PSN Pass: Εισιτήριο, για έναν

Υιοθετεί και η Sony το... περιοριστικό μέτρο

Είναι γνωστό πως, με τον τρόπο περίπου που οι δισκογραφικές εταιρείες θεωρούν πως η παράνομη διαμεταφορά αρχείων μουσικής μέσω Internet τούς στερεί πωλήσεις, οι εταιρείες ανάπτυξης και διάθεσης video games θεωρούν πως η αγορά "μεταχειρισμένων" τίτλων έχει την ίδια επίπτωση στις δικές τους. Στην Ελλάδα η αγορά αυτή των games "από δεύτερο χέρι" δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα - μόνο η αλυσίδα καταστημάτων Public γνωρίζουμε να στηρίζει αυτόν τον μηχανισμό σταθερά και προβλέψιμα - στο εξωτερικό όμως είναι εξαιρετικά δημοφιλής πρακτική, η οποία έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Μία σειρά από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των Electronic Arts, THQ, Warner και Codemasters έχουν δηλώσει αντίθετες με αυτήν την πρακτική κι έχουν λάβει αντίμετρα - και σε αυτές προστίθεται από σήμερα επίσημα και η Sony.

Η ιαπωνική εταιρεία επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ τη φημολογία σχετικά με το PSN Pass. Πρόκειται για έναν ειδικό κωδικό ο οποίος θα συνοδεύει όλα της τα games που έχουν Δικτυακές λειτουργίες και θα επιτρέπει στους παίκτες να τις αξιοποιήσουν αγοράζοντας κάθε έναν από αυτούς τους τίτλους. Στον καταναλωτή που θα αγοράσει τον κάθε τίτλο όταν πρωτοκυκλοφορήσει ένα video game, βεβαίως, ο κωδικός αυτός προσφέρεται δωρεάν και καταχωρείται χωρίς περαιτέρω κόστος. Όταν όμως ο αρχικός καταναλωτής επιστρέψει σε ένα κατάστημα τον τίτλο και αυτός αγοραστεί ως "μεταχειρισμένος" από έναν άλλο, το PSN Pass για το αντίτυπο αυτό δεν ισχύει για τον δεύτερο καταναλωτή. Αν αυτός θέλει να παίξει online με το συγκεκριμένο video game, θα πρέπει να αγοράσει ένα νέο PSN Pass, κατά πάσα πιθανότητα από το PlayStation Store.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο του νέου αυτού PSN Pass. Στις ΗΠΑ η Sony πειραματίστηκε μια φορά με αυτόν τον μηχανισμό, πέρυσι, με τον τίτλο SOCOM Fireteam Bravo 3 για το PSP, χρεώνοντας $20 για τον πρόσθετο ειδικό κωδικό. Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς πως ο τίτλος συνολικά κόστιζε - επίσημα τουλάχιστον - $59.99 την ημέρα της κυκλοφορίας του. Ο πρώτος τίτλος του PlayStation3 που έχει επιβεβαιωθεί πως θα χρησιμοποιεί το PSN Pass ως χαρακτηριστικό θα είναι το Resistance 3, το οποίο είναι προγραμματισμένο για κυκλοφορία το Σεπτέμβριο. Η Sony έχει διευκρινίσει ότι η όλη πρωτοβουλία του PSN Pass θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση και όχι σε όλα τα games, είναι δε σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της για τη διατήρηση του PSN ως δωρεάν υπηρεσίας όσον αφορά στο online gaming. Απομένει να δούμε με ποιά online χαρακτηριστικά κάθε τίτλου θα σχετίζεται το PSN Pass και πώς θα κοστολογηθεί. Εν αναμονή, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ