PS Vita: Μερικές ακόμη απαντήσεις

Υπάρχουσες απορίες λύνονται, κάποιες νέες περιμένουν τη σειρά τους

Αν και η PlayStation Experience του Λονδίνου που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Sony για το PS Vita ήταν η τρίτη "δημόσια εμφάνιση" του καινούργιου της φορητού συστήματος, παρέμεναν (και παραμένουν) μερικά τελευταία αδιευκρίνιστα στοιχεία σχετικά με αυτό. Ορίστε μερικά, πάντως, για τα οποία συγκεντρώσαμε απαντήσεις ή έστω σαφέστερες ενδείξεις για τις προθέσεις της Sony!

1. Το PS Vita δεν έχει κανενός είδους έξοδο εικόνας προς τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Αν και υποθετικά μία τέτοια θα δούλευε πολύ καλύτερα απ' ότι το σχετικό καλώδιο-αξεσουάρ που είχε κυκλοφορήσει για το PSP, γνώμη μας είναι πως κατά βάση η Sony επιθυμεί να αποφύγει τον... εσωτερικό ανταγωνισμό με το PS3, εξ ου και η απουσία π.χ. HDMI out. Το όλο σημείο τριβής, φυσικά, βρίσκεται κυρίως στα games, όμως θα μας άρεσε να είχαμε τουλάχιστον την επιλογή θέασης φωτογραφιών και video από το Vita. Ως έχει αυτή τη στιγμή, αυτά το φορητό σύστημα μπορεί να τα στείλει στο PS3 και από εκεί να προβληθούν στην σε αυτό συνδεδεμένη τηλεόραση - θα πρέπει ωστόσο να το δούμε και πρακτικά τόσο ως διαδικασία, όσο και ως αποτέλεσμα στην ποιότητα εικόνας.

2. Μιλώντας για games του PS Vita και του PS3, ευτυχώς επιβεβαιώθηκε η ελπίδα μας για περισσότερο δίκαιη τιμολόγηση των τίτλων εκείνων που προορίζονται και για τα δύο φορμά και συνεργάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο τέλος του trailer για το νέο MotorStorm RC εμφανίστηκε ένα λογότυπο με το motto "Pay Οnce, Get Βoth" και, μετά από ερωτήσεις σε παρευρισκόμενα στελέχη της Sony, καταλήξαμε σε δύο συμπεράσματα. Είτε η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει σε αυτούς τους "διπλούς" τίτλους την έκδοση του Vita δωρεάν σε όποιον αγοράζει την αντίστοιχη του PS3 (το τέλειο σενάριο!), είτε να προσφέρει γενναία έκπτωση σε ένα "συνδυαστικό" πακέτο και με τα δύο, συγκρτιτικά με το τί θα κόστιζαν αν αγοράζονταν ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση, άκρως ενδιαφέρον θέμα και περιμένουμε την τελική απόφαση της Sony στο συγκεκριμένο.

3. Οι τιμές των τίτλων του PS Vita δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι ωστόσο πλέον βέβαιο πως δεν θα είναι μία και... flat η τιμή των games που θα διατίθενται στις ειδικές κάρτες μνήμης της Sony. Θα είναι τουλάχιστον τριών επιπέδων - όσες και οι χωρητικότητες των 2, 4 και 8 GB των καρτών αυτών με άλλα λόγια - ενώ δεν υπάρχει καμία δεσμευτική τιμή για τα games που θα διαθέτουν οι ανεξάρτητες εταιρείες μέσω του PlayStation Network. Επικροτούμε: και ακριβοδίκαια μάς ακούγονται ως προσέγγιση τα πολλαπλά επίπεδα τιμών, και έξυπνη η "ελεύθερη" τιμολόγηση στη Δικτυακή διανομή των μικρότερων games. Eίναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος που υπάρχει ώστε να ανταγωνιστεί το Vita τα φθηνά... "μπουκίτσες" games των €2.99 ή €4.99 του App Store της Apple.

4. To PS Vita στην 3G έκδοσή του η Sony κατανοητά θα επιδιώξει να προωθήσει (και) μέσα από τις αλυσίδες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Για τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ο σχετικός "προτιμώμενος συνεργάτης" (sic) έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα είναι η Vodafone, για την Ελλάδα ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχη επίσημη επιβεβαίωση. Πηγές της αγοράς πάντως θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό το πιθανότερο, εκτός κι αν έχουμε κάποιου είδους... θεαματική ανατροπή από την πλευρά της CosmOTE με σημαντικά καλύτερη προσφορά προς τη Sony. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να διαπιστώσουμε σε ποιό βαθμό προτίθενται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επιδοτήσουν το PS Vita των €299, αναλογικά με ένα smartphone του ίδιου περίπου κόστους.

5. Όσον αφορά στην μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον περιορισμό που θα θέσει η Sony στο μέγεθος των αρχείων που μπορεί να "κατεβάσει" κανείς με το PS Vita μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G: είναι αλήθεια. Το όριο είναι αυτό των 20 ΜΒ, ακριβώς το ίδιο που έχει θεσπίσει και η Apple για τις συσκευές της - αφορά όμως αμιγώς το download ενός αρχείου (π.χ. έναν ολόκληρο τίτλο του Vita ή κάποιο "βαρύ" update), όχι data που λαμβάνει και στέλνει ο χρήστης όταν συμμετέχει σε online games, επισκέπτεται sites κλπ. Για τα μεγάλα downloads, το Vita θα παραπέμπει τον χρήστη σε κάποια σύνδεση Wi-Fi. Ε, λογικό, πρακτικότερο και... τιμολογιακά ασφαλέστερο, θεωρούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ