Spider-man: Miles Morales

Nέος φιλικός γείτονας, νέα γενιά gaming

Είδος: Action Adventure
Φορμά: PlayStation5
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Interactive Entertainment

Όσο ενδιαφέρουσες κι αν είναι οι αλλαγές ή νέες τάσεις που εκδηλώνονται και θα συνεχίσουν να μεταμορφώνουν τα επόμενα χρόνια την αγορά των video games, σε... ρεαλιστικό επίπεδο οι περισσότεροι από μας (ειδικά στις παρούσες συνθήκες) χρειάζονται κάποιον λόγο για να "καταθέσουν" €399 ή €499 για ένα νέο σύστημα ψηφιακής διασκέδασης. Όσοι μπορούν να το έχουν χωρίς τα χρήματα να είναι θέμα, καλώς αποκτούν οποιοδήποτε ή και όλα τα καινούργια τέτοια συστήματα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Εμείς οι υπόλοιποι, ωστόσο, συνεχίζουμε να χρειαζόμαστε αυτόν τον, έστω έναν, καλό λόγο για την σχετική επένδυση - και το PlayStation5 (ασχέτως της ποιότητάς του ως συσκευής και των δυνατοτήτων του συνολικά) ευνόητα θα επιδιώξει να τον προσφέρει με την μορφή ενός τίτλου επιπέδου ΑΑΑ που θα το συνοδεύσει στο εμπορικό του ξεκίνημα ακριβώς ως τέτοιο κίνητρο.

Ευτυχώς (και παρά την διαφορετική εικόνα που είχαμε μέχρι και πριν από λίγο καιρό...) το Spider-man: Miles Morales μπορεί όντως να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο για το PlayStation5. Μπορεί να είναι διαθέσιμο και για PS4 όμως η έμπειρη πια Insomniac έχει φροντίσει έτσι ώστε όχι μόνο οι διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις να είναι ολοφάνερες, αλλά να είναι και ακριβώς εκείνες οι διαφορές που η Sony θέλει να υπογραμμίσει ως επιχειρήματα για το νέο PlayStation.


To Spider-man: Miles Morales συνδέεται άμεσα με το κορυφαίο Marvel's Spider-man του 2018, ενός από τα καλύτερα games για PS4 στην επταετή πορεία του και ένα από τα καλύτερα... υπερηρωϊκά ανεξαρτήτως φορμά. Υπενθυμίζουμε πως εκεί ο Miles Morales - που οι fans των comics ήξεραν φυσικά εδώ και χρόνια αλλά το ευρύ κοινό γνώρισε με το εκπληκτικό φιλμ κινουμένων σχεδίων Spider-man: Into the SpiderVerse της ίδιας χρονιάς - γνωρίζει τον Peter Parker, τον... αυθεντικό Spiderman, αλλά αποκτά και ο ίδιος αραχνοδυνάμεις αντίστοιχες.

Σεναριακά ο τίτλος εξελίσσεται λοιπόν έναν χρόνο μετά τον αρχικό, με τον περισσότερο έμπειρο Spiderman να διδάσκει στον νεότερο πράγματα "εκεί έξω" πια, στην Νέα Υόρκη όπου απρόσμενα γεγονότα οδηγούν φυσικά σε καταστάσεις που χρειάζονται την βοήθειά τους. Ο Parker, ωστόσο, θα πρέπει να φύγει για λίγο από την πόλη του με την Mary Jane και αφήνει "στην θέση του" τον Morales ως τον μόνο ενεργό Spiderman που θα κληθεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή προκύψει στο μεσοδιάστημα. Και, νομοτελειακά, τέτοια θα προκύψει και μάλιστα πιο πολλές από μία!


Ο τρόπος παιχνιδιού του Spider-man: Miles Morales μοιάζει φυσικά πάρα πολύ με αυτόν του αρχικού αφού, τυπικά, θεωρείται επέκτασή του. Οποιοσδήποτε όμως έχει παρακολουθήσει το Spider-man: Into the SpiderVerse ή διαβάσει τα σχετικά comics γνωρίζει πως ο Miles Morales όχι μόνο έχει παρόμοιες "αραχνοδυνάμεις" με αυτές του Peter Parker, αλλά και ορισμένες που ο δεύτερος δεν έχει, όπως την δυνατότητα να γίνεται αόρατος ή την δυνατότητα να χρησιμοποιεί σύντομες, ισχυρές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Αυτά η Insomniac τα αξιοποιεί ώστε η "αίσθηση" του Morales στις μάχες (και προφανώς στα τμήματα του τίτλου που απαιτούν απόκρυψη και σιωπηλή διείσδυση σε χώρους) να διαφέρει της αντίστοιχης του Parker - κάτι που όσοι και όσες έχουν ολοκληρώσει το αρχικό Spider-man θα εκτιμήσουν δεόντως.

Η "αίσθηση" του χειρισμού του Miles Morales είναι γενικότερα αλλιώτικη από αυτήν του Peter Parker ακόμη και στα απλά πράγματα, όπως την αιώρηση με τον ιστό πάνω από τους δρόμους και τα κτίρια της Νέας Υόρκης (ο Miles κινείται περισσότερο "αδέξια" αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικά) ή τα μεγάλα άλματα. Αυτό λειτουργεί υπέρ της όλης παραγωγής καθώς, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες δυνάμεις του νέου Spider-man, ο παίκτης θα "εξερευνήσει" έναν νέο χαρακτήρα με τρόπο που ήδη γνωρίζει και στην εξέλιξη του σεναρίου θα καταλήξει να τον χειρίζεται διαφορετικά από τον Peter Parker (κάτι που διαπιστώσαμε και... "από πρώτο χέρι" παίζοντας τις αμέσως επόμενες μέρες το Spider-man Remastered στο PlayStation5).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ