Uncharted: Legacy of Thieves

Δύο κορυφαία games, μία προσεγμένη επανέκδοση, τριάντα ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας

Είδος: Action Adventure
Φορμά: PlayStation5
Τιμή: €49,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Interactive Entertainment

Στα μάτια του κοινού που ακολούθησε την Sony στην πορεία της με τα PlayStation3 και PlayStation4 ίσως να... είναι προφανές, μα αξίζει να υπογραμμιστεί ούτως ή άλλως: οι επανεκδόσεις μεγάλων επιτυχημένων games από παλαιότερα PlayStation σε νεότερα είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί αποδοτικά και, παραδόξως, συμφέρει τους πάντες. Και οι gamers έχουν την ευκαιρία να παίξουν ορισμένες κορυφαίες παραγωγές που "είχαν χάσει" στην αρχική τους κυκλοφορία (σε χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη ποιότητα), και η Sony έχει έσοδα από αυτόν τον μηχανισμό, καθώς ο συντελεστής κόστους (επανέκδοσης) προς το αντίστοιχο κέρδος είναι αξιοπρεπέστατος. Στην εποχή του PS4 η Sony είχε και δημόσια δηλώσει πως πολλές από αυτές τις επανεκδόσεις έγιναν επειδή - στατιστικά διαπιστωμένα - πολλοί κάτοχοι PS4 δεν είχαν αγοράσει PS3. Στην εποχή του PS5, όμως, το οποίο προσφέρει σχεδόν απόλυτη συμβατότητα με τα games του PS4, έχει το ίδιο νόημα ο μηχανισμός αυτός των επανεκδόσεων;

Σε αυτήν την ερώτηση καλείται να απαντήσει το Uncharted: Legacy of Thieves που μόλις κυκλοφόρησε για το PlayStation5. Και - προς μεγάλη μας έκπληξη, δεν έχουμε κανέναν δισταγμό να το ομολογήσουμε - απαντά με τρόπο θετικό: ναι, αν η ποιότητα της επανέκδοσης είναι τέτοια, έχει νόημα.


To Uncharted: Legacy of Thieves είναι μία... μίνι-συλλογή, τύπου, καθώς απαρτίζεται από το Uncharted 4 και το Uncharted: The Lost Legacy (το οποίο έχει σεναριακή σχέση με το Uncharted 4 μα είναι αυτόνομος τίτλος με πρωταγωνίστριες τις Chloe και Nadin αντί του Nathan). Και τα δύο ανήκουν στις πλέον εντυπωσιακές παραγωγές της θρυλικής Naughty Dog για τα PS4/PS4 Pro, όμως η Sony έκρινε πως υπάρχει αρκετό περιθώριο βελτίωσης και στους δύο τίτλους για μία συνδυαστική επανέκδοση στο PS5, προχώρησε λοιπόν στην δημιουργία της. Σημειώνεται πως οι αλλαγές και προσθήκες αφορούν στον τεχνικό τομέα και μόνο: δεν υπάρχει πρόσθετο περιεχόμενο σε σχέση με τα αυτόνομα δύο games του PS4 - κι από το Uncharted 4 για το PS5 έχουν αφαιρεθεί οι επιλογές multiplayer - αλλά μόνο το αρχικό υλικό τους με όλες τις διορθώσεις και ενημερώσεις που έχουν δεχθεί στο μεσοδιάστημα.

Εκείνο το... "μόνο" είναι κατά τι παραπλανητικό ως επιλογή λέξης, βέβαια, γιατί τα Uncharted 4 και The Lost Legacy προσφέρουν σχεδόν 30 ώρες απολαυστικής διασκέδασης και τα δύο μαζί - με την γνώριμη προσέγγιση της Naughty Dog που συνδυάζει τα στοιχεία "ελεύθερης" δράσης και "σκηνοθετημένων" σεκάνς με τρόπο τόσο ισορροπημένο κι επιτυχημένο όσο ελάχιστες άλλες εταιρείες ανάπτυξης video games μπορούν. Ξαναπαίζοντας κανείς συγκεκριμένα τμήματα και των δύο τίτλων ανακαλεί με ευκολία για ποιούς λόγους τα Uncharted αγαπήθηκαν τόσο από το κοινό των PlayStation και... γιατί δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα κάποια στιγμή η σειρά να ξαναγυρίσει, με διαφορετικά πρόσωπα και σεναριακό υπόβαθρο, αλλά το ίδιο στυλ "Hollywood blockbuster" που κανένας άλλος δεν έχει προσφέρει έκτοτε.


Η ενασχόληση και με τους δύο αυτούς τίτλους του PS4 στο PS5 καθιστά πολύ γρήγορα σαφές το πόσο σημαντικό ήταν σε ορισμένους τομείς το άλμα από το προηγούμενο PlayStation στο νεότερο: αξιοποιώντας τον ταχύτατο SSD του δεύτερου, το Legacy of Thieves δεν υποχρεώνει τον παίκτη παρά σε αναμονές... τριών ή τεσσάρων δευτερολέπτων, εκεί που κάποτε - για να παίξουμε π.χ. ένα συγκεκριμένο τμήμα του Uncharted 4 που μάς άρεσε ιδιαίτερα - μπορούσαμε να περιμένουμε πάνω από 40 ή 45 δευτερόλεπτα. Οι κάτοχοι PS5 κατά βάση δεν θα... αντικρύσουν ποτέ αυτό που λέμε "loading screen", καθώς επιλέγοντας "κεφάλαιο" από τον κατάλογο του συνολικού σεναρίου γίνεται μία στιγμιαία παύση, μετά fade-in από μαύρο και... ο παίκτης ξεκινά να παίζει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ