Τα hot games του 2012: ποιά είναι;

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, τουλάχιστον!

Κατα τα φαινόμενα - και εκτός μεγάλης, πάρα πολύ μεγάλης έκπληξης - το 2012 για τα video games δεν θα είναι χρονιά που θα εστιάσει στα προϊόντα hardware. Νέο PlayStation και Xbox δεν θα δούμε, το PS Vita έχει πλέον κυκλοφορήσει σε όλες τις αγορές, από το Wii U από λίγο έως πολύ ξέρουμε τί να περιμένουμε... οπότε η έμφαση θα είναι για πολλοστή φορά στο software. Με άλλα λόγια, στα ίδια τα games. Και με δεδομένο το γεγονός ότι τις υψηλότερες πωλήσεις θα τις σημειώσουν προφανώς οι τίτλοι που απευθύνονται στις μεγάλες εγκατεστημένες βάσεις των PS3, Xbox 360 και Wii, η ερώτηση "ποιά είναι τα games του 2012 που οι gamers περιμένουν με περισσότερη ανυπομονησία;", έχει αναμφισβήτητα ενδιαφέρον. Ποιά είναι, λοιπόν;

Η γνωστή εταιρεία ερευνών Nielsen διενήργησε σχετική σφυγμομέτρηση για τα παρόντα συστήματα ηλεκτρονιικής διασκέδασης των Sony, Microsoft και Nintendo και το... Top 11 καθενός από αυτά διαμορφώθηκε ως εξής:

PlayStation 3
Assassin's Creed 3
Max Payne 3
Madden NFL 13
Resident Evil 6
Medal of Honor: Warfighter
NCAA Football 13
Prototype 2
Ghost Recon: Future Soldier
Bioshock: Infinite
Tomb Raider
NBA Live 13

Xbox 360
Halo 4
Assassin's Creed 3
Max Payne 3
Madden NFL 13
Resident Evil 6
Ghost Recon: Future Soldier
Fable: The Journey
Kinect: Star Wars
NCAA Football 13
Bioshock: Infinite
Tomb Raider

Wii
Madden NFL 13
Epic Mickey 2: The Power of Two
Battleship
LEGO Batman 2: DC Super Heroes
The Amazing Spider-Man
Men In Black
The Last Story
Xenoblade Chronicles

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς από τα παραπάνω, βέβαια, πως οι παραπάνω τίτλοι ούτε αντιπροσωπευτικοί της παγκόσμιας αγοράς είναι, ούτε θα θυμίζουν σε πολλά τα... αληθινά Top Ten των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, με την έρευνα να αφορά κυρίως το αμερικανικό κοινό, οι αθλητικοί τίτλοι που αναφέρονται καταφανώς έχουν λιγότερη αξία από αυτήν που υποννοείται. Επίσης, λείπουν τα... σιγουράκια τύπου FIFA, Call of Duty κλπ., είτε επειδή ο κόσμος τα θεωρεί λίγο ως πολύ δεδομένα, είτε επειδή δεν έχει ακόμη ενημέρωση γι' αυτά. Ολοφάνερα megahits, δε, όπως του GTA V, δεν έχουν ακόμη παρουσία γιατί δεν έχει επιβεβαιωθεί γι' αυτά ημερομηνία κυκλοφορίας μέσα στο 2012.

Έστω κι έτσι, πάντως, μερικές διαπιστώσεις μπορούν να γίνουν με σχετική ασφάλεια. Πρώτον: το Wii είναι και πρακτικά πλέον νεκρό φορμά (δεν κατάφερε ούτε Top 10 τίτλων να συμπληρώσει) και πρόκειται μάλλον για την τελευταία φορά που ασχολούμαστε με αυτό. Δεύτερον: ενώ πέρυσι και πρόπερσι το PlayStation3 είχε ισχυρό "μέτωπο" τίτλων αποκλειστικών γι' αυτό, φέτος είναι το Xbox 360 αυτό που έχει το αντίστοιχο πλεονέκτημα - και τα δύο θα μοιραστούν πάντως κατά 90% τους ίδιους τίτλους ανεξάρτητων παραγωγών. Τρίτον: το.. mentality του sequel όχι απλώς "ζει και βασιλεύει" σε αυτές τις επιλογές των συμμετεχόντων, αλλά έχει επικρατήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένας πρωτότυπος τίτλος, χωρίς δηλαδή προκάτοχο και πάνω-κάτω γνωστό τρόπο παιχνιδιού, στον οποίο να προσβλέπει το κοινό. Ας ελπίσουμε ότι η πραγματική εικόνα της αγοράς του gaming το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς δεν θα είναι τόσο... προβλέψιμη. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ