Xbox Live, δεκάχρονα γενέθλια

Ορόσημο για τη δημοφιλή Δικτυακή υπηρεσία της Microsoft, σχολιάζουμε

E, δεν είναι και ακριβώς... σύνηθες πλέον στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης να συμπληρώνει μία Δικτυακή υπηρεσία 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, όμως αυτό ακριβώς κάνει αυτές τις ημέρες το Xbox Live, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβρη του 2002 στο αρχικό Xbox. H υπηρεσία της Microsoft, μάλιστα, κατάφερε όχι μόνο να αποδειχθεί οικονομικά επιτυχής σχετικά σύντομα, αλλά να κάνει δύο ακόμη σημαντικότερα πράγματα: (α) να αλλάξει το πρόσωπο της διασκέδασης στο σαλόνι με video games, μέσα από τις λειτουργίες ανταγωνιστικής συμμετοχής σε δημοφιλείς τίτλους όπως τα Halo και Call of Duty, και (β) να καθιερώσει μηχανισμούς και λειτουργίες όπως τo πρόσθετο Δικτυακό περιεχόμενο (DLC), το GamerScore και τα Achievements, τα οποία πλέον απολαμβάνουμε σε όλες τις Δικτυακές υπηρεσίες για gaming. Σε όλα αυτά, η αξία του Xbox Live και του οράματος της Microsoft - όταν οι Δικτυακές υπηρεσίες εν έτει 2000 απευθύνονταν σε PC και μόνο - δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Βεβαίως, το Xbox Live βοήθησε πάρα πολύ και την ίδια την αμερικανική εταιρεία και το δεύτερο σύστημά της, το Xbox 360, να επιτύχει εμπορικά σε βαθμό αξιοθαύμαστο: κακά τα ψέματα, δεν ήταν η τεχνολογική υπεροχή του 360, αλλά το κατά πολύ ωριμότερο Live και ο ένας χρόνος προβάδισμα οι παράγοντες που τού επέτρεψαν να "προσπεράσει" σε αριθμό χρηστών τον διάδοχο του κυρίαρχου της προηγούμενης γενιάς συστημάτων, το PlayStation3 δηλαδή. Αυτή η διαφορά στην πελατειακή βάση των δύο συστημάτων μπορεί να εξανεμίστηκε τον τελευταίο χρόνο και τώρα το PS3 να είναι το ίδιο δημοφιλές με το Xbox 360, όμως - ειδικά στις ΗΠΑ - το Xbox Live έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ισορροπίες αυτές. Και αναμένεται να παίζει ακόμη για καιρό, αλλά να παίξει και στην επόμενη "μονομαχία" ανάμεσα στον διάδοχο του Xbox 360 και αυτόν του PlayStation3 (κι ας έχει βελτιωθεί σε όλα η αντίστοιχη Δικτυακή υπηρεσία της Sony στο μεσοδιάστημα).

Η Microsoft δικαιολογημένα λοιπόν όχι μόνο γιορτάζει τα δεκάχρονα γενέθλια του Xbox Live, αλλά ατενίζει και το μέλλον του με αισιοδοξία. Έχοντας ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του Live με αντίστοιχες υπηρεσίες σε PC και κινητά τηλέφωνα (με Windows 8 και Windows Phone 7.5/8 αντίστοιχα), αλλά και έχοντας εμπλουτίσει το τί προσφέρει με αθλητικό, κινηματoγραφικό και άλλο περιεχόμενο (όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στους αφοσιωμένους gamers), μόνο περισσότερη αξία και ισχυρότερο ρόλο μπορεί να αποκτήσει η υπηρεσία της στο μέλλον. Χρόνια πολλά και... ακόμη καλύτερα, λοιπόν, Live!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ