PS4: πρώτες εντυπώσεις, λειτουργικό

To πολυσυζητημένο PDM διαδέχεται το... ιστορικό πια XMB. Πώς μάς φαίνεται;

Εκ πρώτης όψεως η φιλοδοξία της Sony και ευθυγραμμισμένη με τις τάσεις των καιρών είναι, και λογική. Το πρόβλημα είναι πως δεν είμαστε καθόλου, μα καθόλου βέβαιοι πως το social networking ενδιαφέρει τόσο μεγάλο ποσοστό του κοινού των PlayStation, ώστε να καταστεί ακρογωνιαίος λίθος στην περισσότερο "ενεργή" επιλογή της αρχικής οθόνης του PS4, την "What's New". Το λιγότερο που οφείλει να κάνει η ιαπωνική εταιρεία είναι να δώσει σχετικές επιλογές στο κοινό ώστε ο καθένας να "ρυθμίσει" τί θέλει και τί δεν θέλει να εμφανίζεται με την επιλογή αυτή. Ο "θόρυβος" αδιάφορων posts από μία εκτενή λίστα φίλων είναι πολύ πιθανός αφενός, αφετέρου θα καταλάμβανε πάρα πολύ από το ζωτικό χώρο της αρχικής οθόνης του PS4 - ο οποίος σε ανάλυση 1080p δεν είναι τόσο μεγάλος όσο ακούγεται - μην αφήνοντας αρκετό για λειτουργίες που αληθινά ενδιαφέρουν το χρήστη.

Δυνατότητες παραμετροποίησης πρέπει να προσφερθούν γενικότερα για τη διαμόρφωση της αρχικής οθόνης του PS4: στη δική μας περίπτωση η οθόνη ήταν σχεδόν... άδεια αρχικά - τα εικονίδια με τις κυριότερες επιλογές συστήματος είναι αρχικά "κρυμμένα" στην κορυφή και εμφανίζονται μόνο όταν ο παίκτης μεταβεί εκεί - αλλά αυτό προφανώς θα αλλάξει σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους οργάνωση, καθώς π.χ. η παράθεση τεράστιων εικονιδίων για τα τελευταία 10 games που έπαιξε ο χρήστης μόνο σωστή εκμετάλλευση χώρου δεν θα την χαρακτήριζε κανείς. Η ομαδοποίηση λειτουργιών υποψιαζόμαστε θα συμβεί κάποια στιγμή ούτως ή άλλως, όμως αυτές δεν θα πρέπει να "κρύβονται" σε αυτόν τον βαθμό. Ελπίζουμε η Sony να επανεξετάσει τη στάση της αυτή γιατί, καλώς ή κακώς, το PS4 μπορεί να έχει εστιάσει στα games, αλλά όλες οι λειτουργίες μιας συσκευής κάτω από την τηλεόραση έχουν σημασία τελικά.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, και έχει επιβεβαιώσει η ίδια η Sony, το PS4 ουσιαστικά δεν προσφέρει σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδρομής του τίποτε άλλο από games. Λείπει η αναπαραγωγή αρχείων multimedia - φωτογραφιών, μουσικής, video - με οποιοδήποτε τρόπο, όπως και η διασύνδεση μέσω DLNA Το επιβεβαιώσαμε και... πρακτικά: το PS4 δεν αναγνωρίζει κανένα USB drive με multimedia περιεχόμενο και δεν αναγνωρίζεται ως "target device" (συσκευή-λήπτης) για αποστολή τέτοιου περιεχομένου από καμία άλλη συσκευή. Συνεπώς το PDM είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν... άδειο αν δεν έχει κανείς παίξει π.χ. 10-12 games για να "γεμίσει" το history της αρχικής οθόνης με εικονίδια. Για πολλοστή φορά εκφράζουμε την ελπίδα και την πεποίθηση πως η Sony θα τιμήσει την πολύ καλή παράδοση που έχει "χτίσει" με τα PSP, PS3 και PS Vita, εμπλουτίζοντας τις λειτουργίες του PS4 σχετικά σύντομα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ