Video games, γεύση επόμενης γενιάς

Η Epic επιδεικνύει την έκδοση 4 της υποδομής Unreal Engine

Με τις συζητήσεις σχετικά με τον διάδοχο του Xbox 360 και του PlayStation3 να έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό - όσο ανούσιες ή άτοπες κι αν φαντάζουν για την ώρα - ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με αυτές αφορά στην υποδομή όπου θα στηριχθούν τις σχετικές παραγωγές. Τα εργαλεία εκείνα, δηλαδή, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των games επόμενης γενιάς, τα οποία καλούνται - ελπίζουμε - να ανεβάσουν όχι μόνο τον πήχυ της οπτικοακουστικής ποιότητας ψηλότερα, αλλά να φέρουν στο προσκήνιο και νέα πράγματα όσον αφορά το πώς μας διασκεδάζουν. Η Epic έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γενιά αυτή των συστημάτων διασκέδασης, προσφέροντας αυτήν την υποδομή με το σετ εργαλείων Unreal Engine 3.0: με αυτά απολαύσαμε κορυφαία games, από τα Gears of War στο Xbox 360, μέχρι τα Infinity Blade στα iPad, αλλά και τα BioShock, Mass Effect και Batman Arkham Asylum σε πολλαπλά φορμά.

Η γνώμη της Epic λοιπόν για το τί μπορούμε να περιμένουμε από τα games επόμενης γενιάς, μετράει. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Games Developer Conference πέρυσι η εταιρεία έδωσε μια πρώτη ιδέα με το περίφημο demo του Samaritan (οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να το παρακολουθήσουν εδώ) και φέτος έκανε το ίδιο. Πόσες διαφορές μπορεί να φέρει ένα δωδεκάμηνο, όμως...! Το περυσινό τέτοιο demo στηριζόταν στην Unreal Engine 3.0, ενώ το φετινό σε πρώιμη έκδοση της Unreal Engine 4.0. Το περυσινό χρειαζόταν PC με τρεις κάρτες γραφικών nVidia GTX-580 και τροφοδοτικό 1200 Watt, ενώ το φετινό PC με μόνο μία κάρτα γραφικών (την επερχόμενη GTX-680 της nVidia) και... απλό τροφοδοτικό. Και το περυσινό demo ήταν αυτό ακριβώς, ένα δείγμα επίδειξης 3D γραφικών και εφέ κυρίως, ενώ στη φετινή Games Developer Conference η Εpic παρουσίασε την κανονική έκδοση μιας μεγάλης παρελθούσας της επιτυχίας, του Unreal Tournament 3, να παίζεται κανονικά σε παράθυρο browser μέσω... Flash (!!!) χάρις στην Unreal Engine 4.0.

Σύμφωνα με τον Mark Rein, αντιπρόεδρο της Epic και ειδικό... ευαγγελιστή των προϊόντων της εταιρείας, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό όχι μόνο του δικού της σετ εργαλείων αλλά και των ανταγωνιστικών θα πρέπει να είναι η ευελιξία. "Τα PC είναι ήδη ισχυρότερα απ' όσο αναμένουμε να είναι τα Xbox 720 ή PS4, όμως τα μελλοντικά games θα πρέπει να μην αδικούν κανένα φορμά. Συν τοις άλλοις είναι πια ξεκάθαρο ότι αρκετή ισχύ για να τα συναγωνιστούν θα έχουν αργά ή γρήγορα και τα tablet, όπως - με περιορισμούς - και τα smartphones. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πλαίσιο για τα games επόμενης γενιάς, το οποίο απέχει πολύ το αντίστοιχο της μετάβασης από τα Xbox και PS2, στα Xbox 360 και PS3. Η αγορά είναι, με μία λέξη, εντελώς διαφορετική". Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο - μόνο να ελπίσουμε πως οι εταιρείες που θα χειριστούν την Unreal Engine 4.0 στο μέλλον, θα το κάνουν όντως ακριβοδίκαια όσον αφορά στις δυνατότητες κάθε συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης ξεχωριστά. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ