Video games: ακόμη, η φθηνότερη διασκέδαση

Αναλογικά με το σινεμά και τη μουσική - βάσει... υπολογισμών κι όχι εμπειρικά πια

Σε χρονικές περιόδους που το οικονομικό κλίμα είναι βεβαρημένο, η καταναλωτική δύναμη του κοινού μειωμένη και τα διαθέσιμα χρήματα για ψυχαγωγία λίγα, ο πιο πολύς κόσμος δίνει περισσότερη σημασία στο πόση διασκέδαση "αποσπά" από το όποιο χρηματικό αντίτιμο καταβάλλει γι' αυτό το σκοπό. Αναλογικά με τη μουσική και τις ταινίες στα σινεμά ή στο σπίτι, τα video games πάντοτε είχαν πλεονέκτημα όσον αφορά αυτόν τον συντελεστή "κόστους/ωρών διασκέδασης", όμως ήταν κάτι που γνωρίζαμε... εμπειρικά κυρίως. Δεν είχε μπει πραγματικά στη διαδικασία να "μετρήσει" κανείς πόση ψυχαγωγική αξία, αναλογικά με τα το σχετικό κόστος, "παίρνουν πίσω" οι gamers από έναν σύγχρονο δημοφιλή τίτλο. Ε, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός από τους πλέον εμπορικούς τέτοιους τίτλους, το Call of Duty Ghosts, ένας αναλυτής αγοράς ονόματι P.J. McNealy - ειδικευμένος σε θέματα ψηφιακού περιεχομένου και καταναλωτικών ηλεκτρονικών - έκανε ακριβώς αυτό. Τα αποτελέσματα; Ακόμη θετικότερα απ' ότι υποπτευόμασταν!

Ο McNealy χρησιμοποίησε το Call of Duty ως παράδειγμα επειδή, αποδεδειγμένα, οι gamers ασχολούνται με αυτό κυρίως σε Δικτυακές αναμετρήσεις με άλλους παίκτες πολλούς μήνες αφότου ο τίτλος κυκλοφορήσει στα καταστήματα. Η διάρκεια του "σεναριακού" τμήματος δεν είναι, συνήθως, μεγαλύτερη των 5-6 ωρών. Από εκεί και πέρα, αν ένας παίκτης παίζει Call of Duty Δικτυακά μόλις 2 ώρες την εβδομάδα - που για ένα μεγάλο ποσοστό των παικτών είναι κατά βάση πολύ λίγο - ο ψυχαγωγικός χρόνος του συγκεντρώνεται στη διάρκεια ενός έτους πλησιάζει τις 100 ώρες (μαζί με το σεναριακό τμήμα τις ξεπερνά). Για να ασχολείται κανείς 12 μήνες μετά την κυκλοφορία ενός Call of Duty με αυτό, ο McNealy προϋποθέτει - και σωστά - πως ο παίκτης αυτός θα έχει αγοράσει όλο το extra υλικό (DLC) που η Activision έχει διαθέσει για το συγκεκριμένο CoD. Στην περίπτωση του προηγούμενου Call of Duty αυτό κόστιζε συνολικά $60. Με τον αρχικό τίτλο να κοστίζει επίσης $60, ο παίκτης αυτός έχει ξοδέψει $120 δολάρια για 100 ώρες ψυχαγωγίας - και το "ποσό ανά ώρα" μόλις και ξεπερνά το... 1 δολάριο, τη στιγμή που π.χ. μια ταινία στο σινεμά κοστίζει για 2 ώρες σχεδόν $8, ενώ ένα DVD/Blu-ray για θέαση στο σπίτι ο,τιδήποτε ανάμεσα στα $10 και τα $40, επίσης για δύο ώρες ψυχαγωγίας.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ο McNealy κάνει μερικές... "βολικές" παραδοχές. Το Call of Duty ή το Battlefield είναι τίτλοι που όντως μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παικτών για πολλούς μήνες με extra υλικό, πολλά άλλα games ωστόσο ζητούν τα ίδια αρχικά $60, προσφέροντας πολύ μικρότερη αντοχή στο χρόνο. Από την άλλη, ένα σημαντικό ποσοστό των gamers ασχολείται πολύ περισσότερες από 2 ώρες την εβδομάδα με τους τίτλους που αγαπά να παίζει - οπότε γι' αυτούς η "ψυχαγωγική ώρα" τιμάται όχι απλώς σε λιγότερο από 1 δολάριο, αλλά σε... μερικά cents! Το πραγματικό τέτοιο ποσό για τον "μέσο όρο" των παικτών και την πλειοψηφία των games κατά τη γνώμη μας τοποθετείται ρεαλιστικά ανάμεσα στα 4 ή 5 δολάρια (12-15 ώρες ενασχόλησης για $60), το οποίο όμως είναι και πάλι κατά πολύ περισσότερο "συμφέρον" σε σχέση με τη θέαση μιας ταινίας. Και όλα αυτά υπολογίζονται σε εμπορικές τιμές και full price, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουμε στα υπ' όψιν μεγάλες εκπτώσεις στην τιμή των τίτλων ή υπηρεσίες που προσφέρουν πολλούς δωρεάν, όπως το PlayStation Plus. Κοινώς, αν τα χρήματα είναι μετρημένα αλλά η διάθεση για ψυχαγωγία όχι... play some games!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ