PS Vita: A, και κάτι... στα υπόψιν!

Μάλλον ακριβές οι απαραίτητες οι κάρτες μνήμης, εναλλακτικές στον ορίζοντα

Όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, όταν κάτι είναι... πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι (αληθινό). Τόσο το Αθηνόραμα Digital, όσο και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, είχαμε εκπλαγεί ευχάριστα τον Ιούνιο στην έκθεση της E3 στο Los Angeles, όταν η Sony αποκάλυψε πως το εισαγωγικό μοντέλο του πανίσχυρου PlayStation Vita θα κοστίζει μόλις €249 - εκπληκτική τιμή για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του. Είχαμε τότε φοβηθεί πως στην νέα πρόταση της Sony είχε γίνει κάποιος σημαντικός συμβιβασμός που επέτρεψε στο κόστος κατασκευής και την τιμή να είναι τόσο χαμηλά. Το επόμενο διάστημα υπήρχε φημολογία για 256 ΜΒ μνήμης λειτουργίας και όχι 512 ΜΒ, κάτι που ευτυχώς αποδείχθηκε λάθος. Στην έκθεση της TGS πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ένα άλλο χαρακτηριστικό του PS Vita: το νέο φορητό σύστημα της Sony δεν ενσωματώνει κανένα ποσό μνήμης για την αποθήκευση των δεδομένων του χρήστη. Είναι, με άλλα λόγια, απαραίτητη η χρήση έξτρα κάρτας μνήμης για την αξιοποίηση της συσκευής.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση, βεβαίως, δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα των φορητών συστημάτων διασκέδασης. Το PSP, ο προκάτοχος του Vita, σε όλες του τις εκδόσεις επίσης δεν διέθετε μνήμη αποθήκευσης - και εκεί χρησιμοποιούσαμε Memory Stick Duo/Duo Pro για να αποθηκεύουμε την πρόοδό μας στα games, καθώς και τη μουσική, τις φωτογραφίες ή το video που θέλαμε να αξιοποιήσουμε στο PSP. Η διαφορά ήταν ότι, από ένα χρονικό σημείο και πέρα, Memory Stick Duo/Duo Pro μπορούσαμε να βρούμε σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των "επίσημων" της Sony - και αφού ήταν περισσότεροι από ένας αυτοί οι τρίτοι κατασκευαστές, μέσα από τον ανταγωνισμό τους σχετικά γρήγορα οι τιμές των καρτών αυτών μειώθηκαν σε λογικά επίπεδα.

Μικρό... fast forward στην φετινή έκθεση TGS και την ανακοίνωση της Sony πως θα διαθέσει - όπως ήταν λογικό - κάρτες μνήμης για την αξιοποίηση του PS Vita και ως multimedia συσκευή πέρα από την κύρια χρήση του για gaming. Υπενθυμίζουμε πως το νέο φορητό σύστημα της Sony φέρει δύο υποδοχές καρτών μνήμης: η μία θα χρησιμοποιείται μόνο για τα games (θα πωλούνται σε μορφή καρτών μνήμης δηλαδή), η άλλη για κάρτες μνήμης στις οποίες μπορεί να εγγράψει ο χρήστης δικό του περιεχόμενο. Οι πρώτες, απολύτως αναμενόμενα (για λόγους καταπολέμησης κλεψίτυπων αντιτύπων), είναι ειδικού φορμά, αποκλειστικού στο PS Vita - κανένα δηλαδή από τα γνωστά miniSD, microSD ή ακόμη και Memory Stick M2. Το ίδιο, όμως, είναι και οι δεύτερες: αν και εγγράψιμες, είναι το ίδιο φορμά. Και, για την ώρα, οι μόνες κάρτες μνήμης που έχουν ανακοινωθεί είναι αυτές της Sony, οι οποίες με τιμές στα $29, $42, $72 και $124 για τα 4, 8, 16 και 32 GB χώρου αντίστοιχα, θα πρέπει να θεωρηθούν... όχι ακριβώς φθηνές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηνόραμα Digital, είναι πολύ πιθανό η Sony να ακολουθήσει στο Vita και τις αποκλειστικές του κάρτες μνήμης, την πολιτική που είχε υιοθετήσει στο PSP και τα Μemory Stick Duo/Duo Pro. Με άλλα λόγια, να δώσει την άδεια σε τρίτους κατασκευαστές (licensing) να κατασκευάσουν δικές τους, κατά τι φθηνότερες, εκδοχές των καρτών μνήμης που και η ίδια πωλεί. Το ερώτημα είναι: θα το κάνει άμεσα ή σε βάθος χρόνου; Γιατί ναι μεν οι κάρτες μνήμης που θα περιέχουν τα games του Vita θα προσφέρουν κάποιο αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία προόδου του παίκτη σε αυτά (game saves), αλλά για να αγοραστούν games από το PlayStation Store, οι κάρτες μνήμης είναι απλώς απαραίτητες. Και για το κοινό που θα θέλει - για όλους μας, δηλαδή... μια ματιά σε αυτήν την απίθανη οθόνη αρκεί! - επίσης να αξιοποιήσει το Vita για δικά του video clip, φωτογραφίες, μουσική κλπ., οι ίδιες κάρτες μνήμης είναι επίσης απαραίτητες.

Υποθέτουμε πως την απάντηση σε αυτό - το αν δηλαδή θα έχουμε αρχικά διαθέσιμες μόνο τις κάρτες μνήμης της Sony για την αξιοποίηση του Vita ή αν η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη αδειοδοτήσει τρίτους κατασκευαστές ώστε να παρουσιάσουν σύντομα κι αυτοί τις προτάσεις τους - θα τη μάθουμε όταν πλησιάσουμε περισσότερο στην εμπορική του έναρξη το Δεκέμβρη στην Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε αρχίσει να... προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για το γεγονός ότι, είτε original της Sony είτε άλλων κατασκευαστών, μία κάρτα μνήμης το λιγότερο των 16 GB θα τη χρειαστούμε από την αρχή για το PS Vita μας. Γιατί ναι, games σχεδιάζουμε κι εμείς να παίζουμε κυρίως με αυτό, αλλά... όχι μόνο - και όχι μόνο "των ραφιών"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ