Rise of the Tomb Raider: για PS4 στις 11/10

Επετειακή έκδοση των 20 χρόνων με άφθονο extra υλικό και επιλογές - θα είναι αρκετά ισχυρό κίνητρο, όμως;

Περνάει ομολογουμένως... γρήγορα ο καιρός στην αγορά των video games καθώς, χωρίς υπερβολή, φαντάζει σχεδόν "χθες" (κι ας έχει περάσει πρακτικά ένας χρόνος) η μέρα που η Crystal Dynamics ανακοίνωσε κάτι άλλοτε αδιανόητο για τους πιστούς φίλους της θρυλικής Lara Croft: την κυκλοφορία του νέου Tomb Raider αρχικά κατ' αποκλειστικότητα σε σύστημα που δεν φέρει το λογότυπο του PlayStation. Οι αντιδράσεις ήταν τότε πολλές - οι συζητήσεις, δε, για το αν και κατά πόσο η Microsoft τελικά εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά αυτήν την αποκλειστικότητα του Xbox One κατά την εορταστική περίοδο ακόμη περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος απέσπασε θετικότατες κριτικές, έτυχε αξιοπρεπέστατης υποδοχής και από τους PC gamers όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου για Windows... και σε δυόμισι μήνες περίπου οι κάτοχοι PS4 θα έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν και αυτοί την νέα περιπέτεια της Lara Croft στη συλλογή τους, καθώς το Rise of the Tomb Raider κυκλοφορεί στο οικιακό σύστημα της Sony στις 11 Οκτωβρίου.

Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, οι παίκτες που περίμεναν σχεδόν έναν χρόνο για να παίξουν το Rise of the Tomb Raider στο PlayStation4 θα "αποζημιωθούν" από την Crystal Dynamics με τρόπους τυπικούς, αλλά και με κάποιους... όχι αναμενόμενους. Στους τυπικούς περιλαμβάνεται όλο το εμπορικό και δωρεάν extra υλικό (DLC) που είχε κυκλοφορήσει για Xbox One/PC στο μεσοδιάστημα, καθώς και μία νέα επιλογή παιχνιδιού σε αυτήν της Endurance, συνεργατική, με τα αποτελέσματά της να καταγράφονται και σε παγκόσμια κατάταξη ρεκόρ. Μία ακόμη επιλογή παιχνιδιού, η Extreme Survivor, προσφέρει αυτό που... υποννοεί ο όρος: εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας και την πλήρη απουσία σημείων αποθήκευσης της προόδου του παίκτη σε κάθε επίπεδο (checkpoints).

Περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχουν τα νέα στοιχεία του Rise of the Tomb Raider, αυτά που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκδοση σε PS4. Επειδή ο τίτλος χρονικά συμπίπτει με την συμπλήρωση εικοσαετίας από την κυκλοφορία του αρχικού Tomb Raider των Core Design και Eidos - μερικοί ανάμεσά μας με κάτι τέτοια συνειδητοποιούν την ηλικία τους, Crystal Dynamics - φέρει τον υπότιτλο "20 Year Celebration" και προσφέρει για πρώτη φορά σε πλήρως εξερευνήσιμη μορφή το οικογενειακό ανάκτορο της Lara Croft, το περίφημο Croft Manor. Οι δημιουργοί της έκδοσης αυτής έχουν "στήσει" ένα ολόκληρο σεναριακό κεφάλαιο στο ανάκτορο αυτό, με το όνομα "Blood Ties", κατά τη διάρκεια του οποίου οι παίκτες θα εξερευνήσουν όχι μόνο τους σχετικούς χώρους αυτούς καθ' αυτούς, αλλά και την κληρονομιά της Lara Croft και την ιστορία της οικογένειάς της. Στη συνέχεια η διάσημη εικονική Βρετανίδα θα υπερασπίσει το ανάκτορό της από μία εισβολή νεκροζώντανων αντιπάλων, με... ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει!

Το "κερασάκι στην τούρτα", τρόπον τινά, είναι τόσο η δυνατότητα να εξερευνήσει κανείς το Croft Manor σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας αξιοποιώντας το PlayStation VR, όσο και οι πέντε διαφορετικές "εμφανίσεις" της Lara Croft, παρμένες από διαφορετικά χρονικά σημεία της πορείας της σειράς των Tomb Raider. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Crystal Dynamics για έλλειψη καλής διάθεσης απέναντι στο κοινό του PS4 και προσπάθειάς της φανερής να προσφέρει το maximum του λόγου αξίας/κόστους για την έκδοση αυτή. Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο το κοινό του PlayStation θα... συγχωρήσει την "απιστία" της Lara Croft με το Xbox One και αν θα διαθέσει το σχετικό χρηματικό αντίτιμο, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου αναμένονται πολλοί τίτλοι βεληνεκούς ΑΑΑ που ίσως φαντάζουν ως περισσότερο θελκτικοί ως αγορά από έναν τίτλο - καλώς ή κακώς - δώδεκα μηνών πλέον. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ