PS Plus: Το μέλλον

Πώς θα μπορούσε η Sony να κάνει την υπηρεσία της ακόμη καλύτερη;

Μία επιλογή, δε, που έχει συγκεκριμένα η Sony για να δώσει μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στην δική της συνδρομητική υπηρεσία, είναι να χρησιμοποιήσει το... δικό της "ειδικό βάρος" ως πολυεθνικής με εκτενή παρουσία σε όλο το χώρο της σύγχρονης διασκέδασης. Όχι μόνο των games. Στους συνδρομητές PlayStation Plus θα μπορούσε να κάνει π.χ. σημαντικές εκπτώσεις σε συνδρομές των Music Unlimited και Video Unlimited, των δύο υπηρεσιών της διανομής μουσικής και ταινιών. Θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει αποκλειστικές σειρές, album και φιλμ στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι "απλοί" κάτοχοι PS4/PS Vita/PS3. Μία τέτοια κίνηση έχει ήδη προγραμματιστεί για την αγορά των ΗΠΑ με την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Powers, μεταφορά από το ομώνυμο κόμικ, η οποία γυρίζεται από τη Sony ειδικά για τους κατόχους PlayStation και την οποία οι συνδρομητές PS Plus θα παρακολουθήσουν δωρεάν. Με μερικές ακόμη τέτοιες παροχές, το PS Plus θα αρχίσει να αφορά κοινό ευρύτερο από αυτό των αφοσιωμένων παικτών.

Μία άλλη πιθανότητα - που είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως βρίσκεται κάπου στον ορίζοντα αλλά θα την παραθέσουμε ως "επιλογή" της Sony και αυτή - σχετίζεται με την επερχόμενη Δικτυακή υπηρεσία "μετάδοσης" games, το PlayStation Now. Μέσω αυτής οι κάτοχοι PS4/PS3 θα είναι σε θέση να παίζουν games των PS2/PS3/PSP χωρίς να τα εγκαθιστούν στα συστήματά τους. Η Sony σκοπεύει να ενοικιάζει τα games αυτά, το σχετικό κόστος ωστόσο θα μπορούσε να το ενσωματώσει σε αυτό του PS Plus, είτε για συγκεκριμένο αριθμό games κάθε μήνα είτε για όλη τη διαθέσιμη βιβλιοθήκη του PlayStation Now (και σχετική προαιρετική αύξηση στο κόστος του PS Plus). Πρόκειται για "σενάριο" που έχει λογική βάση και απομένει να διαπιστώσουμε αν θα προσφερθεί ως επιλογή μέσα στο 2015.


Υπάρχει, τέλος, πάντοτε και το θέμα της αποκλειστικών προνομίων που δικαίως θέλουν να αισθάνονται πως έχουν οι συνδρομητές μιας υπηρεσίας, πέρα από το περιεχόμενο. Σε αυτό το θέμα η Sony θα μπορούσε να προσφέρει π.χ. αποκλειστικά apps και λειτουργίες που δεν είναι απαραίτητα, αλλά ενδιαφέροντα και για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων επιθυμητά. Οι συνδρομητές του PS Plus θα μπορούσαν π.χ. να έχουν δωρεάν δικό τους app για βιντεοκλήσεις μέσω του PlayStation Eye στο PS4 ή να έχουν πρόσβαση σε apps για ελεύθερη αποθήκευση αρχείων μουσικής, φωτογραφιών και video - και όχι μόνο των αρχείων savegames - στους servers της Sony. Κανείς δεν θα κατηγορούσε την ιαπωνική εταιρεία ότι τεχνηέντως κρατά σημαντικά πράγματα σε συνδρομητικό πλαίσιο, αφού σχεδόν όλες οι υπηρεσίες του PlayStation Network προσφέρονται δωρεάν. Η Sony μπορεί να αξιολογήσει τί είναι αυτό το "κάτι παραπάνω" που οι "απλοί" κάτοχοι PS4/PS Vita/PS3 δεν θα θεωρούσαν πως θα έπρεπε εξ ορισμού να είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό της συσκευής τους, ενώ οι συνδρομητές PS Plus θα θεωρούσαν ενδιαφέρον bonus... και να το υλοποιήσει. Θα δούμε τέτοια παραδείγματα μέσα στο 2015; Το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ