PS4 Remote Play: έρχεται και σε Windows, OS-X

H λειτουργία "αποστολής" games της Sony επεκτείνεται και σε άλλες συσκευές

Αυτά ακριβώς είναι τα καλά του έντονου ανταγωνισμού σε μία αγορά: πράγματα που είτε θα αργούσαν πολύ να συμβούν είτε δεν θα συνέβαιναν καθόλου, συμβαίνουν πολλές φορές επειδή το... "αντίπαλο δέος", τρόπον τινά, τα κάνει πρώτο. Το πιο πρόσφατο - σημερινό ουσιαστικά παράδειγμα; Η λειτουργία PS4 Remote Play, η δυνατότητα δηλαδή να παίζει κανείς games του νεότερου οικιακού συστήματος της Sony σε PlayStation Vita, PlayStation TV και κάποια συγκεκριμένα smartphones της Sony Mobile (τα καλύτερα των τελευταίων 18 μηνών περίπου). Οι Ιάπωνες δεν φαίνονταν να έχουν καμία ιδιαίτερη πρόθεση να προσφέρουν την δυνατότητα αυτή σε συστήματα πέραν των προαναφερθέντων, με tweet του ωστόσο ο επικεφαλής των Sony Worldwide Studios, ο δημοφιλής Shuhei Yoshida, διαβεβαίωσε πως η εταιρεία του εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών σε περιβάλλον Windows και OS-X, που θα καθιστούν το Remote Play αξιοποιήσιμο σε PC/Mac!

Είναι δύσκολο να μην συσχετίσει κανείς αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη με δύο άλλα γεγονότα. To πρώτο δεν είναι άλλο από την προσφορά και συνεχή βελτίωση από τη Microsoft λειτουργίας αντίστοιχης της Remote Play, αλλά από Xbox One σε PC με Windows 10. Oι Αμερικανοί προώθησαν εξ αρχής τη δυνατότητα "αποστολής" (streaming) των games του νέου Xbox σε H/Y ως σημαντική, κάνοντας μάλιστα και πολλαπλές αναφορές στο αντίστροφο ως μελλοντική προοπτική - δηλαδή της αποστολής PC games στη μεγάλη οθόνη του σαλονιού μέσω Xbox One. Δεν υπάρχει τίποτε που να παρεμποδίζει βέβαια τη Microsoft από το να προσφέρει αυτή τη λειτουργία και για PC με προηγούμενες εκδόσεις των Windows (ή και OS-X) αλλά... μερικά πράγματα στο Redmond εννοείται πως δεν αλλάζουν ποτέ.

Το άλλο γεγονός είναι η διάθεση πριν από 48 ώρες μίας εφαρμογής από ανεξάρτητο προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Twisted, η οποία καθιστά εφικτό ακριβώς αυτό, την "αποστολή" δηλαδή games του PS4 σε PC με Windows. H εφαρμογή κοστίζει μόλις $10 για ν' αποκτηθεί και δείχνει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα, αν και βέβαια το νόημα που έχει η απόκτησή της θα τεθεί... σαφώς υπό αμφισβήτηση από την ημέρα που η Sony θα διαθέσει (εννοείται δωρεάν) τις επίσημες εφαρμογές PS4 Remote Play για PC και Mac. Και μόνο η εμφάνιση αυτής της ανεξάρτητης εφαρμογής, ωστόσο, ήταν αρκετή για να καταστήσει προφανές ότι η συνεργασία της λειτουργίας Remote Play με προσωπικούς τυπολογιστές είναι από τεχνικής πλευράς απολύτως εφικτή (για μία ροή video και ήχου σε συνδυασμό με την ανάγνωση των κινήσεων από το DualShock4 μιλάμε ουσιαστικά).

Είτε η Sony είχε ούτως ή άλλως στα σχέδιά της τις εφαρμογές αυτές για PS4 Remote Play σε Windows και OS-X είτε όχι, τα σχετικά νέα είναι σαφώς ευχάριστα για όλους τους gamers που έχουν ή σκέφτονται αυτόν τον καιρό να αγοράσουν ένα PlayStation4: καλώς ή κακώς, είναι πολύ περισσότερος ο κόσμος που έχει σπίτι του Η/Υ, παρά ο κόσμος που έχει PS Vita, PS TV ή κάποιο από τα συγκεκριμένα μοντέλα Sony Xperia. Απομένει να δούμε την ποιότητα της υλοποίησης των εφαρμογών αυτών (η υλοποίηση σε PS Vita δεν ήταν αψεγάδιαστη) και ελπίζουμε με αυτές να δούμε επιτέλους και επίσημους drivers σε Windows και OS-X για το DualShock4, ώστε να παίζουμε με το ποιοτικό χειριστήριο της Sony και PC games. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ