TGS 2012: Νέο μοντέλο PS3

Ανασχεδιασμένο, σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Λεπτομέρειες.

Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου PS3 - σημαντική επειδή ορίζει και διαφορετική εμπορική πρόταση: είναι το πρώτο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μηχανικό σκληρό δίσκο. Πράγματι, οι φήμες ήταν αληθινές: στο πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη θα έλθει και στην Ελλάδα το PS3 "Super Slim" σε έκδοση που φέρει μόλις 12 GB αποθηκευτικού χώρου στο εσωτερικό της, σε μορφή μνήμης Flash. Είναι φανερό πως η έκδοση αυτή δεν προτείνεται στο κοινό που σκοπεύει να κάνει... "βαριά χρήση" του PS3, καθώς αυτό το ποσό διαθέσιμου χώρου γι' αποθήκευση επαρκεί μόνο για σχετικά μικρά games που μπορεί κανείς ν' αγοράσει από το PlayStation Store. Όμως, παράλληλα, το μοντέλο αυτό θα πωλείται στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €229 - κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφορές του Δεκεμβρίου να ωθήσουν την τιμή αυτή στο άκρως ελκυστικό €199. Το οποίο ήταν και ο στόχος εξ αρχής.

Το συγκεκριμένο μοντέλο παραμένει όμως επεκτάσιμο όσον αφορά στον αποθηκευτικό του χώρο, όπως κάθε PlayStation3. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός ότι, πιθανότατα λόγω αλλαγών στο εσωτερικό του PS3 "Super Slim", o καταναλωτής που θέλει να επεκτείνει τον αποθηκευτικό χώρο του μοντέλου των €199 με σκληρό δίσκο 2.5 ιντσών, θα πρέπει να προμηθευτεί τους επίσημους "οδηγούς" (brackets) της Sony για ενσωμάτωσή του στο νέο μοντέλο. Υποθέτουμε ότι αυτό το αξεσουάρ δεν θα έχει κανενός είδους σημαντικό κόστος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιον έχει ήδη στην κατοχή του έναν τέτοιο δίσκο π.χ. από κάποιο PC, να ολοκληρώσει αυτό το PS3 χωρίς πολλά έξοδα. Η Sony θα διαθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα και τον δικό της επίσημο σκληρό δίσκο γι' αυτό το σκοπό (χωρητικότητας 250GB), όμως υπάρχουν και πολλά άλλα μοντέλα σκληρών δίσκων που θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό χωρίς πρόβλημα. Βάσει της εμπειρίας μας - 4 ή 5 τέτοιους σκληρούς δίσκους, διαφόρων κατασκευαστών, έχουμε αλλάξει στο ίδιο μοντέλο PS3 την τελευταία διετία χωρίς πρόβλημα - η επιλογή αυτή συνεχίζει ν' ανήκει στο χρήστη.

Ωφελημένοι, δε, θ' αναδειχθούν σαφέστατα οι νέοι κάτοχοι PlayStation3 κατά τη φετινή εορταστική περίοδο: το "Super Slim" θα διατεθεί και σε μορφή συνδυαστικού "πακέτου" με κορυφαίους τίτλους, ενσωματώνοντας όμως σκληρό δίσκο των 500 GB (τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σε σύστημα της Sony), στην τιμή των €299. Στις 28 του Σεπτέμβρη αυτή η έκδοση θα προσφέρεται συνοδευόμενη από το FIFA 13 της Electronic Arts, μετά από τον Οκτώβρη συνοδευόμενη από το Gran Turismo 5 Academy Edition, ενώ αντίστοιχοι συνδυασμοί είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και με τα νέα Assassin's Creed και Call of Duty.

Με όλα τα παραπάνω ουσιαστικά η Sony καταφέρνει δύο πράγματα ταυτόχρονα: να προσφέρει το "βασικό" μοντέλο PS3 σε τιμή ελκυστικότερη από ποτέ και να προσδώσει στο "εμπλουτισμένο" τον καλύτερο από ποτέ συντελεστή κόστους/αξίας, χωρίς να προβεί σε επίσημη μείωση τιμής των οικιακών PlayStation. Απομένει να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας και από το νέο αυτό μοντέλο PS3 "Super Slim", μόλις αυτό καταστεί εφικτό. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ