Steam: τα PC games στο... σαλόνι

Με τη λειτουργία Big Picture της Valve, διαθέσιμη πλέον κι επίσημα στο κοινό

Ακούγοντας την έκφραση "gaming στο σαλόνι", οι περισσότεροι από μας πρωτοσκεφτόμαστε ένα PlayStation3 ή ένα Xbox 360. Το πιθανότερο όχι έναν προσωπικό υπολογιστή. Όμως η Valve, η εταιρεία που διευθύνει το μεγαλύτερο online κατάστημα για PC games, την υπηρεσία Steam, έχει κάνει πολλά "σιωπηλά" και σημαντικά βήματα για να αλλάξει αυτό το κατεστημένο - και σήμερα έκανε ένα ακόμη, διαθέτοντας στο κοινό τη λειτουργία Big Picture. Η λειτουργία αυτή βρισκόταν σε δοκιμαστική μορφή το τελευταίο τρίμηνο σχεδόν, είναι ωστόσο έτοιμη πια για χρήση από οποιονδήποτε κάτοχο PC διατηρεί λογαριασμό στην Steam - το μόνο που έχει να κάνει, είναι να "κάνει κλικ" στην ομώνυμη επιλογή στην πάνω δεξιά γωνία του περιβάλλοντος χρήσης της υπηρεσίας.

Η Big Picture είναι ουσιαστικά ένας νέος τρόπο παρουσίασης του Δικτυακού καταστήματος Steam και πλοήγησης στα περιεχόμενά του, καθώς και για μία προσπάθεια να πλησιάσει ένα "PC του σαλονιού" περισσότερο στον τρόπο λειτουργίας ενός PS3 ή Xbox 360. Συνδέοντας κανείς μέσω καλωδίου HDMI ένα PC σε μία τηλεόραση ή προβολέα στο καθιστικό, μπορεί με τη λειτουργία Big Picture να αξιοποιήσει τη Steam όχι "τυπικά", δηλαδή μέσω κάποιου browser, αλλά μέσα από ένα πλουσιότερο, περισσότερο εντυπωσιακό (και διαχειρίσιμο χωρίς πληκτρολόγιο και mouse) γραφικό περιβάλλον. To όλο σύστημα έχει σχεδιαστεί με την ίδια συλλογιστική χρήσης που διέπει τα Xbox Live Marketplace και PlayStation Store, με μόνη διαφορά φυσικά το γεγονός ότι το joypad δεν είναι των συστημάτων της Microsoft ή της Sony, αλλά οποιοδήποτε συμβατό με PC. Και τα games που είναι 100% συμβατά με τη νέα λειτουργία μπορούν να παιχθούν αποκλειστικά με joypad, εξομοιώνοντας έτσι απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοχοι PS3 ή Xbox 360 παίζουν στο σαλόνι.

Η Valve έχει συμπεριλάβει στην λειτουργία Big Picture και δύο άλλα στοιχεία. Το ένα είναι ο πρωτότυπος τρόπος εισαγωγής κειμένου με joypad: αυτός αξιοποιεί κυκλική διάταξη γύρω από τα πλήκτρα και φαίνεται γρηγορότερος από τον... βασανιστικό στα PS3/Xbox 360 (αν και θα πρέπει να τον δοκιμάσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε). Το άλλο είναι ένας browser που ναι μεν μπορεί να προβάλλει "κανονικά και με το νόμο" κάθε Web site, αλλά έχει επίσης σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύχρηστος με χειριστήρια α λα DualShock (η Valve τον ονομάζει... first person browser!). Η αμερικανική εταιρεία υπόσχεται σε βάθος χρόνου την προσθήκη κι άλλων χαρακτηριστικών - υπόσχεση που, αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία της, μακροπρόθεσμα θα τηρήσει.

Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας Big Picture η Valve έχει οργανώσει και ένα πραγματικά εντυπωσιακό... παζάρι εκπτώσεων, εστιασμένο σε PC games που προσφέρονται για παιχνίδι με joypad και γενικώς για παιχνίδι στο σαλόνι. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται ανάμεσα στο -33% και το... -75% (!) και αφορούν σε πολλούς εξαιρετικούς, ΑΑΑ τίτλους όπως τους Sine Mora, Limbo, Audiosurf, Braid, Portal 2, Alan Wake, Vessel και Geometry Wars. Με την τελική τιμή τίτλων τόσο ποιοτικών όσο αυτών να κυμαίνεται ανάμεσα στο €1 και τα €10, είναι σαφώς ευκαιρία για τους PC gamers να αποκτήσουν μερικά αληθινά αριστουργήματα... ασχέτως της λειτουργίας Big Picture. Με αυτήν, ακόμη καλύτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ