PS Vita, δυνατότητες... 2.0

Διαθέσιμη η νέα έκδοση του λειτουργικού του, εντυπώσεις

Όπως είχε υποσχεθεί η Sony πριν από κάποιες ημέρες, εδώ και μερικές ώρες είναι διαθέσιμη μέσω Internet - και αύριο σε αρχείο που μπορεί να εγκατασταθεί από κάρτα μνήμης - η έκδοση 2.0 του λειτουργικού συστήματος (firmware) του PlayStation Vita. Η αναβάθμιση από την προηγούμενη έκδοση 1.81 έγινε κυρίως για να είναι εφικτό στους κατόχους του φορητού συστήματος της ιαπωνικής εταιρείας να εκμεταλλευτούν την μεγάλη προσφορά της συνδρομητικής υπηρεσίας PlayStation Plus που ξεκινά σήμερα, όμως η Sony εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να βελτιώσει το λειτουργικό της συσκευής σε διάφορα σημεία, κάποια από τα οποία αξίζουν αναφοράς.



Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ο Web browser του Vita έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, όντας ταχύτερος, περισσότερο συμβατός με μοντέρνα Web sites - αν και δεν προβάλλει σωστά ακόμη HTML5 video - και, το κυριότερο, λιγότερο απαιτητικός σε μνήμη συστήματος. Όπως το θέτει η Sony, ο browser είναι πλέον "mini-app", μπορεί δηλαδή να παραμένει ενεργός στο παρασκήνιο και ο χρήστης να μεταβαίνει σε αυτόν χωρίς να πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του οποιουδήποτε άλλου game ή app με το οποίο ασχολείται. Η δυνατότητα αυτή είναι σαφώς πολύτιμη όχι μόνο για όσους π.χ. παίζουν έναν τίτλο του Vita με τη βοήθεια κάποιου οδηγού (walkthrough), αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές, όπως το Facebook και το Twitter, σε συνδυασμό με browser.



Ενδιαφέρον, αν και βασικού επιπέδου για την ώρα, είναι το καινούργιο app του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: αυτό υποστηρίζει πολλαπλές ηλεκτρονικές διευθύνσεις για αποστολή/λήψη mail, επισυναπτόμενα κλπ. αλλά θα μπορούσε να αξιοποιεί την οθόνη του Vita με τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό. Για επείγουσες περιπτώσεις, ωστόσο, καθώς και κάποια συγκεκριμένα σενάρια χρήσης (π.χ. αποστολή κάπου φωτογραφιών ή screenshots που έχει συλλάβει ο χρήστης με το Vita) είναι μια χαρά. Ανανεωμένη είναι και η λειτουργία Near (που χρειαζόταν ομολογουμένως δουλειά), ανανεωμένη και η αναπαραγωγή video (υποστηρίζει πλέον αρχεία ανάλυσης 1080p), ανανεωμένη και η εφαρμογή Maps (που προβάλλει πλέον και τον τοπικό καιρό).







Πέρα των παραπάνω, έχουν γίνει πολλές μικρές και μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ταχύτητα λειτουργίας και τη χρηστικότητα του Vita και διαφόρων apps του. Η πιο σημαντική όμως, από αμιγώς χρηστικής πλευράς, προσθήκη στην έκδοση 2.0 του λειτουργικού του Vita δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων από και προς ένα PC, από και προς το φορητό σύστημα της Sony. Η ταχύτητα μεταφοράς θα είναι πιθανώς πιο αργή σε σχέση με την ενσύρματη σύνδεση, αλλά - από την άλλη πλευρά - δεν χρειάζεται πλέον να... ψάχνει κανείς κάθε φορά το ειδικό καλώδιο του Vita! Σε κάθε περίπτωση, εννοείται πως οι κάτοχοι του νέου φορητού PlayStation αξίζει να κάνουν την αναβάθμιση το ταχύτερο δυνατό. Και αναμένουμε ακόμη περισσότερα πράγματα στην έκδοση 3.0 - εκείνο το... κενό στην οθόνη που παραθέτουμε με τα apps, "φωνάζει" για μία εφαρμογή Spotify/Last.fm, newsreader, instant messaging συμβατής με άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και Pinterest ή Wordpress!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ