PS Vita: η συσκευή

Φορητό gaming, αλλά... στα σοβαρά!

Στo μεγάλο ζήτημα που χαρακτηρίζει όσο ελάχιστα άλλα ένα σύγχρονο φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης, το Vita ευτυχώς δεν απογοητεύει (γιατί με τόσο ισχυρά υποσυστήματα στο εσωτερικό του... κάποιες φοβίες τις είχαμε). Αναφερόμαστε στην αντοχή της μπαταρίας στο έντονο gaming και τη γενικότερη αυτονομία της συσκευής. Από την Πέμπτη 9/2 το απόγευμα και μετά, που παραλάβαμε, φορτίσαμε και ρυθμίσαμε το Vita, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουμε εξαντλήσει τη μπαταρία του αρκετές φορές ώστε να μπορούμε να καταθέσουμε το εξής: το μικρότερο διάστημα που αποσπάσαμε από αυτήν ήταν 4 ώρες αληθινά non-stop παιχνιδιού (με το Wipeout το Σ/Κ φυσικά!), το περισσότερο ήταν 4 ώρες και 45 λεπτά με λιγότερο απαιτητικά games, κάνοντας διαλλείματα για να "τσεκάρουμε" κάποια sites, να ακούσουμε μουσική και να παρακολουθήσουμε σύντομα video. Από τις 3 ή 3.5 συνεχόμενες ώρες παιχνιδιού και μετά ο πιο πολύς κόσμος κουράζεται ούτως ή άλλως, οπότε οι 4.5 ώρες θεωρούμε ότι θα καλύψουν τις απαιτήσεις σχεδόν οποιουδήποτε. Ε, αν παίζεις πάνω από τόσο "εκεί έξω" και μακριά από πρίζα ρεύματος, μόνο σε πτήση εκτός Ευρώπης μπορεί να είσαι!

Δεν έχουμε λοιπόν κανένα παράπονο από το PS Vita; Κανένα τεχνολογικό προϊόν δεν είναι τέλειο, αλλά προκάλεσε και σε μας τους ίδιους έκπληξη το πόσες λίγες αφορμές για γκρίνια μας έδωσε τελικά το νέο φορητό PlayStation. Θα προτιμούσαμε π.χ. το καλώδιο σύνδεσης/φόρτισης USB να ήταν καθιερωμένoυ τύπου microUSB κι όχι ειδικό της Sony. Μας έχει κουράσει αυτή η εμμονή - πρακτικά όλων σχεδόν - των κατασκευαστών να καταφεύγουν σ' αυτές τις επιλογές για την πώληση πιο πολλών αξεσουάρ. Επίσης είναι εντύπωσή μας ίσως, αλλά η οθόνη αφής του Vita "προσελκύει" περισσότερο τις δαχτυλιές από τα πιο πολλά smartphones (έχουμε πιθανώς κακομάθει στην επίστρωση των iPhone). Απολύτως θέμα προσωπικού γούστου, τέλος, αλλά θα προτιμούσαμε το όλο περιβάλλον χειρισμού του Vita να είναι λιγότερο "χαριτωμένο" (με τα "κουμπάκια" επιλογών ή games να μοιάζουν με... γυαλιστερά M&Ms) και περισσότερο flat, υπεργρήγορο και μοντέρνο. Αυτό πάντως θα μπορούσε εύκολα ν' αλλάξει μ' ένα σημαντικό firmware update στο μέλλον... αν η Sony ανακαλύψει πως αρκετοί χρήστες συμφωνούν μαζί μας!

Από τα παραπάνω, ωστόσο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Vita δεν μας άφησε περιθώριο άλλο από το να σταθούμε αρνητικά σε... δευτερεύοντα ή τριτεύοντα στοιχεία. Σε όλα όσα έχουν πραγματική σημασία το νέο φορητό PlayStation "σκοράρει" πάρα πολύ ψηλά. Το κυριότερο, δε, είναι το εξής: συνδυαστικά, όλα τα νέα στοιχεία προσφέρουν μία πρόταση που "αφήνει πίσω της" με μεγάλη άνεση οποιαδήποτε άλλη φορητή ανταγωνιστική συσκευή εκεί έξω, αλλά και καθιστούν τη συγκεκριμένη συσκευή μοναδική. Παρ' ότι, δε, είχαμε κι άλλες φορές στο παρελθόν έλθει σ' επαφή με το Vita, αυτό κατόρθωσε να μας εκπλήξει ευχάριστα με πράγματα που δεν περιμέναμε, όπως η άψογη ανταπόκριση της πίσω επιφάνειας αφής, η εργονομία και το μικρό βάρος, που επιτρέπουν την ενασχόληση χωρίς κούραση για ώρες. Το ίδιο το σύστημα είναι πάρα, μα πάρα πολύ καλό λοιπόν: μελετημένο, πανίσχυρο, σε πολλά πράγματα άκρως εντυπωσιακό. Το άλλο μέρος της εξίσωσης όμως, τα games αυτά καθ' αυτά, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα ήθελε κανείς να αποκτήσει ένα Vita - μ' αυτά ακριβώς θα ασχοληθούμε περισσότερο τις επόμενες μέρες, λοιπόν!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ