PS Vita: γνωριμία ξανά, 9 μήνες μετά

Πόσο έχει ωριμάσει και τί προσφέρει σήμερα στους αφοσιωμένους παίκτες;

Ένας τομέας του PS Vita που ενδιαφέρει τους gamers αλλά συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς που όλοι θα θέλαμε να είναι ταχύτεροι, είναι αυτός των bonus λειτουργιών συνεργασίας με το PlayStation3. Το Wipeout 2048 απέδειξε πως παίκτες με PS3 και με PS Vita μπορούν να παίξουν μαζί στις ίδιες αγωνιστικές πίστες, το Ultimate Marvel vs Capcom απέδειξε ότι το PS Vita μπορεί να χρησιμεύσει ως χειριστήριο για το PS3, ενώ το ολοκαίνουργιο Ratchet&Clank Q-Force αποδεικνύει πως μπορεί κανείς να παίζει τις δύο εκδόσεις (PS3 και PS Vita) παράλληλα, συνεχίζοντας από τη μία στην άλλη. Διαθέσιμη, δε, είναι πλέον η υποδομή που επιτρέπει στο PS Vita να λειτουργήσει ως "δεύτερη οθόνη" για games που έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα (δεν έχουμε δει εφαρμογή της πρακτική... ακόμη). Η αίσθηση ωστόσο που έχουμε τόσο εμείς, όσο και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης είναι πως η Sony μπορεί να εξερευνήσει πολύ περισσότερο τη συνέργεια ανάμεσα στα δύο της συστήματα - και ανυπομονούμε να δούμε τί ετοιμάζει το 2013 όσον αφορά στο συγκεκριμένο, αν όντως σκοπεύει να ανάγει αυτή τη συνέργεια σε ένα είδος "αντιπρότασης" για το WiiU της Nintendo.

Πέραν των λειτουργιών που σχετίζονται με τα games, είναι φυσικά ο ίδιος ο τομέας των games του PS Vita που έχει συνολικά προοδεύσει. Όχι μόνο έχει επεκταθεί ο κατάλογος των τίτλων του φορητού συστήματος της Sony, αλλά έχει αποκτήσει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: πιο πολλά games για τα οποία αξίζει ν' αποκτήσει κανείς το σύστημα της Sony και πιο πολλά ποιοτικά games σε χαμηλές, προσιτές τιμές στο PlayStation Store. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν (πέρα από τα αρχικά Uncharted Golden Abyss και Wipeout 2048) το πρωτότυπο Sound Shapes, το εντυπωσιακό Metal Gear Solid HD Collection και το εξαιρετικά φροντισμένο LittleBigPlanet: τίτλοι που ομολογουμένως δεν περιμέναμε να δούμε σε τόσο άρτια μορφή τον πρώτο χρόνο διαδρομής του Vita, όμως... είδαμε! Στη δεύτερη ανήκουν μικρά cult αριστουργήματα όπως το Escape Plan, το Smart As, το Dokuro και το Pinball Arcade, τα οποία ξεπερνούν σε ποιότητα τις περισσότερες προτάσεις π.χ. του περίφημου App Store της Apple.

To σημαντικότερο στοιχείο, πάντως, που έχει αλλάξει στη συνολική πρόταση του PS Vita προς τους gamers είναι το χρηματικό - ειδικότερα η εικόνα του σε αυτό το θέμα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις της υπηρεσίας PlayStation Plus. Διαθέτοντας η Sony 4 δωρεάν games με τη συνδρομή στην υπηρεσία αυτή... "με το καλημέρα σας", έδωσε έναν πρώτο πάρα πολύ καλό λόγο σε όλους τους κατόχους PS3 και συνδρομητές της υπηρεσίας αυτής να αποκτήσουν το φορητό της σύστημα. Νόημα οικονομικό έχει, προφανώς, η απόκτηση ενός PS Vita και συνδρομής PS Plus ούτως ή άλλως από μόνη της (αφού με €49.99 αποκτάς games αξίας άνω των €100 αμέσως).

Ακόμη μεγαλύτερο νόημα, ωστόσο, έχει για τους κατόχους PS3 που - εκτός όλων των παραπάνω - είτε αγοράζουν games συχνά από το PlayStation Store, είτε "τιμούν" συστηματικά παραγωγές της ίδιας της Sony: αυτοί θα λαμβάνουν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τίτλων την έκδοση του PS Vita απολύτως δωρεάν (!), αγοράζοντας την έκδοση του PS3. Συνυπολογίζοντας κανείς τα παραπάνω, εύκολα κατανοεί για ποιούς λόγους το νέο φορητό PlayStation δείχνει θελκτικότερο από ποτέ τα φετινά Χριστούγεννα. Και - έχοντας βάσιμες πληροφορίες που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε... ακόμη - είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε πως όντως για τους gamers που σκέφτονται την απόκτηση ενός PS Vita "τα καλύτερα έρχονται". Σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ