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες το όνομα του PlayStation παραμένει κατά πολύ ισχυρότερο - όμως σε ΗΠΑ και Αγγλία ο συναγωνισμός θα είναι πλέον εντονότερος. Η μείωση τιμής, άλλωστε, που έκανε η Microsoft στο Xbox One "προσωρινά" και "στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου" υποψιαζόμαστε πως θα μετατραπεί... αναγκαστικά σε "μόνιμη" - εξέλιξη που ναι μεν μεταφέρει την "πίεση" την εμπορική στο στρατόπεδο της Sony, αλλά παράλληλα μειώνει κι άλλο τα περιθώρια κέρδους της αμερικανικής εταιρείας από το δικό της σύστημα. Κάτι που μακροπρόθεσμα έχει σημασία.

Στον τομέα του software, πάντως, το PlayStation4 δείχνει να έχει έως τα τέλη Μαρτίου πλεονέκτημα: το πρόγραμμα κυκλοφοριών του Xbox One δεν περιλαμβάνει ούτε έναν (!) ΑΑΑ αποκλειστικό τίτλο μέχρι τότε, ενώ το αντίστοιχο του PS4 προσφέρει τα The Order: 1886 και Bloodborne, μαζί με κάποιες ακόμη μικρότερες παραγωγές που θα διατεθούν μέσω PlayStation Network. Θα έχει, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε με ποιό τρόπο θα προσπαθήσει η Sony να επανακτήσει τη διαφορά που είχε "χτίσει" τους τελευταίους 11 μήνες με την εμπορική επιτυχία του PS4: τα Χριστούγεννα του 2015 και του Uncharted 4 βρίσκονται πολύ μακριά ακόμη. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ