Τα δημοφιλή της Ubisoft

Οι Γάλλοι δημοσιεύουν τα πλέον επιτυχημένα εμπορικά games τους. Μένουμε έκπληκτοι.

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που είναι αληθινά δύσκολο να τα αντιληφθείς ενόσω συμβαίνουν - και είναι η πολυτέλεια του χρόνου που περνά αυτή που, κάποια στιγμή, "βάζει τα πράγματα στο σωστό τους πλαίσιο". Παράδειγμα: ποιά games της Ubisoft, από τα δεκάδες που παράγει κάθε χρόνο, είναι τα πλέον επιτυχημένα εμπορικά την τελευταία δεκαετία; Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν την πορεία της γαλλικής εταιρείας, μερικές... μαντεψιές είναι εύκολες. Πολύ δυσκολότερες να προβλεφθούν είναι οι εκπλήξεις που κρύβουν οι αριθμοί αυτών των δέκα ετών!

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η Ubisoft στην πιο πρόσφατη ενημέρωση της σελίδας του Web site της που αναφέρει συνοπτικά τα κυριότερα οικονομικά της στοιχεία, αναγράφει και τις πλέον επιτυχημένες σειρές από video games που έχει "καλλιεργήσει" και προωθεί. Η δημοφιλέστερη από αυτές είναι σχεδόν... προφανής: τα Assassin's Creed με πωλήσεις άνω των 73 εκατομμυρίων αντιτύπων σε όλα συνολικά τα φορμά όπου έχουν φιλοξενηθεί. Τα διασημότερα games που έχουν στηριχθεί στη δουλειά του εκλιπόντος συγγραφέα Tom Clancy, τα Splinter Cell, Rainbow Six και Ghost Recon, ακολουθούν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση με πωλήσεις 30, 26 και 25 εκατομμυρίων αντιτύπων. Γύρω από το ορόσημο των 20 εκατομυρίων αντιτύπων άλλωστε (πάντοτε ανεξαρτήτως φορμά), κινούνται και τα Rayman, τα Prince of Persia, τα Driver και τα Far Cry.

Από κει και πέρα, ωστόσο... εκπλήξεις! Γιατί ποιός αληθινά περίμενε πως ένας... χορευτικός θα συγκέντρωνε πωλήσεις 48 εκατομμυρίων αντιτύπων λιγότερα από 4 χρόνια; Κι όμως, το Just Dance είναι ακριβώς αυτός ο τίτλος - υπενθυμίζοντας πως το mainstream κοινό "κρύβει" μεγάλα κέρδη αν καταφέρει κανείς να κεντρίσει το ενδιαφέρον του. Το ίδιο απρόσμενη φαντάζει, άλλωστε, η εμπορική επιτυχία τίτλων στρτατηγικής όπως τα The Settlers και Anno, τα οποία πάντοτε τοποθετούνταν ως "δευτερεύουσες" επιλογές δίπλα στα Age of Empires ή τα Total War αυτού του κόσμου... δεν παύουν ωστόσο να έχουν σημειώσει πωλήσεις 10 και 5 εκατομμυρίων αντιτύπων αντίστοιχα (!). Ακόμη και η "μόδα" των εικονικών κατοικίδιων θα περίμενε κανείς πως με τα χρόνια θα έφθινε - και κάτι τέτοιο μπορεί σήμερα να ισχύει, όχι όμως πριν η σειρά των Petz της Ubisoft (των Catz και Dogz δηλαδή) αγγίξει τις πωλήσεις των 24 εκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Είναι να απορεί κανείς που η γαλλική εταιρεία και τις καθιερωμένες της σειρές συνεχίζει να καλλιεργεί, και νέες - όπως τα Watch Dogs, The Crew και The Division - επιδιώκει να ξεκινήσει; Αφού τα... εκατομμύρια αντίτυπα μιλούν από μόνα τους!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ