PS Vita: το μέλλον

Ποιά μπορεί και ποιά πρέπει να κάνει η Sony το 2013;

Το άλλο ζήτημα που έχει ήδη "τεθεί στο τραπέζι" ως σημαντικό γιατί όντως θα επηρεάσει την πορεία του PS Vita σε αποφασιστικό βαθμό, είναι αυτό της τιμής πώλησής του. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως, για την τεχνολογία που ενσωματώνει και τις λειτουργίες που προσφέρει, το PS Vita δεν είναι τιμολογημένο υψηλά - αν μη τί άλλο, έχουμε πολλάκις πληρώσει περισσότερα για συσκευές που κάνουν πολύ λιγότερα και λιγότερο καλά! Όμως είναι αλήθεια πως χαμηλώνοντας το κόστος απόκτησής του (ειδικά συνυπολογίζοντας πως η αγορά και μιας κάρτας μνήμης είναι πρακτικά υποχρεωτική), η Sony θα βοηθούσε το PS Vita να βρεθεί στα χέρια περισσότερων καταναλωτών. Αν αυτό θα γίνει σύντομα ή τα ερχόμενα Χριστούγεννα, αν θα γίνει στο παρόν μοντέλο ή κάποιο κατασκευαστικά βελτιωμένο, αν θα είναι σημαντική η μείωση τιμής κι ανάλογη του ανταγωνισμού ή αν θα γίνει "προσεκτικά", είναι ερωτήσεις των οποίων τις απαντήσεις δεν περιμένουμε να έχουμε το λιγότερο ως τις αρχές Απριλίου.

Πρέπει να αναγνωρίσει πάντως κάποιος στη Sony πως, όποια και να είναι τα σχέδιά της για την τιμολογιακή πολιτική που θ' ακολουθήσει με το PS Vita το 2013, έχει ήδη επιδιώξει να προσφέρει περισσότερη αξία για τα χρήματα που καταβάλλει το κοινό αποκτώντας το φορητό της σύστημα. Η έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας PlayStation Plus για το PS Vita, για παράδειγμα, προσφέρει στην ουσία τη μισή αξία αγοράς του συστήματος σε software στους συνδρομητές της - και για ποιό άλλο λόγο να αποκτήσει κυρίως κανείς ένα PS Vita, αν όχι για τα games; Η πρωτοβουλία άλλωστε του CrossBuy, που δίνει στους κατόχους PlayStation3 την επιλογή να αποκτήσουν σε διάφορους τίτλους εντελώς δωρεάν την έκδοση για PS Vita αν αγοράσουν αυτή για PS3, επίσης αναμένουμε να παίξει ρόλο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα PlayStation3 έχουν πλέον αγγίξει τα 70 εκατομμύρια παγκοσμίως και ένα σημαντικότατο ποσοστό από αυτά ανήκουν σε αφοσιωμένους, έμπειρους gamers.

Συνοψίζοντας, λοιπόν: το 2013 η Sony θα πρέπει να φροντίσει ώστε η βιβλιοθήκη του PS Vita να αποκτήσει "εύρος", "βάθος", συνολική ποιότητα και προσιτές προτάσεις. Έχει την επιλογή να μειώσει την τιμή πώλησής του θεαματικά ή συντηρητικά, με ανανεωμένη ή όχι έκδοση. H ιαπωνική εταιρεία οφείλει, άλλωστε, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ανεξάρτητες εταιρείες δημιουργίας games όχι μόνο να στηρίξουν το σύστημά της, αλλά να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Όλα μέσα στο 2013.

Πόσα από αυτά θα συμβούν και σε ποιό βαθμό; Δεν μπορούμε να ξέρουμε προτού αρχίσουν να συτγκεντρώνονται περισσότερες ενδείξεις. Τα μόνα δύο σίγουρα πράγματα...; Ένα: η ιαπωνική εταιρεία θα στηρίξει το PS Vita "δυνατά", τόσο επειδή ο συνδυασμός του με το PS3 είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμος, όσο και επειδή ως αυτόνομο σύστημα έχει σημαντικές προοπτικές για συγκεκριμένες κατηγορίες παικτών. Δύο: το PS Vita αξίζει να πετύχει. Δεν γνωρίζουμε κανένα μέσο ενημέρωσης που να μην το σχολίασε θετικά, κανέναν κάτοχό του που να μην το έχει αγαπήσει. Είναι ένα αληθινά καλό προϊόν που χρειάζεται υποστήριξη και κάποιο χρόνο. Θα είναι το 2013 η χρονιά του; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ