PS Vita: τα καλύτερα της Sony

Games, φυσικά - όλων των ειδών και... τιμών!

LittleBigPlanet

Άλλος ένας τίτλος-απόδειξη για το οπλοστάσιο του PS Vita - αν μη τί άλλο γιατί, έχοντας δει τους δύο αντίστοιχους τίτλους στο PS3, δεν πιστεύαμε πως θα δούμε ακριβώς αυτού του επιπέδου παραγωγή, σε φορητό σύστημα. Αυτό ακριβώς κατάφερε η Sony, πάντως, με την έκδοση του PS Vita όχι απλώς να μη στερείται τίποτε σε σχέση με τις οικιακές, αλλά να είναι και ακόμη καλύτερη σε κάποια πράγματα χάρις στα αβαντάζ του συγκεκριμένου συστήματος (όπως τις δύο επιφάνειες αφής για το χειρισμό). Τα γραφικά και ο ήχος είναι όσο φροντισμένα θα περίμενε κανείς, σημαντικότερος όλων ωστόσο παραμένει ο δημιουργικός χαρακτήρας του τίτλου που επιτρέπει στον παίκτη τόσο να συνθέσει δικές του πίστες, όσο και να λάβει μέσω PlayStation Network και να παίξει εκείνες άλλων. Ίσως όχι ο τίτλος με τον οποίο θα ασχοληθούν οι πάντες, σίγουρα όμως ένα "πετράδι στο στέμμα" του PS Vita!

Sound Shapes

Χρειάζεται ενός συγκεκριμένου είδους δημιουργική τόλμη για να συνδυάσει κανείς έναν "πολυφορεμένο" τύπο παιχνιδιού με κάτι εντελώς καινούργιο κι αυτό που θα προκύψει να είναι αληθινά ενδιαφέρον και παράλληλα εντυπωσιακό. Κι αυτό ακριβώς καταφέρνει αυτός ο τίτλος, αξιοποιώντας το ρυθμό και τη μουσική για να εμπλουτίσει σε απίθανο βαθμό την απλή "περιπλάνηση σε πλατφόρμες". Ο οπτικοακουστικός τομέας είναι προσεγμένος και πρωτότυπος, οι επιλογές παιχνιδιού υπεραρκετές και η αντοχή του στο χρόνο πρακτικά... απεριόριστη, αν σκεφτεί κανείς πως μπορεί να παίξει ως πίστες-προκλήσεις τις δημιουργίες άλλων παικτών, δωρεάν. Πρόκειται για ένα από τα αληθινά ξεχωριστά παραδείγματα τίτλων που συνειδητά προσπαθεί κάτι διαφορετικό ανεξαρτήτως φορμά - πόσο μάλλον στο "οπουδήποτε κι οποτεδήποτε" πλαίσιο του PS Vita!

Escape Plan

Οι τίτλοι επίλυσης γρίφων ποτέ δεν είχαν εκπρόσωπο με τόσο πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση όσο αυτή του συγκεκριμένου τίτλου της Sony: δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί κανείς από τα... αποκλειστικά ασπρόμαυρα (!) γραφικά του, που έχουν την υφή καρικατούρας και φαίνονται πανέμορφα στη οθόνη του PS Vita. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστεί με τους ενίοτε πανέξυπνους γρίφους, που έχουν τη μορφή δωματίων απ' όπου θα πρέπει να δραπετεύσουν οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Ο χειρισμός είναι επίσης διαφορετικός, αξιοποιώντας μόνο τις επιφάνειες αφής του Vita ή τους αισθητήρες και σχεδόν καθόλου (!) τους αναλογικούς μοχλούς. Πρόκειται για το είδος της παραγωγής που χαρακτηρίζεται ως cult hit κι όχι mega hit, συνιστούμε όμως σε κάθε κάτοχο PS Vita που θέλει να παίξει κάτι πέρα από τα τετριμμένα, να το αποκτήσει - αν μη τί άλλο, για το απαράμιλλο στυλ και το χιούμορ του: το μοναδικό, έχει δική του αξία!

Υπάρχουν, βεβαίως, κι άλλοι αξιόλογοι τίτλοι με την υπογραφή της Sony διαθέσιμοι είτε στα καταστήματα, είτε στο PlayStation Network - οι 5 που επιλέξαμε είναι κατά γενική ομολογία απλώς τα ποιοτικότερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του τί μπορεί να παίξει κανείς στο PS Vita. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις της Sony στις οποίες μπορεί να εστιάσει. Οι λάτρεις των shoot' em up πρώτου προσώπου έχουν στη διάθεσή τους τα Unit 14 και Resistance Burning Skies, για παράδειγμα, ενώ οι λάτρεις των τίτλων αγώνων ταχύτητας αξίζει να δουν τα MotorStorm RC και Modnation Racers. Ακόμη και για δημοφιλή ή πρωτότυπα σπορ έχει προτάσεις η Sony, όπως το Everybody's Golf (προφανές) και το Hustler Kings (μπιλιάρδο). Κάτι για τον καθένα, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ