Sony: ξεπερνά σε πωλήσεις τα 30 εκ. συστήματα το PS4

Νέο ρεκόρ για τα PlayStation, σκληρότερη από ποτέ η σύγκρουση με το Xbox One φέτος

Είναι επίσημο: αν υπήρχε, ούτως ή άλλως, οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν και κατά πόσο το PlayStation4 είναι ένα προϊόν επιτυχημένο σε παγκόσμιο επίπεδο, η πλέον πρόσφατη εμπορική ενημέρωση από πλευράς Sony δεν αφήνει κανένα σχετικό περιθώριο. Δύο χρόνια και κάποιες ημέρες μετά από την έναρξη της πορείας του PS4 στην αγορά (κυκλοφόρησε στις 17/11), το σύστημα οικιακής διασκέδασης των Ιαπώνων βρίσκεται ήδη στα χέρια 30 εκατομμυρίων καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει πωλήσεις και όχι διαθέσιμο στοκ στο εμπορικό κανάλι της Sony (sell-through και όχι sell-in), καθιστά δε το PS4 το PlayStation με τις ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Sony. Ναι, ακόμη και σε σύγκριση με το... μυθικό σχεδόν για τις επιδόσεις του PS2, το οποίο χρειάστηκε 2 μήνες περισσότερους για να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια πωλήσεων.

Για τους λόγους που έχουν ωθήσει το PS4 σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία έχουμε κάνει λόγο πολλές φορές στο παρελθόν - αυτοί ποικίλλουν από τις δυνατότητές του, τον προσεκτικό του σχεδιασμό και την προσήλωσή του στα games εκ μέρους της Sony, μέχρι την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής και τα τραγικά αρχικά επικοινωνιακά λάθη... εκ μέρους της Microsoft. Γεγονός είναι πως το PS4 εκμεταλλεύτηκε άριστα τις πελαγοδρομήσεις και τα προβλήματα του Xbox One για πολύ καιρό. Ενώ, ωστόσο, το δεύτερο έχει πλέον "βρει το δρόμο του" και βρίσκεται σε σαφέστατα θετικότερη τροχιά, η "ψαλίδα" ανάμεσα στις πωλήσεις των δύο συστημάτων δεν φαίνεται να "κλείνει" σύντομα. Αν μη τί άλλο, η διαφορά έχει κατά τι αυξηθεί καθώς στα 30 εκ. PS4 η Microsoft - σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, αφοί οι Αμερικανοί έχουν σταματήσει να δημοσιοποιούν τα σχετικά στοιχεία - μπορεί μέχρι στιγμής να αντιτάξει το πολύ 15 ή 17 εκ. Xbox One.

O Οκτώβριος, πάντως, ήταν ο πρώτος μήνας που - χάρις στην κυκλοφορία του Halo 5 - το Xbox One ξεπέρασε σε πωλήσεις το PS4 (μόνο στις ΗΠΑ βέβαια), οπότε ενδείξεις πως η Microsoft εννοεί να "γεφυρώσει το χάσμα" που τη χωρίζει με τη Sony στον τομέα των πωλήσεων το συντομότερο δυνατό, υπάρχουν. Οι επόμενες 45 ημέρες θα αποδειχθούν πολύ σημαντικές για την προσπάθεια αυτή των Αμερικανών. Οι Ιάπωνες, από την πλευρά τους, έχουν να προσβλέπουν - βασιζόμενοι περισσότερο στις συνεργασίες τους με τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εκδόστες games στις μεγαλύτερες ΑΑΑ παραγωγές του τελευταίου τριμήνου - σε μία προσοδοφόρα εορταστική περίοδο και φυσικά σε ένα πολύ, πάρα πολύ ενδιαφέρον 2016 με πολλούς κορυφαίους τίτλους αποκλειστικά για το PS4. Μία καλύτερη ιδέα του πώς (και αν) άλλαξαν τα φετινά Χριστούγεννα τις ισορροπίες της σύγκρουσης ανάμεσα στα PlayStation4 και Xbox One θα έχουμε στα μέσα Ιανουαρίου. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ