Σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας από την Amazon

Διαρρέουν βάσιμες πια πληροφορίες, αναμένεται μέσα στη χρονιά σε άγνωστη για την ώρα τιμή

Φημολογία σχετική είχε αναπτυχθεί για το συγκεκριμένο θέμα και παλαιότερα, απ' ότι φαίνεται ωστόσο η Amazon βρίσκεται πλέον σε αρκετά προχωρημένο στάδιο όσον αφορά το σχεδιασμό του όλου πράγματος, ώστε να "επιτρέψει" διαρροές σε πολλαπλές πηγές της αγοράς: ο Jeff Bezos και η παρέα του θα διεκδικήσουν μέσα στο 2014, και αυτοί, μία θέση στο σαλόνι με το δικό τους σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Αν και επακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη σε κανέναν, είναι πρακτικά βέβαιο πως το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα της Google, το Android, με προσαρμογές που θα έχει κάνει σε αυτό η ίδια η Amazon (όπως στα Kindle Fire της με άλλα λόγια) και θα έχει πρόσβαση προφανώς στις υπηρεσίες της ίδιας της εταιρείας, αλλά και στο Google Play. Παράλληλη φημολογία θέλει το σύστημα αυτό να στηρίζεται σε ισχυρούς επεξεργαστές της Qualcomm (που ειδικεύεται σε αυτούς των κορυφαίων smartphones) και να στοχεύει σε τιμή πώλησης κάτω των $300 στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι πως έντονη φημολογία υπήρχε και για άλλα προϊόντα που η Amazon υποτίθεται πως θα κυκλοφορούσε στην αγορά μέσα στο 2013 (smartphones για παράδειγμα) αλλά δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε κάτι περισσότερο. Ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, ωστόσο, στο στυλ των PS4/Xbox One έχει επιχειρηματικό νόημα για την Amazon για τον ίδιο ακριβώς λόγο που είχαν τα πρώτα της (και τώρα εξαιρετικά επιτυχημένα) e-readers, τα Kindle: ο Bezos δεν περιμένει έσοδα τόσο από τις πωλήσεις των υλικών προϊόντων, όσο από τις πωλήσεις ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, μουσικής και games που ήδη διαθέτει με τις υπηρεσίες του Amazon. Η εξαιρετικά μεγάλο πελατολόγιό του θα επιτρέψει την δυναμική προώθηση αυτού του συστήματος με άμεσο τρόπο και, αν ακολουθηθεί η συλλογιστική κατασκευής των Kindle, η πρότασή της θα είναι αξιολογότατη τεχνολογικά για εκείνα τα $300, ακριβώς επειδή ο Jeff Bezos προτίθεται να την πωλεί "στο κόστος". Θεωρητικά, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ουκ ολίγες.

Αυτό που παραμένει ως μεγάλο ερωτηματικό είναι το πώς θα λειτουργεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας όπως αυτό - συνδεδεμένο στην τηλεόραση - με τη συντριπτική πλειοψηφία των apps και games του Android, που έχουν σχεδιαστεί για χειρισμό με την αφή. Είναι ένα εμπόδιο που αν μπορούσε να προσπεραστεί εύκολα, η Apple θα το είχε πιθανώς κάνει πρώτη με το υπάρχον δικό της προϊόν, το Apple TV, ή κάποιο άλλο προκειμένου να εκμεταλλευτεί το App Store. Είναι ένα εμπόδιο που επίσης δεν έχει επιτρέψει σε άλλες προσπάθειες, όπως το πολυσυζητημένο Ouya, να συγκεντρώσουν πελατειακή βάση άξια αναφοράς. Αν, άλλωστε, η Amazon σκοπεύει να εστιάσει μόνο στις ταινίες, τις σειρές και τη μουσική, είναι δεκάδες ήδη τα media player που προσφέρουν με τρόπο άρτιο πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο. Ο Jeff Bezos ωστόσο έχει αποδείξει πως και έξυπνος επιχειρηματίας είναι, και κινήσεις "επί ματαίω" δεν κάνει - ειδικά όταν εμπλέκεται και το brandname του Amazon. Θα "κάνει την έκπληξη" φέτος ένα σύστημα σαν αυτό, απέναντι στα "φρέσκα" και ισχυρά PS4 και Xbox One; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ