Στα €99 το νέο μοντέλο PSP

Με μία... θυσία μεν, αποδεκτή δε

Υπάρχουν στρατηγικές επιλογές στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης που έχουν ορίζοντα μακροπρόθεσμο και άλλες που έχουν σαφώς περισσότερο περιορισμένο - αν όχι αμιγώς βραχυπρόθεσμο. Στις δεύτερες υπάγεται σίγουρα η επιλογή της Sony να ανακοινώσει, στο πλαίσιο της έκθεσης Gamescom που διεξάγεται στη Γερμανία αυτές τις μέρες, την κυκλοφορία το επόμενο διάστημα ενός νέου μοντέλου... PlayStation Portable (!). To PSP E-1000, όπως είναι το όνομά του, δεν θα αντικαταστήσει στην αγορά το υπάρχον PSP-3000, αλλά θα πωλείται παράλληλα με αυτό στην τιμή των €99, εξαιρετικά προσιτή απ' όποια πλευρά κι αν την κρίνει κάποιος. Η ειδοποιός διαφορά; Το Ε-1000 δεν ενσωματώνει ασύρματη δικτύωση Wi-Fi, όπως το PSP-3000.

Πράγματι, το PSP Ε-1000 (που σημειώνεται πως θα κυκλοφορήσει μόνο στην Ευρώπη) έχει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές με το PSP-3000, με τη διαφορά ότι δεν συνδέεται στο Internet απευθείας. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοί του θα μπορούν να παίξουν όλα τα υπάρχοντα games που διατίθενται σε δισκάκια UMD, για τα games όμως που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή μέσω του PlayStation Store θα πρέπει να συνδέουν μέσω USB το E-1000 με κάποιον Η/Υ, να έχουν εγκαταστήσει σε αυτόν το λογισμικό MediaGo και να τα λαμβάνουν μέσα από αυτό.

Εκ πρώτης όψεως η έλλειψη Δικτυακής σύνδεσης για οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης εν έτει 2011 φαντάζει το λιγότερο... παράξενη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έχουμε την αίσθηση ότι είναι έξυπνη εκ μέρους της Sony επιλογή: όταν όλα έχουν ειπωθεί - και όπως απέδειξε το όχι ακριβώς επιτυχημένο εμπορικά πείραμα του PSPgo, το οποίο οδήγησε και στην παύση διάθεσής του στην αγορά - η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που παίζουν με PSP το κάνουν με games σε δίσκους UMD. Τις Δικτυακές, άλλωστε, multiplayer λειτουργίες των PSP games δεν τις αξιοποιούν πολλοί παίκτες αφού, για να παίξουν δωρεάν (εκτός σπιτιού το Wi-Fi συνήθως κοστίζει), θα πρέπει να παραμένουν εντός... και εκεί, λογικότερο είναι να παίξουν online με PS3 ή Xbox 360. Αν κρίνουμε και από τις προσωπικές μας συνήθειες και διαπιστώσεις τόσα χρόνια, έτσι είναι. Όσοι gamers, άλλωστε, θέλουν την πρόσβαση στο PS Store το πιθανότερο είναι να έχουν την απαιτούμενη εξοικείωση με το Internet και τους Η/Υ, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κάποιου είδους "θέμα" με το λογισμικό MediaGo και τη χρήση του.

Όχι τυχαία, η Sony θα προωθήσει μαζί με αυτό το PSP των €99 και έναν σημαντικό αριθμό από τίτλους τιμολογημένους στα €9.99. Συνυπολογίζοντας και τα παρόντα games που υπάγονται στη σειρά των PSP Essentials, η ιαπωνική εταιρεία προσφέρει με αυτόν τον τρόπο μία εξαιρετικά προσιτή πια οδό για φορητό gaming, σε πολύ ευρύτερο κοινό απ' ότι παλιότερα. Παράλληλα, δε, προσφέρει μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση στο Nintendo DSi ή ακόμη και στο Nintendo 3DS, του οποίου η τιμή είχε πλησιάσει επικίνδυνα αυτήν του PSP-3000. Ο χρόνος θα δείξει, πάντως, αν στην αγορά μπορεί να συνυπάρξει για πολύ καιρό το νέο, οικονομικό PSP μαζί με το υπάρχον μοντέλο, από τη στιγμή που τα χωρίζει χρηματική διαφορά μικρότερη των €35. Ίσως το Μάρτιο του 2012, οπότε θα έχουμε και τρίτο φορητό PlayStation στα ράφια, το Vita, η ίδια η αγορά να έχει εκφράσει την προτίμησή της στο ένα ή στο άλλο μοντέλο. Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ